Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

1. Pizza z jajkiem

pizza_z_jajkiem

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki: 

  • domowe pesto z bazylii
  • odrobina sera fety
  • 1 jajko
  • rukola lub kiełki

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj okrągłą formę do pizzy.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy ulep 2 kule o podobnej wielkości. Na spód i wierzch kuli połóż kawałek papieru do pieczenia i rozwałkuj. Zdejmij pergamin z góry ciasta i wyłóż na formę do pieczenia.

Posmaruj pesto, posyp odrobiną sera feta, rukolą i kiełkami. Piecz przez około 15-20 minut.

5 minut przed zakończeniem pieczenia rozbij jedno jajko na ciasto i ponownie wstaw do piekarnika.

Możesz użyć dowolnych dodatków, np. świeżych pomidorów, oliwek, itp.

2. Rollsy z jajek

Składniki:

  • 2 jajka
  • ulubione warzywa, np. pomidor, papryka, cebula (bardzo drobno pokrojone)
  • szczypiorek

Wykonanie

W miseczce rozbij 2 jajka, mocno je „roztrzep” i przelej przez sitko. Chodzi o to, aby masa z jajek była gładka i bez grudek. To co pozostanie na sicie wyrzucamy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Patelnię należy delikatnie nasmarować olejem kokosowym i wylać na nią masę jajeczną. Placek powinien być cienki. Po 2 minutach, podważamy masę szpatułką i zwijamy w rulonik. Jeśli patelnia jest mała można zrobić 2-3 sztuki rollsów. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.

3. Jajeczne muffinki z marchewką i szpinakiem

SKŁADNIKI
na 15 muffinek jajecznych

10 jajek wiejskich
1 łyżka musztardy sarepskiej (świetnie sprawdza się też francuska)
1/4 łyżeczka soli morskiej
1 marchewka pomarańczowa
1 marchew żółta (lub pomarańczowa)
1 korzeń pietruszki1 garść świeżego szpinaku
kilka kawałków sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Naszykować blachę na muffinki, a każdą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam gotowych papilotków, ale można też użyć zwykłego papieru do pieczenia. Należy wyciąć z niego kwadraty i odpowiednio „dopasować” do każdej foremki.

Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Dodać do niej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut, aż będzie miękka.

Jajka rozbić dodać sól, musztardę i dokładnie „roztrzepać” tak jak na omlet. Im dokładniej będą roztrzepane, tym lepiej „wyrosną” frittaty.

Upieczoną marchewkę wyjąć z piekarnika. Do każdej foremki na muffiki włożyć kilka listków szpinaku, upieczone warzywa i zalać masą jajeczną, tak aby przykryła całe warzywa. Na wierzch ułożyć po kilka kawałków fety.

Wstawić blachę z frittatą do piekarnika i piec około 20 minuty, aż jajka się zetną. Pi upieczeniu odstawić na kilka minut, aby frittaty ostygły. Kiedy delikatnie przestygną, łatwiej zdjąć z nich papilotki.

4. Omlet z porem i szpinakiem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 10 dużych wiejskich jajek
  • 10 cm kawałek z białej części pora
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • mix sałat do podania z frittatą
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Wykonanie

Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.
Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe!

5. Omlet na słodko z orzechami

Składniki

  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu klonowego 

Wykonanie

W misce wymieszaj jajka wraz z ekstraktem waniliowym. Rozgrzej patelnię i wlej powstałą masę. Przykryj omlet. Kiedy dół będzie lekko podpieczony, przewróć go na drugą stronę. Posyp orzechami i polej syropem klonowym, smacznego!

Zobacz także:

Na tej diecie schudnie nawet największy leń! Rekord to -40 kg!

3 pyszne kolacje, jakie możesz zrobić w wolnowarze

PULPECIKI DROBIOWE-PRZEPIS NA PYSZNY OBIAD