Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Bardzo często dostaję od Was pytania, jak przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Z racji tego, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, stwierdziłam, że to idealny moment, aby podzielić się z Wami moimi ulubionymi, a przede wszystkim sprawdzonymi przepisami na pierogi bez dodatku białej mąki.

Przedstawiam 2 rodzaje ciasta na pierogi. Pierwsze to ciasto wykonane z mąki gryczanej, a drugie z mąki owsianej.

Jeśli akurat nie masz żadnej z tych mąk w kuchni, pamiętaj, że możesz je zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy, że za pomocą blendera lub malaksera bardzo dokładnie zmielisz płatki owsiane lub mąkę gryczaną.

 

1. Pierogi z mąki gryczanej

pierogi bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

Mąki przesiej wraz z solą. Dodaj oliwę z oliwek. Powoli dolewaj wody, cały czas mieszając. Dokładnie zagnieć, aż powstanie elastyczna i gładka masa.

Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.

Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą) i lepimy w dowolny sposób.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Osól ją, a następnie delikatnie wrzuć pierogi. Gotuj maksymalnie 5 minut, aż wypłyną na wierzch.

1. Pierogi z mąki owsianej

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 10 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

Płatki owsiane zmiel na mąkę.

Wsyp ją do miski i dodaj 125 ml wody, szybko i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i zagnieć na gładką i jednolitą masę. Ciasto powinno być bardzo plastyczne i miękkie.

Ciasto rozwałkuj. Jeśli będzie się kleiło, podsyp niewielką ilością mąki.

Z ciasta wyciskamy krążki, np. szklanką. Na każdym krążku układamy farsz (np. z grzybami i kapustą), a brzegi każdego krążka składamy w harmonijkę.

Na dno naczynia do gotowania na parze kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy pierożki.

Przykrywamy pokrywką i parujemy około 7-8 minut, aż pierogi będą miękkie.

Zobacz także:

Zupy wigilijne – 5 tradycyjnych świątecznych przepisów

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

Oto najzdrowsza herbata świata: czystek i imbir

Comments

komentarze