Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autor bestsellera – odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Czy lubisz czekoladę? albo nutellę? Teraz możesz ją jeść!

Ten, przepis na pewno Ci posmakuje. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe i można je jeść także będąc na diecie. Prosty, pyszny i mega-zdrowy. Orzechy, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy.

Idealny do smarowania zdrowego pieczywa, naleśników albo po prostu jedzenia z łyżeczki.

Zobacz też: Przepisy spalające tłuszcz, które można jeść na każdej diecie

Przepis na nutellę Kasi Gurbackiej

Składniki:

350 gramów orzechów laskowych
1 czubata łyżka kakao
2 czubate łyżki oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego

zdj?cie 1-5

Wykonanie

Orzechy wyłożyć na blachę i prażyć około 10-14 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Brązowa skórka na orzechach powinna być popękana, to czas aby wyjąć je z piekarnika. Kiedy lekko ostygną, obrać brązową skórkę. Powinna ładnie “schodzić”.
Przesypać je do miksera i zmiksować na cienkie wiórki. Ja lubię kiedy delikatnie chrupią pod zębami, więc, niezbyt dokładnie je miksuję.
Jeśli wolisz bardziej gładką maskę, można miksować je kilka minut dłużej. Dodać kakao, olej kokosowy i syrop klonowy.
Miksować jeszcze kilka minut aby składniki się wymieszały.
Gotową nutellę przełożyć do słoiczków, można ją przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie.

orzechy laskowe nutella Kasi Gurbackiej

 

nutella Kasi Gurbackiej

przepis na nutellę Kasi Gurbackiej

nutella Kasi Gurbackiej

 

Jeśli chcesz posmakować innych, zdrowych przepisów, znajdziesz je na następnej stronie:

desery_sekrety_odchudzania

Comments

komentarze