Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Pierniczki są nieodłącznym elementem moich Świąt 🙂 Uwielbiam ich smak i zapach, ale chyba największa frajdę sprawia mi (i mojej rodzinie) dekorowanie tych pysznych ciasteczek!

Dostałam bardzo dużo wiadomości z pytaniami o przepisy na bezglutenowe pierniczki, dlatego postanowiłam, że przygotuję dla Was 6 różnych propozycji, jak je wykonać.

Wszystkie pierniki zawierają bardzo zdrowe przyprawy, takie jak imbir i cynamon, które zbawiennie wpływają na nasz organizm.

Imbir zawiera składnik o działaniu przeciwzapalnym, gingerol, który zmniejsza ból i pozwala zwiększyć ruchomość stawów. Badania potwierdzają, że osoby stosujące imbir odczuwają nawet 75% zmniejszenie bólu i stanów zapalnych.

Imbir wpływa także pozytywnie na produkcję tlenku azotu, substancji, o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym, oraz związki wpływające pozytywnie na chrząstkę stawową. To także efektywny preparat, zmniejszający ból mięśni, poranną sztywność oraz opuchliznę, która pojawia się po zbyt intensywnych ćwiczeniach.

Cynamon to jedna z przypraw, która ma największe właściwości antyoksydacyjne. Jest idealną przyprawą dla cukrzyków, ponieważ pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy 1 jak i 2 typu.

Jedno z badań wskazuje nawet, że codzienne spożywanie 2 łyżeczek cynamonu może zmniejszyć poziom cukru we krwi o 20-30%. „Przy okazji” spada też poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Dzięki temu, że cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny, może pomóc kontrolować apetyt, a to oczywiście wpływa na naszą wagę.
Cynamon jest także silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu możemy zachować młody wygląd i piękną skórę.

1. Pierniczki owsiane z lukrem

Składniki na pierniczki:

  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • ¼ szklanki miodu gryczanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kardamon

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (zmielony cukier kokosowy)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

W dużej misce zmiksuj masło z cukrem. Następnie dodaj jajko, miód, mus jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Kolejno wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy (imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie wilgotne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 3 godziny lub najlepiej pozostaw je na całą noc.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Podziel ciasto na mniejsze porcje. Posyp pergamin mąką owsianą, wyłóż na nim ciasto, a następnie połóż na nim kolejny kawałek pergaminu i rozwałkuj. Wytnij z niego kształty za pomocą specjalnych, świątecznych foremek lub szklanki czy kieliszków.

Długość pieczenia pierniczków zależy od ich grubości. Piecz je od około 8-10. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na blaszce do chłodzenia.

Przygotuj lukier. W małej misce wymieszaj cukier i sok z cytryny tak, aby nie było żadnych grudek. Polej nim pierniczki, gdy całkowicie ostygną.

2. Pierniczki migdałowe

przepis na pierniki

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru (z proszku)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy. Następnie wbij jajko i dodaj miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj. Tak powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni C.

Wyjmij ciasto z piekarnika i podziel na dwie kule tej samej wielkości. Wyłóż jedną część ciasta na papierze do pieczenia, połóż na nim drugi kawałek papieru i rozwałkuj. Wytnij z niego kształty za pomocą specjalnych, świątecznych foremek lub szklanki czy kieliszków.

Piecz przez około 10 minut. Po tym czasie schłodź i zacznij dekorować 🙂

3. Muffinki piernikowe

muffinki przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki kremowego masła migdałowego
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • 1 duży banan
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 gorzka czekolada (70% kakao)

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj blaszkę lub foremki na muffinki.

Płatki owsiane umieść w misce i delikatnie rozdrobnij (nie na mąkę).

Wszystkie składniki, oprócz gorzkiej czekolady umieść w misce i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Pół czekolady pokrój na małe kawałki i dodaj je do powstałej masy.

Przelej masę do przygotowanych foremek na muffinki i wstaw do piekarnika na około 12-15 minut. Pozostaw do ostygnięcia przez około 15 minut i wyjmij z foremek.

Przygotuj polewę. Pozostałe pół czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią muffinki.

4. Pierniczki orzechowe z chia z polewą czekoladową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 gorzka czekolada (70% kakao)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Orzechy włoskie i migdały umieść w malakserze i rozdrobnij tak, aby powstała mąka. Dodawaj do rozdrobnionych orzechów kolejne składniki, czyli miód, mąkę gryczaną, chia, wodę i olej kokosowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Wyłóż ciasto na pergamin, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj. Wytnij dowolne kształty za pomocą specjalnych, świątecznych foremek lub szklanki czy kieliszków.

Piecz przez około 15-20 minut, aż się zarumienią i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie polej nią pierniczki.

5. Pierniki z daktylami

pierniczki_na_boże_narodzenie

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 10-12 daktyli
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki miodu gryczanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki musu jabłkowego

Wykonanie:

Mocz daktyle w ciepłej wodzie przez około 10 minut.

Następnie umieść wszystkie składniki w malakserze (wraz z daktylami) i miksuj, aż uzyskasz wilgotne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez całą noc (lub co najmniej 6-8 godzin).

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego ciasteczka. Piecz przez około 12-14 minut.

6. Aromatyczne pierniczki z papryczką chili

pierniki na święta

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki papryczki chili

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Orzechy włoskie umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj resztę składników i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj kulę, podsyp mąką i rozwałkuj. Wytnij dowolne kształty i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Udekoruj według uznania.

Zobacz także:

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

6 pomysłów na słodkości z makiem palce lizać

Jak ucztować w te Święta i utrzymać szczupłą sylwetkę.