Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, dołącz do programu Płaski Brzuch w 12 dni>>
Pulpety w sosie, zarówno w wersji curry, jak i klasycznej pomidorowej, to doskonały pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Możesz je jeść nawet na diecie odchudzającej, ponieważ w tych daniach nie znajdziesz składników, które sprzyjają dodatkowym kilogramom.
Wśród prezentowanych przeze mnie propozycji znalazły się pulpety z indyka, najchudszego mięsa, które dodatkowo jest bogactwem białka. Poniżej znajdziecie również przepis na pulpety wegetariańskie, które mogą być doskonałą alternatywą dla osób na diecie wegetariańskiej.
PULPETY W SOSIE CURRY
Składniki (na 6 porcji):
Dołącz do programu Płaski Brzuch w 12 dni>>>
Pulpety:
900 g mielonego indyka
1/3 szklanki świeżej bazylii (pokrojonej)
4 ząbki czosnku (posiekane)
2 zielone cebulki (drobno pokrojone)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dołącz do programu Płaski Brzuch w 12 dni>>>
Sos curry:
3/4 szklanki posiekanej cebuli
4 ząbki czosnku (posiekane)
1/4 szklanki pasty curry
2 puszki śmietanki kokosowej
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki świeżej bazylii (pokrojonej)
1/2 szklanki kolendry (pokrojonej)
Wykonanie:
W celu zrobienia pulpetów, dokładnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek). Podgrzej tłuszcz na dużej patelni, na średnim ogniu. Ręką uformuj kulki o wielkości 5 cm, a następnie połóż je na rozgrzanej patelni i smaż je partiami ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już gotowe, odłóż je na talerz i odstaw na bok.
Aby zrobić sos curry, najpierw rozgrzej jedną łyżkę oleju, dodaj cebulkę i smaż ją przez około 5 minut, do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pastę curry i śmietankę kokosową i wymieszaj wszystko tak, aby dokładnie połączyć składniki. Kiedy już konsystencja sosu zrobi się jednolita, dodaj sok z limonki, sos rybny, cukier i sól. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie umieść w nim pulpety z indyka. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj wszystko przez około 20 minut. Posyp wszystko świeżą bazylią i kolendrą.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Modern Proper
PULPETY W SOSIE KREOLSKIM
Składniki (5 porcji):
Pulpety:
800g mielonego indyka
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka płatków chili
garść świeżej natki pietruszki (do posypania)
Sos kreolski:
4 ząbki czosnku (posiekane)
1 cebula (pokrojona na cienkie plasterki)
6 łodyg selera naciowego (pokrojonych)
3 papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone)
2 szklanki przecieru pomidorowego
szczypta cukru (może być ksylitol)
1 liść laurowy
1 łyżka przyprawy kajeńskiej (można ją zrobić samemu, mieszając ze sobą sól, paprykę słodką, chili, oregano, tymianek i czosnek)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do garnka włóż wszystkie składniki na sos i doprowadź je do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie nasmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością tłuszczu. W misce wymieszaj ze sobą mięso z indyka, tymianek i chili, a następnie uformuj kulki o wielkości 5 cm, włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku przez około 10-12 minut. Po tym czasie zalej pulpety sosem z warzyw, ponownie włóż je do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Gotowe danie posyp świeżą natką pietruszki.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Good To Know
Zobacz jak możesz zmienić swoją sylwetkę jedząc pyszne jedzenie>>
WEGETARIAŃSKIE PULPETY W SOSIE CURRY
Składniki (na 10 porcji):
Wegetariańskie pulpety:
3 szklanki różyczek kalafiora
3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
3/4 szklanki mąki owsianej (lub migdałowej)
4 jajka
1 czubata łyżka mieszanki przypraw (chili, papryka i kumin)
2 łyżeczki soli
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kalafior gotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut, do momentu kiedy zrobi się miękki, a następnie dokładnie go odsącz. Zmiksuj ze sobą kalafior i komosę ryżową, tak, aby uzyskać prawie gładką teksturę. Następnie przenieś miksturę do dużej miski i wymieszaj ją dokładnie ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy). Następnie uformuj kulki (jedna kulka z jednej łyżki mieszanki). Na patelni rozgrzej oliwę, połóż na nią pulpety i smaż je na średnim ogniu, po kilka minut na każdej stronie. Kiedy już będą gotowe, serwuj je z dodatkiem sosu (świetnie sprawdzi się sos curry z pierwszego przepisu). Pulpety jedz na gorąco, możesz je także zamrozić na później.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Pinch of Yum
Zobacz jak możesz zmienić swoją sylwetkę jedząc pyszne jedzenie>>
Oto, co jeszcze możesz zrobić…
Każdego rana, zaraz po przebudzeniu, wypij szklankę ciepłej wody z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Możesz ją delikatnie osłodzić miodem. Pamiętaj, też, że czysty sok z cytryny, może zniszczyć szkliwo zębów, więc, najlepiej go nie pić. Idealna jest właśnie woda z cytryną.
Dobre jedzenie to klucz do zdrowego życia. Odkryjesz kilkanaście sztuczek, które pomogą Ci zachować piękne ciało i młody wygląd.
Nawet o 10-15 lat!…kliknij przycisk poniżej, aby przejść do następnej strony, a potem ciesz się z pysznego i unikalnego jedzenia, dzięki któremu poczujesz się młodziej i lżej.