Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Z roku na rok mąka kokosowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, a przepisów na pyszne wypieki pojawia się coraz więcej. To bardzo dobrze, bo mąka kokosowa to jedna z najlepszych i najzdrowszych mąk – w jednej szklance takiej mąki znajduje się aż 75% błonnika, czyli 3 razy więcej niż w mielonym siemieniu lnianym i 4 razy więcej niż w otrębach owsianych (o mące kokosowej przeczytacie TUTAJ).

Dodatkowo, mąka ta jest bezglutenowa oraz ma mało skrobi i cukru, dlatego poleca się ją osobom na diecie odchudzającej. Można z niej zrobić mnóstwo doskonałych wypieków – chleb, słodkie ciasta, truffle, a nawet spód na pizzę.

OTO 7 POMYSŁÓW NA WYKORZYSTANIE MĄKI KOKOSOWEJ W KUCHNI:

CHLEBEK Z MĄKI KOKOSOWEJ

Składniki:

2/3 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki mąki z tapioki

6 jajek

1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Nasmaruj formę do pieczenia chleba cienką warstwą tłuszczu. W małej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. W naczyniu robota kuchennego umieść jajka i ubij je na delikatną piankę. W tym czasie powoli dodawaj do jajek, olej kokosowy, ocet jabłkowy i miód. Stopniowo łącz ze sobą mokre i suche składniki, a kiedy już uzyskasz jednolita konsystencję, przelej masę do formy. Piecz wszystko przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i pozostaw do schłodzenia przez przynajmniej 20 minut.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Paleo Hacks

POMARAŃCZOWE CIASTECZKA Z BANANEM

Składniki (na 9-10 ciasteczek):

3 łyżki mąki kokosowej

1 czubata łyżka pasty tahini (najlepiej gęstej konsystencji)

1 mała pomarańcza

1/4 szklanki mleka migdałowego

odrobina stewii lub syropu klonowego

jeden banan

Wykonanie:

Do pasty tahini (musi być miękka i łatwa do rozprowadzenia) dodaj sok z połowy pomarańczy, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj – powinieneś otrzymać kleistą konsystencję. Stopniowo dodawaj do mikstury mąkę kokosową, jednocześnie wszystko mieszając. Następnie dolewaj po trochu mleko migdałowe – ciasto nie powinno być ani za kleiste, ani za suche, ani za mokre, ale łatwe do formowania. Ulep z ciasta małe kuleczki i rozłóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie rozgnieć je widelcem, żeby nabrały kształtu klasycznych ciasteczek. Piecz ciastka przez około 15-20 minut w temperaturze 175 °C. Kiedy ostygną, połóż na ich wierzch plasterki świeżego banana.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gastrawnomica

 

KOKOSOWY SPÓD DO PIZZY

Składniki:

2 duże jajka

białko z jednego jajka

2 łyżki maki kokosowej

przyprawy (może być papryka i sól)

Wykonanie:

W dużej misce ubij 2 jajka z białkiem z jednego jajka. Kiedy konsystencja zrobi się pienista, dodaj do niej mąkę kokosową i zmiksuj wszystko na gładką miksturę. Następnie dodaj do ciasta na pizzę przyprawy. Na patelni rozgrzej tłuszcz kokosowy, a kiedy już zrobi się gorąca rozlej na nią miksturę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż wszystko przez około 3-4 minuty lub do momentu, kiedy na cieście zrobią się bąbelki. Przewróć pizzę, smaż jej drugą stronę przez 2 minuty, a następnie usuń ją z patelni. Gotowe ciasto pozostaw do schłodzenia – możesz je jeść zarówno z dodatkiem świeżych warzyw, jak i samą.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Big Man’s World

 

KOKOSOWE PANCAKES

Składniki:

4 jajka

1 szklanka śmietanki kokosowej

1,5 łyżeczki waniliowego ekstraktu

1/2 szklanki mąki kokosowej

2 łyżki cukru kokosowego

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Dokładnie ubij ze sobą jajka, śmietankę kokosową i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce połącz mąkę kokosową, cukier kokosowy, sodę oczyszczoną i sól. Do suchych składników powoli dodawaj mokre, a następnie dokładnie je wymieszaj. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej kokosowy, a następnie przełóż na nią ciasto (rozmiar jednego pancake’a w zależności od gustu, ale te mniejsze jest o wiele łatwiej usmażyć). Smaż ciasto przez kilka minut na jednej stronie, a następnie przełóż je na drugą stronę. Gotowe pancake’i możesz udekorować owocami.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Coconut Mama

EGZOTYCZNE TRUFFLE Z AWOKADO

Składniki (na 15 truffli):

1 dojrzałe awokado

1 kiwi

6 łyżek mąki kokosowej

1 łyżka oleju kokosowego

1,5 łyżki stewii (lub innej zdrowej substancji słodzącej)

Wykonanie:

Do naczynia blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj je na gładką masę. Z jednej łyżeczki mikstury ulep małą kulkę. Gotowe truffle przełóż do lodówki na przynajmniej godzinę przed ich spożyciem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gourmandelle

 

MUFFINKI Z KURKUMĄ

Składniki (na 8 muffinek):

6 dużych jajek

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki + 2 łyżki mąki kokosowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wyłóż papilotki na formie na muffinki. W dużej misce zmieszaj ze sobą jajka, mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. W małej misce pomieszaj mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, kurkumę, imbir, pieprz i sól. Stopniowo mieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, przelej je do formy na muffinki. Piecz wszystko przez około 25 minut, a kiedy ciasto się zarumieni, wyciągnij muffinki z piekarnika. Pozostaw wszystko do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Paleo Hacks

 

BROWNIE CZEKOLADOWO-KARMELOWE

Składniki (na około 9 porcji):

1/4 szklanki mąki kokosowej

¼ szklanki kakao

4 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki miodu

1/4 szklanki cukru kokosowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady do posypania ciasta (mogą być orzechy)

Składniki na karmel:

puszka mleka kokosowego

1/4 szklanki miodu

3/4 szklanki kokosowego cukru

1 łyżka kokosowego oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 ºC. W jednej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej misce – mokre. Kiedy już wszystko wymieszasz, połącz ze sobą obie mikstury i mieszaj do momentu, kiedy uzyskasz gładką konsystencję. Przelej ciasto do formy o rozmiarze 20×20 cm. Wierzch posyp kropelkami z gorzkiej czekolady lub orzechami, a następnie piecz wszystko przez około 25-30 minut. Pozostaw brownie do schłodzenia.

W celu przygotowania domowego karmelu umieść w rondelku mleko kokosowe, cukier kokosowy i miód, doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj do mikstury olej kokosowy, ekstrakt waniliowy oraz sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy karmel włóż do lodówki, a kiedy się schłodzi, możesz nim skropić ostygnięte ciasto brownie.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Dr. Axe

Zobacz także: