Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus
Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami
Co zawdzięczamy malinom?
Jeżeli poszukujesz słodkich owoców, które są sprzymierzeńcami odchudzania – maliny zdecydowanie powinny stać się Twoim faworytem.
Naukowcy są właśnie w trakcie badań nad tymi owocami w zwalczaniu prawdziwej, globalnej epidemii, jaką jest otyłość. Ich właściwości wspomagające odchudzanie, to nie tylko kwestia wysokiej zawartości błonnika. Zawarte w malinach fitoskładniki, jak dowodzą naukowcy z Japonii, bezpośrednio wzmagają metabolizm tkanki tłuszczowej – sprawiając, że z łatwością spalisz tłuszcz z brzucha.
Popularne: Chcesz schudnąć, ale nie możesz oprzeć się deserom? Te dwie rzeczy można połączyć!
W 100 gramach malin znajdziemy 6,1 g. błonnika. Maliny są znanym środkiem przeciwgorączkowym, mają też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce. Maliny zawierają dużą ilość witamin i wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Zawarte w malinach polifenole chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia.
Mają równie silne działanie jak kapsaicyna, odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, często stosowana jaki suplement na diecie. Uważaj jednak na maliny, które nie pochodzą z ekologicznych upraw – jak wykazało jedno z nowszych badań, pochodzące z czasopisma Food Chemistry, mają one znacznie mniej cennych antyoksydantów, oraz innych składników odżywczych. To chyba dobry argument, by sięgać po organiczne owoce, hodowane w małych, lokalnych sadach – nie wspominając o ich znacznie bardziej bogatym smaku i aromacie.
Składniki
- 1 szklanka mleka migdałowego (250 ml)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (drobno zmielonej)
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść malin
do kremu:
- 100 gram masła kokosowego
- 100 gram cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Popularne: Wystarczy, że wyeliminujesz te 5 produktów z diety! Uwierz, że zobaczysz wielką różnicę
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj papierowe foremki do muffinek oraz blaszkę do ich upieczenia.
Mleko migdałowe wraz z olejem z pestek winogron, octem jabłkowym, cukrem i olejkiem waniliowym dokładnie wymieszaj na niskich obrotach za pomocą miksera, aż do połączenia wszystkich składników. Do drugiej miski nasyp mąkę, sól, kakao i sodę i mieszaj tak, aby nie pozostawić żadnych grudek.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. Powykładaj masę do foremek i piecz około 20-24 minuty do suchego patyczka.
Następnie zacznij przygotowywać maślany krem. W dużej misce ubij masło wraz z ekstraktem wanilii, tak aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj cukier puder, nie przestając mieszać. W celu rozrzedzenia możesz dodać mleka migdałowego. Na sam koniec dodaj szczyptę soli.
Udekoruj babeczki kremem wtedy, gdy całkowicie ostygną. Ja dodałam również maliny – jak dla mnie, to połączenie jest idealne – smakują obłędnie 🙂
SMACZNEGO!
Deser jabłkowy z ziarenkami chia, cynamonem i orzechami (bez mąki i cukru!)
Przepis na wyśmienite brownie z cukinii – palce lizać!
JAK SZYBKO SCHUDNĄĆ Z BRZUCHA-PROSTY SPOSÓB!