Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Nasiona chia, otrzymywane z szałwii hiszpańskiej, są zaliczane do najzdrowszej żywności na świecie. Ich niesamowite właściwości lecznicze odkryli już Majowie, Inkowie i Aztecy, którzy traktowali je jako podstawowy składnik swojej diety.
W Polsce nasiona chia zyskują coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo w tych małych ziarenkach kryje się mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają one sporą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, poprawiających pracę mózgu. Znajdziemy w nich również niacynę i witaminy A, C i E, oraz minerały takie jak fosfor, żelazo, potas, magnez i wapń.
Korzyści zdrowotne, jakie niesie za sobą jedzenie nasion chia to m.in. poprawa przemiany materii, wzmacnianie kości, obniżenie poziomu złego cholesterolu, oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zmniejszenie ryzyka chorób serca i nowotworów piersi.
Nasionka mogą stanowić świetny dodatek do sałatek i wypieków. Po zalaniu ich wodą lub mlekiem chia znacznie zwiększają swoją objętość, a przez to, że pęcznieją i żelują, idealnie nadają się do puddingów.
Pudding chia to idealny pomysł na zdrowy deser. Poniżej proponuję Wam przepis, w którym, oprócz nasionek, znalazły się takie składniki jak m.in. mleko kokosowe, kakao, banany i kasza gryczana.
PUDDING CHIA Z BANANAMI, CZEKOLADĄ I KOKOSEM
Składniki:
Czekoladowy pudding chia:
2 szklanki mleka migdałowego
1/3 szklanki nasion chia
1/4 szklanki kakao
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Krem kokosowo-bananowy:
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki nasion chia
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
ziarenka z połowy laski wanilii
1 dojrzały banan (rozgnieciony)
2 dojrzały banan (pokrojony na plasterki)
Karmelizowana kasza gryczana:
1/2 szklanki kaszy gryczanej (nieugotowanej)
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
gorzka czekolada do posypania na wierzch (pokruszona, min. 70 % kakao)
sól
Wykonanie:
Czekoladowy pudding chia:
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, następnie przykryj je talerzykiem i odstaw do lodówki (min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc). Kiedy pudding zrobi się gęsty, zblenduj go na gładką i kremową masę.
Krem kokosowo-bananowy:
W misce wymieszaj mleko kokosowe, nasiona chia, miód i wanilię ze szczyptą soli. Przykryj ją talerzykiem i odstaw do lodówki (na godzinę – co jakiś czas mieszając, albo na całą noc). Po tym czasie krem powinien wyraźnie zgęstnieć.
Karmelizowana kasza gryczana:
Rozgrzej piekarnik na 175°C oraz wyłóż blachę, bądź formę papierem do pieczenia. W tym czasie rozsyp na blasze kaszę gryczaną i płatki owsiane, a następnie polej je syropem klonowym i dodaj oleju kokosowego. Poprósz wszystko solą. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Piecz przez około 10-15 minut.
Kiedy trzy warstwy deseru będą już gotowe, rozdziel je na około 5-4 salaterek. Na spód przenieś czekoladowy pudding, następnie dodaj bananowe puree i krem kokosowy. Wierzch posyp karmelizowaną kaszą gryczaną i kawałkami gorzkiej czekolady oraz dodaj plasterki bananów (banany możesz namoczyć w soku z cytryny). Jeśli nie serwujesz deseru od razu, udekoruj go bananami tuż przed podaniem, aby były dłużej świeże. Deser możesz trzymać w lodówce przez około 3-4 dni.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Half Baked Harvest