Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Sezon truskawkowy w pełni, więc grzechem by było nie skorzystać z walorów smakowych i zdrowotnych właściwości tych pysznych owoców.
Truskawki są bogate w takie wartości odżywcze jak m.in. witamina C, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, fosfor i żelazo. Mają właściwości antywirusowe, są dobre dla serca, a co więcej wspierają pracę układu trawiennego i moczowego. Wszystko przez zawarte w nich pektyny, które pobudzają pracę jelit, jak również kwasy organiczne, które wpływają na regulację trawienia i przyspieszenia przemiany materii.
Desery z truskawkami świetnie uzupełniają letni jadłospis. Dlatego też chciałam Wam zaprezentować cztery zdrowe i pyszne przepisy na takie smakołyki jak orzeźwiające lody, batoniki czy kremową zupę o smaku kokosa i truskawek.
OTO 4 PRZEPISY NA DESERY Z TRUSKAWKAMI:
LODY O SMAKU TRUSKAWKI I MANGO
Składniki (4-6 porcji):
połowa mango (pokrojona na kawałki)
1 szklanka truskawek
1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
1-2 łyżki miodu
Wykonanie:
Mango, truskawki i sok z cytryny lub limonki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj wszystko na gładkie puree. Dodaj miód – 1-2 łyżki- w zależności od tego, jaki lubisz poziom słodkości. Umieść puree w foremkach na lody lub kubeczkach, wstaw do nich patyczki i wstaw je do zamrażalnika na około 6-8 godzin. Gotowe!
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cupcakes and Kale Chips
LODOWE BATONIKI TRUSKAWKOWO-WIŚNIOWE
Składniki (20 porcji):
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki daktyli
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki migdałów
Sos truskawkowo-wiśniowy:
1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
1 i 1/2 szklanki wiśni (bez pestek)
4 daktyle
2 łyżki soku z cytryny
Kokosowy krem:
trzy puszki mleka kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego
Wykonanie:
W naczyniu blendera zmiksuj migdały ze szczyptą soli. Dodaj daktyle i miksuj wszystko do czasu aż masa zrobi się zbita i lepka jak ciasto. Wyłóż formę do pieczenia (20x30cm) papierem, a następnie rozprowadź na niej ciasto, ugniatając je palcami lub tyłem łyżki. Następnie zblenduj truskawki, wiśnie, daktyle oraz sok z cytryny, a kiedy już uzyskasz gładką konsystencję, przykryj miskę i odstaw ją na bok.
Otwórz dwie puszki mleka kokosowego (UWAGA! Nie wstrząsaj nimi, bo do wykonania kremu potrzebny Ci będzie tylko tłuszcz kokosowy – wodę kokosową odstaw na później). Stałą część mleczka kokosowego przenieś do miski, dodaj do niej syrop klonowy i zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Dodaj do kremu 1/2 szklanki mikstury truskawkowo-wiśniowej i ponownie wszystko zmiksuj. Przelej krem na spód migdałowo-daktylowy. Umieść ciasto w zamrażalniku na około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe, by położyć na nim kolejną warstwę z pozostałej części musu truskawkowo-wiśniowego. Odstaw wszystko do lodówki, a około 3-4 godziny lub na całą noc). Otwórz trzecią puszkę mleka kokosowego, wyciągnij z niej stałą część kremu i zmiksuj w małej misce z dodatkiem dwóch łyżeczek syropu klonowego. Kiedy krem będzie już zbity, przenieś go do rękawa cukierniczego i pozostaw go w zamrażalniku, w szklance (do momentu, kiedy jego konsystencja zrobi się mocno kremowa). Ciasto wyciągnij z zamrażalnika, pokrój je na małe kwadraty i wyciśnij na nie krem. Batoniki przechowuj w zamrażalniku.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga One Green Planet
BATONIKI TRUSKAWKOWE
Składniki (12 batoników):
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki skórki cytrynowej
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
Truskawki:
250 g truskawek (pokrojonych w plasterki)
1 łyżka syropu klonowego
Polewa:
1/4 szklanki masła kokosowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego
2-3 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Połącz ze sobą wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Połowę masy na ciasto rozprowadź w formie do pieczenia (forma 28×18 cm). Wstaw spód do ciasta do piekarnika na około 10 minut – w tym czasie powinien się zarumienić. Wyciągnij ciasto z piekarnika i rozsyp na jego wierzch pokrojone truskawki. Posyp truskawki pozostałą częścią ciasta, tak żeby powstała kruszonka. Następnie polej wszystko łyżką syropu klonowego. Umieść ponownie ciasto w piekarniku i piecz je przez 25-30 minut, do momentu aż truskawki zaczną bulgotać, a ciasto zrobi się mocno złociste. Kiedy ciasto przestygnie, możesz je polać polewą (ale bez polewy również będzie idealne). Pokrój wszystko na małe batoniki – pamiętaj, że ciasto będzie bardziej miękkie niż kruche. Deser najlepiej przechowuj w lodówce.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Get Inspired Everyday
ZUPA TRUSKAWKOWO-KOKOSOWA
Składniki:
1kg truskawek
2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 puszka mleka kokosowego
sok z połowy limonki lub cytryny
płatki lub wiórki kokosowe
świeże truskawki (do dekoracji na wierzch)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Po dokładnym umyciu truskawek, przenieś je do dużej miski i polej olejem kokosowym. Następnie posyp je cynamonem i gałką muszkatołową i przenieś je do formy. Umieść truskawki w piekarniku i piecz truskawki przez około 25-30 minut. Kiedy owoce już wystygną, wrzuć je do naczynia blendera, dodaj do nich mleczko kokosowe oraz sok z cytryny lub limonki, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Gotową zupę serwuj z dodatkiem ćwiartek świeżych truskawek oraz płatków lub wiórek kokosowych.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga This Silly Girl’s Kitchen
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ZDROWE SŁODKOŚCI Z TRUSKAWKAMI ZNAJDZIESZ TUTAJ