seler_naciowy

Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania

[dropcap]C[/dropcap]hoć z oryginalnym przepisem moja mamałyga nie ma nic wspólnego, to Tato mój stwierdził, że to danie jest tak „zmieszane”, że nazwał je moją mamałygą.
Oczywiście w smaku jest absolutnie genialna, przy tym niezwykle zdrowa.
Zawiera składniki, które mają właściwości odchudzające i dostarczają niemal wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i substancji odżywczych. Poza tym stanowi doskonałą, dzienną porcję warzyw i białka.

Moja mamałyga ma dobre tłuszcze, zdrowe białko i węglowodany. Idealnie smakuje na zimno, właściwie z każdą kaszą, choć mi najbardziej smakuje z chlebem.
Świetna do pracy np. na drugie śniadanie, a jeśli dodasz do niej kaszę jaglaną i zieleninę będzie idealnym obiadem.

Do mojej mamałygi dodałam 3 łodygi selera naciowego, który jest przyjemnie chrupki. Poza tym, seler ma też działanie alkalizujące. Choć taki niepozorny, ma mnóstwo witaminy A, witaminy B1, B2, B6 i C oraz dużo potasu, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i aminokwasów. Czy wiesz, że seler jest naturalnym i bardzo skutecznym lekarstwem na NADCIŚNIENIE. Zawiera związki FTALIDY, które pomagają rozluźnić mięśnie wokół tętnic, rozszerzają naczynia i umożliwiają normalny przepływ krwi.
Wystarczy codziennie zjadać około 100 gramów (to jest 3 spore łodygi) selera przez tydzień. Potem przerwać na 3 tygodnie i znowu zacząć kurację. Można też pić sok z selera.

Zrobienie tego dania, zajmuje dosłownie 10 minut. Jest tanie, smaczne i super zdrowe.
Koniecznie musisz go wypróbować.

mamałyga_przepis

SKŁADNIKI NA MAMAŁYGĘ KASI GURBACKIEJ

1 czerwona cebula
3 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej fasoli (może być z puszki)
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty chilli (może być 5 cm kawałek papryczki, drobno posiekany)

1 puszka sardynek

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka oleju kokosowego (może być oliwa z oliwek)
2 łyżki posiekanej kolendry do posypania (może być natka pietruszki)

1 szklanka wody źródlanej

WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Patelnię rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć 2-3 minutki, aż cebula nieco zmięknie. Dodać pokrojony w małe kawałki seler naciowy, podsmażyć do chwilkę, ja lubię kiedy jest chrupki i podsmażam go dosłownie kilka sekund. Dodać przecier pomidorowy, fasolę i wodę dokładnie wymieszać.

Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać sardynki, raz jeszcze dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i kurkumą. I gotowe. Mamałygę posypać posiekaną kolendrą.

Wypróbuj też inne zdrowe przepisy

Ułatwią Ci odchudzanie, dzięki nim wyregulujesz poziom cukru we krwi, pomogą obniżyć cholesterol i trójglicerydy. Te dania zawierają mnóstwo składników w tym antyoksydanty, składniki mineralne, witaminy i składniki odżywcze, które wspierają zdrowie, odmładzają i pomagają schudnąć. Dzięki nim możesz wyglądać nawet 10-15 lat młodziej.Koniecznie je wypróbuj. Wszystkie te zdrowe przepisy znajdziesz na następnej stronie

kliknij_n

dieta_alchemia odchudzania_1