pulpety w sosie z indyka

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Pulpety w sosie, zarówno w wersji curry, jak i klasycznej pomidorowej, to doskonały pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Możesz je jeść nawet na diecie odchudzającej, ponieważ w tych daniach nie znajdziesz składników, które sprzyjają dodatkowym kilogramom.

Wśród prezentowanych przeze mnie propozycji znalazły się pulpety z indyka, najchudszego mięsa, które dodatkowo jest bogactwem białka. Poniżej znajdziecie również przepis na pulpety wegetariańskie, które mogą być doskonałą alternatywą dla osób na diecie wegetariańskiej.

PULPETY W SOSIE CURRY

pulpety z indyka w sosie curry

Składniki (na 6 porcji):

Pulpety:

900 g mielonego indyka

1/3 szklanki świeżej bazylii (pokrojonej)

4 ząbki czosnku (posiekane)

2 zielone cebulki (drobno pokrojone)

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

2 łyżki ksylitolu

1 łyżka mąki kukurydzianej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos curry:

3/4 szklanki posiekanej cebuli

4 ząbki czosnku (posiekane)

1/4 szklanki pasty curry

2 puszki śmietanki kokosowej

3 łyżki soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka ksylitolu

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki świeżej bazylii (pokrojonej)

1/2 szklanki kolendry (pokrojonej)

Wykonanie:

W celu zrobienia pulpetów, dokładnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek). Podgrzej tłuszcz na dużej patelni, na średnim ogniu. Ręką uformuj kulki o wielkości 5 cm, a następnie połóż je na rozgrzanej patelni i smaż je partiami ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już gotowe, odłóż je na talerz i odstaw na bok.

Aby zrobić sos curry, najpierw rozgrzej jedną łyżkę oleju, dodaj cebulkę i smaż ją przez około 5 minut, do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pastę curry i śmietankę kokosową i wymieszaj wszystko tak, aby dokładnie połączyć składniki. Kiedy już konsystencja sosu zrobi się jednolita, dodaj sok z limonki, sos rybny, cukier i sól. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie umieść w nim pulpety z indyka. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj wszystko przez około 20 minut. Posyp wszystko świeżą bazylią i kolendrą.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Modern Proper

PULPETY W SOSIE KREOLSKIM

pulpety z indyka w sosie kreolskim

Składniki (5 porcji):

Pulpety:

800g mielonego indyka

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka płatków chili

garść świeżej natki pietruszki (do posypania)

Sos kreolski:

4 ząbki czosnku (posiekane)

1 cebula (pokrojona na cienkie plasterki)

6 łodyg selera naciowego (pokrojonych)

3 papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone)

2 szklanki przecieru pomidorowego

szczypta cukru (może być ksylitol)

1 liść laurowy

1 łyżka przyprawy kajeńskiej (można ją zrobić samemu, mieszając ze sobą sól, paprykę słodką, chili, oregano, tymianek i czosnek)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do garnka włóż wszystkie składniki na sos i doprowadź je do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie nasmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością tłuszczu. W misce wymieszaj ze sobą mięso z indyka, tymianek i chili, a następnie uformuj kulki o wielkości 5 cm, włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku przez około 10-12 minut. Po tym czasie zalej pulpety sosem z warzyw, ponownie włóż je do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Good To Know

WEGETARIAŃSKIE PULPETY W SOSIE CURRY

wegetarianskie pulpety

Składniki (na 10 porcji):

Wegetariańskie pulpety:

3 szklanki różyczek kalafiora

3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

3/4 szklanki mąki owsianej (lub migdałowej)

4 jajka

1 czubata łyżka mieszanki przypraw (chili, papryka i kumin)

2 łyżeczki soli

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kalafior gotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut, do momentu kiedy zrobi się miękki, a następnie dokładnie go odsącz. Zmiksuj ze sobą kalafior i komosę ryżową, tak, aby uzyskać prawie gładką teksturę. Następnie przenieś miksturę do dużej miski i wymieszaj ją dokładnie ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy). Następnie uformuj kulki (jedna kulka z jednej łyżki mieszanki). Na patelni rozgrzej oliwę, połóż na nią pulpety i smaż je na średnim ogniu, po kilka minut na każdej stronie. Kiedy już będą gotowe, serwuj je z dodatkiem sosu (świetnie sprawdzi się sos curry z pierwszego przepisu). Pulpety jedz na gorąco, możesz je także zamrozić na później.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Pinch of Yum

Zobacz także:

Comments

komentarze