Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Dbałość o zęby i dziąsła to nie tylko najlepsza strategia, aby mieć piękny uśmiech, ale, jak się okazuje, także klucz do ogólnego zdrowia!
Nikt nie przepada za chodzeniem do dentysty i cierpieniem katuszy na fotelu. Ale ryzyko wiercenia to nic w porównaniu z zagrożeniem, jakie bakterie rezydujące w jamie ustnej stwarzają dla naszego serca, stawów, a nawet życia…
ZWIĄZEK MIĘDZY ZĘBAMI A ZAWAŁEM SERCA
Naukowcy badający bakterie zasiedlające jamę ustną człowieka zaobserwowali pewne prawidłowości łączące określone szczepy z występowaniem groźnych dla zdrowia konsekwencji. I tak, szczepy paciorkowca odnajdywanego w ślinie niektórych osób są pozytywnie skorelowane z podwyższonym ryzykiem zawału serca oraz krwawienia wewnątrzczaszkowego.
Na czym polega ten związek? Badaczom wydaje się, że bakterie wnikają w ściany naczyń krwionośnych osłabionych wiekiem lub chorobą nadciśnieniową i powodują mniejsze lub większe krwawienia wewnętrzne. Takie wylewy z mózgu mogą prowadzić do utraty pamięci i demencji, a także śmierci.
Ponadto, badania naukowców z Uniwersytetu w Harvardzie dowodzą, że także zapalenia dziąseł mogą mieć katastroficzny wpływ na układ krążenia. Powodujące zapalenie bakterie wnikają przez uszkodzoną tkankę do krwioobiegu i biorą udział w formowaniu się płytek miażdżycowych, bezpośrednio odpowiedzialnych za zawały serca.
Popularne: 5 powodów aby używać oleju kokosowego zamiast pasty do zębów
INNE POWIKŁANIA NIEPRAWIDŁOWEJ HIGIENY
Istnieje także wyraźna zależność między zdrowiem zębów i dziąseł a dolegliwościami reumatycznymi. Zarówno gorączka reumatyczna, jak i artretyzm wykazują silną zależność od bakterii rezydujących w jamie ustnej, do tego stopnia, że kiedy pacjentom cierpiącym na bóle stawów podaje się lekarstwa na zapalenie dziąseł, ich ogólny stan ulega poprawie! Z danych statystycznych wynika, że pacjenci reumatologii mają dwa razy częściej zdiagnozowaną paradontozę niż reszta populacji.
Ale na tym nie koniec. Badacze znaleźli też związek między bakteriami powodującymi stany zapalne dziąseł i zębów a nowotworami trzustki i przełyku. Okazuje się, że w 61% pobranych tkanek zdiagnozowanego raka przełyku obecne są bakterie wywołujące paradontozę. Podejrzewa się, że drobnoustroje te łączą się z komórkami nowotworu i przyspieszają jego rozwój. Jeśli chodzi o raka trzustki, to osoby mające w ślinie przeciwciała świadczące o obecności szczepów bakterii odpowiedzialnych za stany zapalne jamy ustnej, mają dwa razy większe ryzyko zapadnięcia na ten niezwykle groźny i zabójczy nowotwór.
POKARMY SZKODZĄCE ZĘBOM
Aby zapobiegać stanom zapalnym w jamie ustnej niezbędna jest oczywiście prawidłowa higiena polegająca na regularnym szczotkowaniu zębów i oczyszczaniu przestrzeni między zębami. Istnieje jednak więcej czynników sprzyjających paradontozie – np. palenie papierosów, posiadanie amalgamatowych wypełnień, zaburzenia systemu odpornościowego wynikające z chorób systemowych takich jak cukrzyca czy choroba Crohn’a, a także nieodpowiednia dieta.
Czego więc należy się wystrzegać, aby zachować zdrowe zęby i dziąsła?
Cukier. Jest największym winowajcą osadzania się płytki nazębnej, która przyczynia się zarówno do powstawania próchnicy, jak i zapalenia dziąseł. Słodkie pokarmy, w tym także owoce, stwarzają w jamie ustnej kwaśne środowisko, idealne do rozwoju szkodliwych bakterii oraz grzybów. Do najgorszych typów słodyczy należą twarde i ciągnące się cukierki oraz słodzone napoje.
Popularne: Pij ten napój codziennie rano, a szybciej schudniesz!
Alkohol. Konsumpcja alkoholu obniża poziom witaminy B w organizmie i ogranicza formowanie się kości. Oba te czynniki mają negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Dodatkowo, alkohol powoduje wysychanie w ustach, zaś ślina jest największym sprzymierzeńcem zdrowych zębów i dziąseł.
Cytrusy. Owoce cytrusowe zawierają w sobie kwasy, które mają bardzo niszczący wpływ na szkliwo. Ubytki w emalii to zaś prosta droga do rozwoju próchnicy, a co za tym idzie, powstawania stanów zapalnych w zębów i dziąsłach.
Suszone owoce, kremy, żelki. Wszystkie klejące się pokarmy, które łatwo przyczepiają się do zębów i mogą zalegać w szczelinach między nimi, stwarzają dodatkowe ryzyko. Ich konsumpcja musi być dlatego zawsze zakończona dokładnym szczotkowaniem.
Białe pieczywo. Chleb i bułki z mąki z pełnego przemiału zawierają w sobie cukry proste, które natychmiast rozpuszczają się w ustach, działając tak samo jak słodycze. Ponadto, gumowa konsystencja sprawia, że kawałki łatwo więzną między zębami, przyczyniając się do powstawania infekcji dziąseł.
CO JEŚĆ BY MIEĆ ZDROWE ZĘBY?
Oczywiście, najzdrowsza jest dieta zrównoważona, oparta na warzywach, zdrowych tłuszczach i białku. Z punktu widzenia jamy ustnej i prewencji zapaleń zębów i dziąseł, szczególnie ważne w diecie są:
- Woda. Pomaga regularnie przepłukiwać usta, pozbywając się nadmiaru cukru, kwasów i uzupełniając poziom dobroczynnej śliny. Zaleca się wręcz, aby po każdej słodkości czy owocu cytrusowym przepłukać usta łykiem wody.
- Korzeń lukrecji. Badania wskazują, że lukrecja zawiera dwie ważne substancje skutecznie zwalczające główne bakterie odpowiedzialne próchnicę i paradontozę.
- Warzywa o wysokiej zawartości witaminy C. Natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta i ogórki to kopalnia witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych dziąseł oraz procesie kalcyfikacji, czyli wzmacniania się struktury zęba.
- Jagody oraz jeżyny. Te ciemne owoce są niezwykle wartościowym źródłem bioflawonoidów, które zapewniają utrzymanie zdrowej struktury kolagenowej dziąseł.
Zobacz także:
10 domowych sposobów na ból zęba
Oczyść swój organizm – pozbądź się groźnych toksyn i schudnij!