Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Frytki – tego rodzaju przekąski raczej nie kojarzą się ze zdrowym jedzeniem i bogatą w wartości odżywcze dietą. Osoby dbające o smukłą linię zazwyczaj omijają je szerokim łukiem – w końcu tak podawane ziemniaki najczęściej są smażone na głębokim tłuszczu i mają mnóstwo kalorii. A co jeśli zastąpimy je znacznie zdrowszą wersją, w postaci frytek ze słodkich ziemniaków? Na taką potrawę z pewnością skusi się znacznie więcej osób.

Bataty mają o wiele więcej składników odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Warzywa te są bogatym źródłem witamin B6, E, D i C oraz minerałów takich jak żelazo,magnez, fosfor, potas, wapń, mangan i selen. Przez to, że zawierają dużo beta-karotenu, nieco przypominają w smaku marchew.

Frytki z batatów pieczone z dodatkiem zdrowych tłuszczy, takich jak np. olej kokosowy czy gęsi smalec, to znacznie lepszy wybór niż klasyczne fastfoodowe propozycje. Co powiecie na pyszne sprężynki ze słodkich ziemniaków?

KRĘCONE FRYTKI Z BATATÓW

Składniki:

0,5 kg batatów

2 łyżeczki oleju kokosowego (lub gęsiego smalcu)

1/4 łyżeczki soli morskiej

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Używając krajalnicy spiralnej, obieraczki, bądź specjalnej tarki do warzyw, zetrzyj bataty na sprężynki o grubości około 6mm (jeśli nie masz takich urządzeń w kuchni, bataty możesz również pokroić jak klasyczne frytki – będą różnić się wyglądem, jednak będą równie smaczne). Pokrojone słodkie ziemniaki przełóż do miski i w międzyczasie rozgrzej olej kokosowy, a kiedy tłuszcz się roztopi, polej nim bataty. Następnie rozłóż frytki na papierze do pieczenia, przypraw pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz je przez około 10 minut, przełóż na drugą stronę i ponownie zostaw je w piekarniku na 10 minut. Kiedy bataty będą już miękkie, przypraw je odrobiną soli.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Hacks

Zobacz także: