Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Kurczak grillowany, podobnie jak inne chude gatunki mięsa, to znacznie zdrowsza alternatywa niż przyrządzona na grillu kiełbasa czy tłusta karkówka. Dowiedz się, jak to zrobić zdrowo i bezpiecznie.
Od lat wiadomo, że grillowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. W licznych badaniach dowiedziono, że mięso przyrządzane na grillu w nieodpowiedni sposób lub smażone w wysokich temperaturach jest przyczyną raka, w tym raka trzustki. Ten sposób obróbki mięsa powoduje powstawanie substancji rakotwórczych, których nie ma w przypadku gotowania lub duszenia mięsa.
Zobacz też: Jak schudnąć 20 kg, a nawet więcej>>
Widziałam, jak wiele osób grilluje w niewłaściwy sposób i jak nieświadomie szkodzi swojemu zdrowiu i zdrowiu osób, którym grilluje. Wystarczy zastosować kilka naprawdę prostych zasad, aby sprawić, że grillowanie będzie zdrowsze i bezpieczniejsze.
Kurczak grillowany, jak przygotować go zdrowo?
1. Najprostszym i najlepszym sposobem na ochronę przed rakotwórczymi substancjami jest marynowanie mięsa w odpowiednich marynatach. Jedną z najskuteczniejszych marynat, która pozwala na ograniczenie groźnych związków nawet o 90% jest marynata wykonana z oliwy z oliwek, czosnku i cytryny oraz marynata z piwa.
2. Na grilla przygotuj tylko chude gatunki mięsa, takie jak np. kurczak grillowany, a więc odpada karkówka, żeberka, tłusta kiełbasa.
3. Razem z grillowanym mięsem jedz dużo surowych warzyw. Zjadaj szaszłyki czy hamburgery w towarzystwie sałat, sałatek czy pieczonych warzyw. Może to być sałatka z pomidorów, zielona sałata, kalafior, kapusta.
4. Do grilla używaj ketchupu i soku z pomidorów najlepszej jakości, o jak największej zawartości pomidorów. Zawarty w przetworach z pomidorów likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów chroniących przed rakiem. Jest też lepiej przyswajalny niż surowe pomidory.
5. Nigdy, przenigdy nie jedz spalonych lub mocno zbrązowiałych części.
6. Często przekładaj i obracaj mięso, aby się nie przypaliło.
7. Grilluj małe kawałki mięsa, aby szybko się upiekło.
8. Świetnym sposobem jest grillowanie na cedrowej desce. Deska jest dość popularna i świetnie osłania mięso czy rybę przed bezpośrednim działaniem ognia. Mięso jest soczyste i świetnie upieczone.
9. Do grillowanego posiłku lub po nim w formie deseru, zjedz owoce zawierające dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Proponuję po szaszłyku zjeść garść czereśni, wiśni, jagód, borówek, truskawek czy moreli.
Poniżej proponuję Wam przepis na doskonałą marynatę do kurczaka.
KURCZAK GRILLOWANY W MARYNACIE Z KOLENDRY I LIMONKI
Składniki:
Na dwie piersi kurczaka:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki miodu
1/4 szklanki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
1/8 łyżeczki soli
Na około 500 g mięsa kurczaka:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
4 łyżeczki miodu
1/2 szklanki świeżej kolendry
2 ząbki czosnku (rozgniecione)
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do worka do marynowania dodaj wszystkie składniki, następnie dodaj mięso. Zamknij worek i marynuj kurczaka w lodówce, od 2-24 godzin.
Przepis na marynatę pochodzi z bloga Sweet Peas and Saffron
Udanego grilla!