Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Istnieje wiele, bzdur i mitów na temat odchudzania. Powiem szczerze, że nawet na kilka sama się nabrałam z powodu…braku wiedzy. Na szczęście już to nadrobiłam i nie dam się ponownie nabrać na cudowne reklamy…Każdemu wydaje się, że wie co jest dobre na odchudzanie, a co szkodzi, ale tak naprawdę widza ta, oparta jest raczej na informacjach z forów internetowych, plotkach i reklamach.

Oto 3 główne błędy żywieniowe w czasie odchudzania, które popełnia mnóstwo osób.

To przez nie waga się zatrzymuje, metabolizm spowalnia, Ty jesteś coraz bardziej zdesperowana, głodna i wściekła.
Wszystkie te błędy, są oparte o fakty i badania opublikowane w znanych czasopismach naukowych.

BŁĄD #1-JESZ ZBYT MAŁO BIAŁKA

Białko jest najlepszym składnikiem w walce z odchudzaniem. Jest najtańszym, najsmaczniejszym i najprostszym sposobem aby schudnąć przy minimalnym wysiłku.
Tak naprawdę białko jest królem wszystkich składników odchudzających, po pierwsze dlatego, że
zwiększa tempo przemiany materii, a po drugie, pomaga zmniejszyć apetyt.
Nasz organizm aby spalić białko, może zużyć nawet do 100 kalorii dziennie więcej.Białko jest sycące i łatwo jest się nim najeść.
Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy jedli o 30% więcej kalorii pochodzących z białka, automatycznie jedli o 441 kalorii mniej w ciągu dnia. Nie byli głodni i nie mieli „wilczego”apetytu. Nie podjadali pomiędzy posiłkami ponieważ nie odczuwali głodu.

Jeśli chcesz schudnąć w zdrowy sposób przy minimalnym wysiłku, powinnaś zwiększyć dzienną porcję białka. Ten sposób, sprawdza się także u osób, u których waga się zatrzymała. Jaka więc jest Twoja dzienna porcja białka? Zalecane dzienne spożycie białka wynosi:

  • dla przeciętnej kobiety prowadzącej siedzący tryb życia 50 gramów dziennie
  • dla przeciętnego faceta prowadzącego siedzący tryb życia 60 gramów dziennie

Oczywiście te ilości zależą od ilości masy mięśniowej i aktywności fizycznej. Osoby aktywne, powinny spożywać więcej białka niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
Jeśli dużo chodzić, biegać, pływasz, czy intensywnie ćwiczysz, to zapewne potrzebujesz większej porcji białka np. sportowcy spożywają około 1,2 – 1,4 grama na kilogram masy ciała.

Jeśli zwiększysz ilość białka, będziesz na dobrej drodze do spadku kilogramów i centymetrów w obwodach ciała.

Ile białka w białku?

Czy wiesz, że 1 jajko o wadze 46 gram ma tylko 6 gramów białka,
a w 100 gramowej porcji piersi kurczaka jest tylko 21,80 g białka, nie 100!

Czy nadmiar białka uszkadza nerki?

Wiele osób martwi się, że nadmiar białka może uszkodzi nerki lub doprowadzić do osteoporozy, jednak nie ma podstaw naukowych do takiej teorii. W rzeczywistości wyższe spożycie białka pomaga obniżyć ciśnienie krwi i pomaga w walce z cukrzycą.

Spożywanie białka jest pomocne przy leczeniu osób z chorobami nerek, ale ogólnie rzecz biorąc, nie ma dowodów, że wysokie spożycie białka u osób zdrowych ma negatywne skutki dla zdrowia.

alchemia_odchudzania

BŁĄD# 2OBCINASZ NIE TE KALORIE CO TRZEBA

Zazwyczaj kiedy zaczynasz odchudzanie, to przestajesz jeść, dosłownie. Szkodujesz sobie wszystkiego, ale prawda jest taka, że jedynym bardzo skutecznym sposobem, aby schudnąć
jest „obcięcie” węglowodanów.

Szereg badań wykazało, że na diecie z małą ilością węglowodanów można schudnąć 2-3 razy więcej niż na diecie nisko-tłuszczowej. Taka dieta nisko-węglowodanowa jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, bardzo otyłych osób i chorujących na zespół metaboliczny. Dieta nisko-węglowodanowa pomaga także wyregulować poziom cukru we krwi
i ciśnienie krwi. Zanotowano obniżenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu LDL

5produktow których nie możesz jeść

BŁĄD #3- NADAL JESZ PRODUKTY NISKO-TŁUSZCZOWE!

Głównie produkty o obniżonej kaloryczności, produkty typu „light”, „0%”, odtłuszczone.
Takie produkty to największa głupota, jaką kiedykolwiek zrobiono z normalnym jedzeniem!

Mimo tego, że wmawia się nam, że takie produkty są zdrowe, epidemia zachorowań na choroby serca, cukrzycę typu 2 i otyłość, stoją na pierwszym miejscu od wielu lat. Dokładnie w tych krajach, w których takich „zdrowych” produktów jest najwięcej.

Dowodem na to jest jedno z największych i najdroższych badań w historii, w którym wzięło udział
48,835 losowo wybranych,zdrowych kobiet. Podzielono je na dwie grupy. Jedna stosowała dietę o niskiej zawartości tłuszczu, druga-stosowała typową zachodnią dietę.

Po 8 latach tego „eksperymentu” różnica pomiędzy grupą kobiet, które były na diecie nisko-tłuszczowej wynosiła TYLKO 0,4 kg. Natomiast nie zmniejszyło się ryzyko zachorowania na choroby serca czy nowotwory.

Prawda jest taka, że dieta nisko-tłuszczowa może być stosowana, przez osoby zdrowe i szczupłe. Natomiast osoby, które chcą schudnąć, chorują na cukrzycę typu 2 albo mają zespół metaboliczny, powinny wystrzegać się takiej diety „jak ognia”.

Udowodniono nawet, że diety o niskiej zawartości tłuszczu mogą podnieść poziom tróglicerydów, zmniejszyć poziom dobrego cholesterolu HDL i zwiększyć gęstość złego cholesterolu LDL.

Więcej informacji: PRZESTAŃ SIĘ GŁODZIĆ I…ZACZNIJ SPALAĆ TŁUSZCZ 

Zobacz też:

jedzenie przyspieszające odchudzanie przepisy

Źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21105792
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14710168
http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/41.abstract
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20565999
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640952
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11838888
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228046
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892194/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633336/
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=202339
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391215
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16467233
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16467232
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/10
http://www.jci.org/articles/view/6572
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem-42-4-729
http://ajcn.nutrition.org/content/67/3/573S.full.pdf

alchemia


http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1611.full

Comments

komentarze