Przepis na kurczaka z pomarańczami i kiełbasą (brzmi dziwnie? ale jaka pycha…mniam)

Może się wydawać, że kurczak jest dość pospolity na niedzielny obiad, ale ten przepis dzięki orientalnym przyprawom, pikantnej kiełbasie i pomarańczom jest wyjątkowy. Choć to pomieszanie składników może się wydawać co najmniej dziwne, to smak kurczaka jest wyborny, w sam raz na niedzielny obiad. Lekki, aromatyczny i bardzo soczysty. Idealne danie jednogarnkowe, co by w weekend nie za mocno się napracować:) Kurczak z kiełbasą i pomarańczami, to kolejny szybki przepis do wykonania w jednym garnku. Mało pracy, mało zmywania za to dużo pysznego jedzenia:)

kurczak po hiszpańsku Kasia Gurbacka

przepis na kurczaka po hiszpańsku Kasia Gurbacka

SKŁADNIKI NA 4-5 osób

1 kg podudzi z kurczaka

1 papryka
0,5 kg ziemniaków (małych)
1/4 średniej dyni (2 szklanki)
0,5 kg kiełbasy chorizo (może być peperoni, nawet zwyczajna, ale dodać do niej 1/4 łyżeczkę wędzonej papryki w proszku i 1/4 łyżeczki chilli)

2 czerwone cebule
2 łyżki oleju kokosowego (lub smalcu)

garść natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
4 ząbki nieobrane ząbki czosnku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

2 pomarańcze (sok z 2 pomarańczy)

kurczak po hiszpansku Kasia Gurbacka

WYKONANIE

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małe ziemniaczki dobrze umyć i przekroić na pół. Jeśli są te tradycyjne, można je obrać i pokroić na ćwiartki. Dynię obrać i pokroić na kawałki wielkości kartofli. 
Cebulę pokroić na ćwiartki.
Skórkę z pomarańczy dobrze umyć i zetrzeć tak około 1 łyżki. Sok wycisnąć, powinno go wyjść około 1/2 szklanki.

Wszystkie warzywa pokrojone ziemniaki, dynię czosnek, natkę pietruszki cebulę włożyć do miski. Dodać gałkę muszkatołową, 1/4 łyżeczki soli, szczyptę chilli i trochę pieprzu, czosnek, połowę porcji soku pomarańczowego, połowę startej skórki z pomarańczy i 1 łyżkę oleju kokosowego lub smalcu.

Do drugiej miski włożyć kurczaka, pozostałe przyprawy, resztę startej skórki z pomarańczy i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć na dużą blachę. Idealnie jeśli kurczak i warzywa postoją w chłodnym miejscu 2-3 godziny, wówczas smaki idealnie się połączą i wnikną do środka.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wstawić blachę z pysznościami i piec około 50 minut. Im mniejsze kawałki kurczaka tym, należy mniej piec.

Jeszcze deser?

Sernik czekoladowy z 3 składników>>

Pieczone śliwki pod kołderką z musli>>

Zobacz też:

11 powodów, aby przestać pić mleko?

Dlaczego warto używać oleju kokosowego codziennie. Zobacz na jakie dolegliwości działa najlepiej>>