Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Zdrowe i pożywne śniadanie, które doda energii i dostarczy cennych wartości odżywczych, to podstawa każdego dnia. Jeśli znudziły Ci się poranki z jajecznicą czy jajkami na miękko, a wciąż masz ochotę na jajka, to być może dobrą alternatywą będzie dla Ciebie omlet z warzywami.

Poniżej prezentuję Ci 3 przepisy na przepyszne omlety – wykonane na trzy różne sposoby, z dodatkiem świeżych warzyw, ziół, a nawet grzybów. Dowiedz się, jak możesz je zrobić.

OTO 3 POMYSŁY NA OMLET Z WARZYWAMI:

 

ŚRÓDZIEMNOMORSKI OMLET ZE SZPINAKIEM

omlet z warzywami

Składniki (na 2 porcje):

6 dużych jajek, ubitych

1-2 łyżki mleka migdałowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1/2 cebuli (drobno pokrojona)

1/4 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych i odsączonych z oleju)

1/4 szklanki marynowanych serc karczochów (odsączonych i pokrojonych)

1/2 łyżeczki suszonego oregano

szczypta płatków z czerwonej papryki

1 szklanka szpinaku baby

Wykonanie:

Rozgrzej jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie podsmaż cebulę. Dodaj suszone pomidory, serca karczochów, oregano i płatki czerwonej papryki i gotuj wszystko przez kilka minut. Następnie przenieś wszystko do małej miski. W tym czasie ubij jajka z mlekiem migdałowym. Na rozgrzaną wcześniej patelnię dodaj łyżeczkę oliwy. Dodaj jajka, przypraw je solą i pieprzem. Za pomocą cienkiej łopatki silikonowej mieszaj jajka na środku patelni, pozostawiając surowe jajka na jej krawędzi. Powtarzaj ten proces, przechylając delikatnie patelnię, a kiedy jajka będą już ścięte, dodaj szybko miksturę z suszonymi pomidorami oraz liście szpinaku. Złóż omlet na pół i podgrzewaj go przez około 2 minuty. Ostrożnie wysuń omlet z patelni na talerz.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Cafe Johnsonia

OMLET Z AWOKADO I SZPINAKIEM

Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki świeżego szpinaku

pomidory (pokrojone w kostkę)

1/4 awokado (pokrojonego na plasterki)

sól i pieprz

Wykonanie:

Ubij dokładnie jajka, a następnie przelej je na rozgrzaną patelnię i gotuj je do momentu, kiedy się zetną. Dodaj szpinak i pomidory, a następnie złóż omlet na pół i podgrzewaj go około 1-2 minuty. Ostrożnie przełóż omlet na talerz, a na jego wierzch połóż plasterki awokado. Dopraw wszystko solą i pieprzem.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Further Food

OMLET Z PIECZARKAMI, ZIOŁAMI I ZIELONĄ CEBULKĄ

Składniki:

3 jajka

łyżka mleka roślinnego

5 dużych pieczarek

1 zielona cebulka

1 gałązka tymianku

2-3 liście szałwi

mała wiązka natki pietruszki

1 gałązka rozmarynu

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pokrój grzyby, zieloną cebulkę i natkę pietruszki (trochę natki możesz zostawić do posypania omletu). Z gałązek oberwij liście tymianku i rozmarynu. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj grzyby i zioła, przypraw je solą i pieprzem, a kiedy pieczarki się zarumienią, odstaw je z patelni do oddzielnego naczynia. Oddziel białka jajek od żółtek, tak aby były w dwóch miseczkach. Ubij żółtka i pomieszaj je z mlekiem roślinnym. Ubij białka na gęstą pianę, następnie dodaj do nich ubite żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię, dodaj ubite jajka, a kiedy się zetną, połóż na nie przygotowaną wcześniej mieszankę grzybów i ziół. Pozostaw wszystko na ogniu przez około 1-2 minuty, następnie złóż omlet na pół, połóż go na talerz i posyp wszystko natką pietruszki.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga VegHotPot

Zobacz także: