Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Dieta Venus

Przepis na szaszłyki z łososia z olejem kokosowym i cytryną

Dlaczego wybrałam dzikiego łososia? bo ta ryba zawiera lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm białko. Jest źródłem „dobrego” cholesterolu. Zawiera sporo minerałów takich jak żelazo, wapń, selen i fosfor, a także witamin: A, B i D. Ma też sporą ilość selenu, który jest niezbędny dla zachowania pięknych włosów, paznokci i skóry. Mówiąc szczerze, łosoś jest jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka.

Łosoś jest też najlepszą rybą dla zachowania dobrego metabolizmu. Jeśli masz kłopoty z wagą, chcesz schudnąć, to łosoś jest dla Ciebie. Proporcja kwasów omega-3, witaminy D i selenu, idealnie reguluje poziom insuliny w całym organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zachować elastyczność tętnic i żył. Wzmacniają też serce. Pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi, a poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegają stwardnieniu ścian tętnic, co znacznie obniża ryzyko zawału serca.

szaszłyki z łososia

Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu. Poprawiają pamięć i pomagają zachować „jasność” umysłu, nawet podczas intensywnej pracy umysłowej.
Aminokwasy, witamina A, witamina D i selen chronią układ nerwowy, działają jako naturalny środek antydepresyjny i przyczyniają się do leczenia choroby Alzheimera i Parkinsona.

Do tej super cennej ryby dodałam jeszcze olej kokosowy, który nazywany jest „super tłuszczem”.  Czy wiesz, że zawiera on jeden składnik, który zawarty jest też w mleku matki! Wiele osób stosuje olej kokosowy jako „lekarstwo” na wiele dolegliwości. Niszczy  prawie wszystkie grzyby, bakterie i wirusy, pięknie wybiela zęby i niszczy próchnicę, pomaga jeśli masz chorą tarczycę. Problemy z układem krążenia, wspomaga pamięć. Stosowany jest przy bardzo wielu dolegliwościach, także jako kosmetyk na twarz i całe ciało.

ZOBACZ: Jak jeść więcej oleju kokosowego?

Szaszłyki z łososia z cytryną

SKŁADNIKI na 2 porcje

400 gramów łososia bez skóry (najlepszy ten dziki, jeśli jest dostępny)
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka nasion sezamu (ja użyłam tego nieoczyszczonego)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki soli morskiej
1 cytryna cieniutko pokrojona w plastry
1 łyżka oleju kokosowego

szpikulce do szaszłyków
(jeśli macie te bambusowe, należy je wcześniej namoczyć na około 20 minut w wodzie)

PRZYGOTOWANIE

Jeśli macie łososia ze skórą, należy ją wcześniej odfiletować. Następnie pokroić rybę w dużą kostkę.
Wszystkie przyprawy włożyć do miski, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Następnie każdy kawałek łososia nasmarować przyprawami. Podobnie zrobić z cytryną.

Na szpikulce nakładać na przemian kawałek łososia i plaster cytryny.
Piec na rozgrzanym grillu lub w piekarniku około 15 minut.