Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu jedzenia Dieta Venus

Z przykrością stwierdzam, że polskie owoce w ostatnich latach znacznie straciły na popularności. Zachwycamy się jagodami sprowadzanymi z Azji i Ameryki Południowej, podczas gdy przy porównaniu wartości odżywczych okazuje się, że nasze polskie owoce, są znacznie zdrowsze.

Jednym z takich zapominanych owoców, są wiśnie – za ułamek ceny jagód goi czy acai, można kupić pyszne, wartościowe owoce, które wspierają organizm na szereg sposobów, a jednocześnie, wspierać polskie rolnictwo. Jedząc je na surowo, a także robiąc z nich przetwory, inwestujemy w swoje zdrowie. Wiśnie rosnące w Polsce mają wyjątkowy, słodko-kwaśny smak, natomiast te pochodzące z krajów o cieplejszym klimacie, są bardziej słodkie.

Popularne: Jak stosować olej kokosowy, aby działał jak najlepsza maseczka?

Jakie substancje odżywcze zawierają wiśnie?

Wiśnie zawierają 82% wody, a także witaminy, minerały i inne fitoskładniki. Ciemna barwa tych owoców wynika z dużej zawartości antocyjanów. Wpływają one korzystnie na naczynia włosowate i serce, a także zmniejszają ryzyko anemii i usuwają z organizmu wolne rodniki. Duża ilość potasu wspiera mięśnie oraz serce, natomiast garbniki, wpływają pozytywnie na krzepnięcie krwi. Wiśnie znajdują się w pierwszej setce owoców o najwyższej wartości współczynnika ORAC, wskazującego na ich aktywność antyoksydacyjną. Podobne właściwości ma między innymi agrest, czerwone wino, brokuł, jabłko oraz rodzynki.

wiśnie300x300

Przyjrzyjmy się dokładniej zastosowaniom wiśni:

Zmniejszenie bólu i stanów zapalnych

Wiśnie warto włączyć do diety, jeśli cierpimy na przewlekłe stany zapalne, z uwagi na dużą zawartość antocyjanów i flawonoidów. Te substancje mają działanie przeciwzapalne. Jednocześnie, zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi. Jest on odpowiedzialny za zniszczenie stawów, do którego dochodzi przy reumatyzmie.

Wiśnie wspomagają zdrowy sen

Bardzo poważnym problemem w XXI wieku jest bezsenność. Naszą uwagę rozpraszają stale smartfony, komputery i telewizory, a wydzielane przez nie niebieskie światło, obniża ilość melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry sen.

Wiśnie to wyjątkowe owoce między innymi dlatego, że zawierają dużą ilość melatoniny i normują cykl dnia i nocy. Gdy nie możesz zasnąć, dobrym sposobem jest wypicie szklanki soku z wiśni.

Melatonina wpływa także pozytywnie na zmniejszenie dolegliwości zwanej jet lag, która pojawia się, gdy zmieniamy strefy czasowe. Objawia się ona między innymi:

  • Zmęczeniem

  • Opóźnionymi reakcjami

  • Problemami z koncentracją

  • Bólem głowy

  • Nudnościami

  • Trudnościami z zasypianiem

Jet lag jest znacznie silniejszy wtedy, gdy „skracamy” swoją dobę, czyli podróżujemy na wschód. Włączając do swojej diety wiśnie, zmniejszamy intensywność tej przykrej dolegliwości.

Zobacz także: 51  sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego

Zmniejszenie bólu mięśni

Wiśnie wpływają korzystnie na stan mięśni, dzięki czemu możemy na przykład zmniejszyć stany zapalne oraz zakwasy po treningu. Pomagają one także w fibromialgii oraz zapaleniu stawów. Warto się zainteresować jedzeniem wiśni także wtedy, gdy intensywnie ćwiczymy na treningu, ponieważ przyśpieszają one regenerację mięśni i zmniejszają niekorzystne działanie wolnych rodników na ich włókna.

Wiśnie są intensywnie badane przez lekarzy zajmujących się leczeniem reumatyzmu. Główną przyczyną tej choroby jest zbyt duży poziom kwasu moczowego we krwi, Osoby jedzące wiśnie 2 razy dziennie, mają mniejszy poziom tej substancji, co przekłada się na znaczne zmniejszenie ryzyka występowania napadu reumatyzmu.

Zalecana dzienna ilość wiśni, to od 15 do 20 sztuk.

Pozbądź się upartego tłuszczu

Wiele osób, zwłaszcza mężczyzn, ma problem ze spaleniem tłuszczu wokół talii. To właśnie ten tłuszcz jest najgroźniejszy dla naszego zdrowia i przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę i inne choroby metaboliczne. Antocyjany pochodzące z wiśni wpływają korzystnie na spalanie tłuszczu, a błonnik z tych owoców, daje długotrwałe uczucie sytości.

Wiśnie dostarczają także sporo błonnika i witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają metabolizm oraz obniżają ilość wchłanianych trójglicerydów i cholesterolu.

Zadbaj o zdrowie serca

Antocyjany z wiśni, mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ regulują pośrednio metabolizm glukozy i tłuszczu. Badania z 2013 roku wskazują na to, że wiśnie zmniejszają ryzyko zawału skuteczniej, niż leki obniżające poziom cholesterolu.

Podobne działania mają wszystkie czerwone oraz niebiesko-czarne owoce i warzywa.

Przeczytaj również: 5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć

Lepsza pamięć

Kolejną korzyścią z jedzenia wiśni jest to, że wpływają one korzystnie na zdrowie mózgu. Jedząc je, wspieramy pamięć, zwiększamy swoją zdolność do przyswajania nowych informacji i poprawiamy skupienie. Naukowcy są zdania, że antocyjany z owoców są pomocne przy zmniejszaniu ryzyka występowania choroby Alzheimera i Parkinsona.

Spowolnienie starzenia

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na starzenie się komórek, jest niszczenie ich przez stres oksydacyjny. Jedząc wiśnie, odwracamy ten proces, ponieważ dostarczają one dużej dawki antyoksydantów usuwających wolne rodniki. Przekłada się to na spowolnienie procesu starzenia, mniejszą ilość zmarszczek i lepsze samopoczucie.

Obniżenie poziomu glukozy we krwi

Kolejnym zastosowaniem wiśni, jest zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Mają one dość niski indeks glikemiczny, a jednocześnie, pobudzają wydzielanie insuliny, nawet o 50%. Ten efekt jest bardzo korzystny także dla osób, które się odchudzają – wiśnie obniżają bowiem masę ciała i wpływają korzystnie na ciśnienie krwi. Osoby z cukrzycą muszą wliczać wiśnie do swojego bilansu przyjmowanego cukru.

Zmniejszone ryzyko występowania nowotworów

Wiśnie zawierają szereg składników wpływających korzystnie na stan naszego organizmu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów. Nasz organizm czerpie szereg korzyści także z tego, że wiśnie zawierają dużą ilość błonnika. Usuwa on nadmiar tłuszczu z przewodu pokarmowego, a także pozwala zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów.

Zobacz także: