burgery z fasoli

Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić stosując Dietę Venus, dołącz też do naszej społeczności Venusek, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

Czas na burgery warzywne, mój nowy przepis to burger z fasoli!

  burgery z fasoli

burger-z-fasoli

Popularne: Poznaj nowe przepisy na 100% bezglutenowe wypieki!

Oto nowy, jeszcze cieplutki przepis na super smaczne burgery z fasoli. To idealny pomysł na zdrowy obiad 🙂 W składnikach znajdziecie ugotowaną komosę ryżową, która ma mnóstwo dobrych właściwości dla zdrowia, a przede wszystkim jest bezglutenowa. Białko pochodzi z gotowanej fasoli, która ma mnóstwo dobrego błonnika, kwasu foliowego, beta – karotenu, antyoksydantów i flawonoidów, co czyni ją świetnym produktem opóźniającym starzenie się.

W przepisie wykorzystałam nieco owczego sera pecorino romano, który świetnie nadaje się do takich burgerów ponieważ jest delikatny i nie ciągnie się.

Mój burger z fasoli podałam z sałatą, frytkami  z batatów i ziemniaków, które pokroiłam moją nową maszynką spiralną do warzyw, dzięki czemu wyglądają nieco inaczej niż tradycyjne frytki. Ponieważ są dużo cieńsze

Smakują naprawdę obłędnie. To zdrowsza alternatywa dla mięsnych burgerów 🙂

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to te burgery są idealną propozycją!

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

  • KOMOSA RYŻOWA ZAWIERA WSZYSTKIE NIEZBĘDNE DLA CZŁOWIEKA AMINOKWASY
  • MA DWA RAZY WIĘCEJ WAPNIA NIŻ MLEKO
  • JEST PEŁNA WARTOŚCIOWYCH PRZECIWUTLENIACZY
  • ZAWIERA MNÓSTWO ZDROWEGO BŁONNIKA
  • MA NISKI INDEKS GLIKEMICZNY
  • MA MNÓSTWO WITAMIN I MINERAŁÓW

Przepis na 9 burgerów

  • 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli (można ją zmiksować lub zgnieść widelcem)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

szczypiorek do posypania burgerów

Przepis na sos

2 łyżki domowego majonezu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 duży ząbek czosnku

pieprz do smaku

Wartość odżywcza 1 burgera:

Białko: 5 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 15 g
Błonnik: 2,2 g
Wartość odżywcza: 103 kcal

Wykonanie

Ugotuj białą fasolę, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie dokładnie zgnieć ją widelcem.

biala-fasola

Tak powinna wyglądać fasola po ugotowaniu i rozgnieceniu jej widelcem.

fasola-biala

Do fasoli dodajemy ugotowaną komosę ryżową, natkę pietruszki, jajko, starty ser pecorino romano. Dokładnie mieszamy.

kotlety-z-fasoli

Z przygotowanej masy formujemy kotlety dowolnej wielkości. Moje było dość spore i miały około 13 cm. Uformowane burgery ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Popularne: Ta roślina wywołuje poważne choroby, a nawet raka!

burgery-z-fasoli

hamburger-z-fasoli

Kotlety piecz w piekarniku przez około 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

przepis-na-burgery

Podawaj z ulubionymi sałatami, ja dodałam klasyczne zielone sałaty, a właściwie mix sałat i polałam sosem z dodatkiem majonezu, octu jabłkowego i czosnku.

burger-z-fasoli

SMACZNEGO!

Tradycyjne hamburgery zawsze podawane są z frytkami smażonymi na głębokim tłuszczu. Postanowiłam znacznie ograniczyć kaloryczność takich frytek i pokroiłam je w spiralnej krajalnicy do warzyw. Ułożyłam je na tej samej blasze co hamburgery, przyprawiłam solą i pieprzem, oraz skropiłam oliwą z oliwek. Piekłam około 30 minut z termoobiegiem, tak jak burgery z fasoli.

Zobacz także

Przepis na ciasteczka z masła migdałowego. Musisz ich spróbować!

3 pyszne kolacje, jakie możesz zrobić w wolnowarze

Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z cukinii na słono

 

Comments

komentarze