Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Nietolerancja glutenu czy też nadwrażliwość na gluten nie zawsze muszą się objawiać szeregiem dolegliwości pokarmowych. Często sygnalizują o sobie w zaskakujący sposób, a mianowicie taki, który wskazywałby na zupełnie inny rodzaj choroby. Poznaj symptomy, które mogą sugerować, że powinnaś wykluczyć gluten ze swojej diety.
1. SŁABA ODPORNOŚĆ
Chorujesz regularnie, a niemal każde wyjście z domu w zbyt cienkim ubraniu powoduje u Ciebie przeziębienie? Przyczyną tak częstych dolegliwości zdrowotnych może być właśnie gluten w Twojej diecie.
Kluczowe w diagnozie może być zbadanie poziomu immunoglobin (IgA), czyli podstawowych przeciwciał odpowiadających za odporność organizmu. Znajdują się one w ślinie, łzach, treści jelita, drogach moczowych i oddechowych (niektóre występują również we krwi). W przypadku wrażliwości na gluten lub choroby trzewnej, poziom przeciwciał IgA zdecydowanie spada. To oznacza, że nie masz wystarczającej odporności, by obronić się przed chorobami i utrzymać swoje ciało w dobrej kondycji. Spadek IgA występuje często przy chorobach autoimmunologicznych, takich jak choroba Gravesa-Basedowa, toczeń rumieniowaty, cukrzyca typu 1, celiakia oraz reumatoidalne zapalenie stawów.
2. CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
Spożywanie glutenu łączy się z wieloma chorobami autoimmunologicznymi. Tę opinię potwierdza również dr. Sarah Ballantyne, autorka „Podejścia Paleo: Zatrzymaj swoją chorobę autoimmunologiczną i wylecz swoje ciało”:
„Każda pojedyncza choroba autoimmunologiczna, którą zbadano pod kątem powiązań z glutenem, wykazuje, że nadwrażliwość na gluten jest jej przyczyną”.
Choroby autoimmunologiczne rozwijają się latami, po cichu i całkiem nieświadomie, aż nagle po kilku latach otrzymujesz ostateczną diagnozę. Zdrowa dieta oraz odpowiedni tryb życia mogą opóźnić proces ich rozwoju. Wśród dolegliwości, które są powiązane z nadwrażliwością na gluten, wymienia się celiakię, chorobę Hashimoto, chorobę Grevesa-Basedowa, reumatoidalne zapalenie stawów, bielactwo, zespół Sjögrena, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Duhringa oraz cukrzyca typu 1.
3. NIEWYJAŚNIONE PRZYBRANIE NA WADZE LUB JEJ SPADEK
Straciłaś kontrolę nad swoją wagą i nie wiesz, co może być tego przyczyną? Wydaje Ci się, że odżywiasz się zdrowo, a i tak zyskujesz dodatkowe kilogramy, lub w niewyjaśniony sposób je tracisz? Jeżeli masz problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała przy stałych nawykach żywieniowych, być może jest to sygnał większego zdrowotnego problemu. Dla osób cierpiących na zaburzenia pracy jelit, związane z nadwrażliwością na gluten, niepożądana utrata masy ciała, pomimo odpowiedniej liczby spożytych kalorii, może mieć bardzo niebezpieczne skutki. Jednocześnie gluten może powodować nasilenie się stanów zapalnych w organizmie, a reakcje mogą przypominać nagły wzrost masy ciała. Usunięcie glutenu z diety może przywrócić Ci zdrowie.
Warto również zbadać swój układ pokarmowy pod kontem rodzaju bakterii jelitowych, które żyją w organizmie. Zdaniem dietetyczki Brendy Watson, wystarczy przez 7 dni zażywać antybiotyki, by negatywnie na nie wpłynąć. Za wahania masy ciała może być również odpowiedzialne zakażenie drożdżakami Candida.
4. MIGRENA
Według Światowej Organizacji Zdrowia, na migrenowe bóle głowy cierpi prawie 50 % populacji dorosłych i doświadcza ich co najmniej raz w roku. Badania wykazują, że w niektórych przypadkach przyczyną takich stanów może być właśnie nadwrażliwość na gluten. W badaniu oceniającym migrenowe bóle głowy u osób wrażliwych na gluten, przewlekłe bóle głowy pojawiły się aż u 56 % osób z nadwrażliwością na gluten, 30 % z celiakią, a 23 % z chorobą zapalną jelit.
Zdaniem dr. Alessio Fasano, specjalisty zajmującego się zaburzeniami związanymi z nietolerancją glutenu, dieta w 100 % bezglutenowa może zapobiec, w niektórych przypadkach, pojawianiu się chronicznego bólu migrenowego.
5. PROBLEMY Z KONCENTRACJĄ
Masz problemy ze skupieniem i ciężko Ci się myśli? Trudności z koncentracją mogą być również powiązane z nadwrażliwością na gluten. I choć niełatwo jest określić, w ilu procentach takie dolegliwości nasila gluten, naukowcy w swoich obserwacjach, opublikowanych na łamach Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, stwierdzili, że „mglistość myślenia” może mieć związek z reakcją krzyżową między przeciwciałami IgA a glutenem. Wówczas pojawia się stan zapalny, który tylko nasila wspomniany stan.
6. PROBLEMY ZE SKÓRĄ
Egzema, trądzik, łuszczyca, choroba Duhringa – te choroby skórne mogą być związane ze spożywaniem glutenu. Otóż stany zapalne skóry powodują wysypki, świąd, pieczenie, zaczerwienienia, a nawet bolesne pęcherze.
Gluten Intolerance Group, stowarzyszenie skupiające osoby z nietolerancją glutenu, w taki sposób opisuje objawy choroby Duhringa: „przewlekła choroba skórna objawiająca się wypełnionymi wodą, swędzącymi pęcherzami, które mogą przypominać wypryski lub zwyczajne pęcherze. Spożywanie glutenu (pochodzącego z pszenicy, żyta i jęczmienia) powoduje, że układ odpornościowy osadza IgA (immunoglobinę A) pod górną warstwą skóry (…) Jeśli masz chorobę Duhringa, to zawsze masz nietolerancję glutenu”.
7. PROBLEMY Z ZĘBAMI
Uszkodzenia zębów, afty oraz próchnica mogą być również przyczyną niezdiagnozowanej wrażliwości na gluten oraz celiakii. Badania opublikowane w BMC Gastroenterology w 2009 roku, wykazały związek pomiędzy wrażliwością na gluten a nawracającymi owrzodzeniami jamy ustnej.
W przypadku osób wrażliwych na gluten, poziom wapnia może być bardzo niski, ze względu na jego słabe wchłanianie. To może być przyczyną słabych kości oraz zębów. Zdaniem dr. Kim Millman najlepszym sposobem na zbadanie gęstości kości jest skanowanie DEXA. Powyższy test jest znacznie bardziej wiarygodny niż badanie poziomu wapnia z krwi.
8. ADHD
ADHD, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, może wystąpić zarówno u dzieci, jak i dorosłych. A jednak niewiele osób łączy takie objawy z charakterem diety. O powyższym problemie pisał dr. Ron Hoggan, którego zdaniem wrażliwość na gluten może być główną przyczyną zaburzeń behawioralnych. Jego opinia jest zgodna z linią badań i metodami leczenia dr. Charlesa Parkera, który w swojej praktyce psychiatrycznej, często zwraca uwagę u swoich pacjentów na stan zdrowia ich jelit. Otóż neuroprzekaźniki są bezpośrednio związane z pracą układu pokarmowego. Choroby, takie jak zespół „przeciekającego” jelita, mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem psychicznym.
9. DEPRESJA I NIEPOKÓJ
Obniżenie nastroju, poczucie beznadziei, osłabienie tempa procesów myślowych i ruchowych, spadek energii, objawy somatyczne, bezsenność, niska samoocena oraz agresja – objawów depresji może być wiele. Ta choroba wymaga stosowania leków, często jednak jej przyczyny nie są badane. A okazuje się, że celiakia i nadwrażliwość na gluten mają bezpośredni związek z depresją, zaburzeniami lękowymi i nastroju.
Jeśli cierpisz na nadwrażliwość na gluten i białko to zostanie usunięte z Twojej diety, tego rodzaju symptomy mogą minąć. Otóż lęk często idzie w parze z depresją, co sprawia, że bardzo trudno się zrelaksować i myśleć jasno. Ataki paniki, utrata kontroli, przyspieszenie pracy serca, bóle w klatce piersiowej, trudności w oddychaniu lub uczucie przemijania to również objawy, które mogą dotknąć chore osoby. Ataki lękowe mogą nawet naśladować ataki serca, więc ważne jest, aby być świadomym ich rozróżnienia.
10. ROZREGULOWANA GOSPODARKA HORMONALNA
Brak równowagi w gospodarce hormonalnej organizmu objawia się często nieregularnym miesiączkowaniem, przybraniem na wadze lub jej utratą, falami gorąca, spadkiem energii, nieprawidłowym snem i wieloma innymi dolegliwościami. Zdaniem dr. Daniela Kalisha istnieje związek pomiędzy wrażliwością na gluten a żeńskimi hormonami – estrogenem i progesteronem. Jak podkreśla, pacjentki, u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu, mają problem z równowagą hormonów w organizmie, co jeszcze bardziej nasila się u kobiet w okresie menopauzy.
Dr Kalish zauważa, że ”poważne problemy często zaczynają się ujawniać, gdy kobiety z wrażliwością na gluten osiągają okres menopauzy. Wówczas spada poziom ich hormonów płciowych i dochodzi do pogorszenia równowagi hormonalnej przez nadmierne spożycie glutenu. Kora nadnerczy zwiększa produkcję kortyzolu, przez co dochodzi do wahań cukru we krwi i zapalenia przewodu pokarmowego. To powoduje wzrost masy ciała, zmęczenie i wahania nastrojów”.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego pszenica Cię zabija? (naukowe wyjaśnienie)
11. BÓLE MIĘŚNI I STAWÓW
Dokuczliwe bóle mięśni i stawów mogą być objawem wielu chorób. Dają one sygnał, że w organizmie toczy się infekcja wirusowa, czasem informują o problemach z układem nerwowym, a czasem sugerują choroby ogólnoustrojowe. Badania wykazują, że bóle stawów i mięśni oraz towarzyszące im stany zapalne to również objawy nadwrażliwości na gluten.
12. PERMANENTNE ZMĘCZENIE
Śpisz wystarczającą liczbę godzin, a mimo wszystko nadal odczuwasz zmęczenie? Opadają Ci powieki, nie masz energii i czujesz się tak, jakbyś zarwała całą noc? Przyczyną może być również nadwrażliwość na gluten. Wystarczy, że odstawisz go na kilka dni i ocenisz, czy wciąż towarzyszą Ci tego rodzaju dolegliwości. Gluten może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych. Co więcej, aby go strawić, Twój organizm potrzebuje znacznie większych pokładów energii.
Źródło: Hypothyroid Mom
Zobacz także: