Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Z roku na rok mąka kokosowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, a przepisów na pyszne wypieki pojawia się coraz więcej. To bardzo dobrze, bo mąka kokosowa to jedna z najlepszych i najzdrowszych mąk – w jednej szklance takiej mąki znajduje się aż 75% błonnika, czyli 3 razy więcej niż w mielonym siemieniu lnianym i 4 razy więcej niż w otrębach owsianych (o mące kokosowej przeczytacie TUTAJ).
Dodatkowo, mąka ta jest bezglutenowa oraz ma mało skrobi i cukru, dlatego poleca się ją osobom na diecie odchudzającej. Można z niej zrobić mnóstwo doskonałych wypieków – chleb, słodkie ciasta, truffle, a nawet spód na pizzę.
OTO 7 POMYSŁÓW NA WYKORZYSTANIE MĄKI KOKOSOWEJ W KUCHNI:
CHLEBEK Z MĄKI KOKOSOWEJ
Składniki:
2/3 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki z tapioki
6 jajek
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Nasmaruj formę do pieczenia chleba cienką warstwą tłuszczu. W małej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. W naczyniu robota kuchennego umieść jajka i ubij je na delikatną piankę. W tym czasie powoli dodawaj do jajek, olej kokosowy, ocet jabłkowy i miód. Stopniowo łącz ze sobą mokre i suche składniki, a kiedy już uzyskasz jednolita konsystencję, przelej masę do formy. Piecz wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i pozostaw do schłodzenia przez przynajmniej 20 minut.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Paleo Hacks
POMARAŃCZOWE CIASTECZKA Z BANANEM
Składniki (na 9-10 ciasteczek):
3 łyżki mąki kokosowej
1 czubata łyżka pasty tahini (najlepiej gęstej konsystencji)
1 mała pomarańcza
1/4 szklanki mleka migdałowego
odrobina stewii lub syropu klonowego
jeden banan
Wykonanie:
Do pasty tahini (musi być miękka i łatwa do rozprowadzenia) dodaj sok z połowy pomarańczy, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj – powinieneś otrzymać kleistą konsystencję. Stopniowo dodawaj do mikstury mąkę kokosową, jednocześnie wszystko mieszając. Następnie dolewaj po trochu mleko migdałowe – ciasto nie powinno być ani za kleiste, ani za suche, ani za mokre, ale łatwe do formowania. Ulep z ciasta małe kuleczki i rozłóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie rozgnieć je widelcem, żeby nabrały kształtu klasycznych ciasteczek. Piecz ciastka przez około 15-20 minut w temperaturze 175 °C. Kiedy ostygną, połóż na ich wierzch plasterki świeżego banana.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gastrawnomica
KOKOSOWY SPÓD DO PIZZY
Składniki:
2 duże jajka
białko z jednego jajka
2 łyżki maki kokosowej
przyprawy (może być papryka i sól)
Wykonanie:
W dużej misce ubij 2 jajka z białkiem z jednego jajka. Kiedy konsystencja zrobi się pienista, dodaj do niej mąkę kokosową i zmiksuj wszystko na gładką miksturę. Następnie dodaj do ciasta na pizzę przyprawy. Na patelni rozgrzej tłuszcz kokosowy, a kiedy już zrobi się gorąca rozlej na nią miksturę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż wszystko przez około 3-4 minuty lub do momentu, kiedy na cieście zrobią się bąbelki. Przewróć pizzę, smaż jej drugą stronę przez 2 minuty, a następnie usuń ją z patelni. Gotowe ciasto pozostaw do schłodzenia – możesz je jeść zarówno z dodatkiem świeżych warzyw, jak i samą.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Big Man’s World
KOKOSOWE PANCAKES
Składniki:
4 jajka
1 szklanka śmietanki kokosowej
1,5 łyżeczki waniliowego ekstraktu
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżki cukru kokosowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Dokładnie ubij ze sobą jajka, śmietankę kokosową i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce połącz mąkę kokosową, cukier kokosowy, sodę oczyszczoną i sól. Do suchych składników powoli dodawaj mokre, a następnie dokładnie je wymieszaj. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej kokosowy, a następnie przełóż na nią ciasto (rozmiar jednego pancake’a w zależności od gustu, ale te mniejsze jest o wiele łatwiej usmażyć). Smaż ciasto przez kilka minut na jednej stronie, a następnie przełóż je na drugą stronę. Gotowe pancake’i możesz udekorować owocami.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Coconut Mama
EGZOTYCZNE TRUFFLE Z AWOKADO
Składniki (na 15 truffli):
1 dojrzałe awokado
1 kiwi
6 łyżek mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 łyżki stewii (lub innej zdrowej substancji słodzącej)
Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj je na gładką masę. Z jednej łyżeczki mikstury ulep małą kulkę. Gotowe truffle przełóż do lodówki na przynajmniej godzinę przed ich spożyciem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gourmandelle
MUFFINKI Z KURKUMĄ
Składniki (na 8 muffinek):
6 dużych jajek
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wyłóż papilotki na formie na muffinki. W dużej misce zmieszaj ze sobą jajka, mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. W małej misce pomieszaj mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, kurkumę, imbir, pieprz i sól. Stopniowo mieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, przelej je do formy na muffinki. Piecz wszystko przez około 25 minut, a kiedy ciasto się zarumieni, wyciągnij muffinki z piekarnika. Pozostaw wszystko do ostygnięcia.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Paleo Hacks
BROWNIE CZEKOLADOWO-KARMELOWE
Składniki (na około 9 porcji):
1/4 szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki kakao
4 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru kokosowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady do posypania ciasta (mogą być orzechy)
Składniki na karmel:
puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki miodu
3/4 szklanki kokosowego cukru
1 łyżka kokosowego oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 ºC. W jednej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej misce – mokre. Kiedy już wszystko wymieszasz, połącz ze sobą obie mikstury i mieszaj do momentu, kiedy uzyskasz gładką konsystencję. Przelej ciasto do formy o rozmiarze 20×20 cm. Wierzch posyp kropelkami z gorzkiej czekolady lub orzechami, a następnie piecz wszystko przez około 25-30 minut. Pozostaw brownie do schłodzenia.
W celu przygotowania domowego karmelu umieść w rondelku mleko kokosowe, cukier kokosowy i miód, doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj do mikstury olej kokosowy, ekstrakt waniliowy oraz sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy karmel włóż do lodówki, a kiedy się schłodzi, możesz nim skropić ostygnięte ciasto brownie.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Dr. Axe