Jak zrobić jajecznicę?

Uwielbiam jajka i jem je codziennie, głównie na śniadanie. Są jednymi z najlepszych produktów, jakie można jeść, szczególnie w czasie odchudzania.
Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, mają mało kalorii i szybko dają uczucie sytości, szczególnie ugotowane na twardo.

Wiele osób jest przekonanych, że to białko jest bardzo wartościowe, ale najcenniejsze składniki ma żółtko. To w nim znajduje się więcej niż 90% wapnia  oraz fosfor, żelazo, cynk, tiamina, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12 i kwas pantotenowy. Ponadto, żółtka zawierają wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, i K a także wszystkie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jedzenie jajek sprzyja odchudzaniu. Udowodniły to badania przeprowadzone na grupie 30 kobiet w wieku 25-60 lat, z nadwagą. To badanie wykazało, że spożywanie jajek na śniadanie, zamiast chleba:

  • po pierwsze zapewniło im uczucie sytości na długo. W ciągu 36 godzin jadły znacznie mniejsze porcje.
  • po drugie w ciągu 8 tygodni zaobserwowano: u 65%  osób spadek wagi, u 34% osób utratę centymetrów w obwodzie talii i u 16% osób utratę tłuszczu w całym ciele.

Oczywiście najlepsze są te jajka z wolnego wybiegu, najlepiej te bezpośrednio od gospodarza.
Przemysłowo produkowane jaja nie są zdrowe. Kury karmi się przeważnie kukurydzą i soją. Do tego dochodzi mnóstwo mieszanek, sztucznych witamin i antybiotyków, przez co same jajka nie są tak wartościowe, jak jaja od „szczęśliwej” kury z prawdziwej wiejskiej zagrody.

Ponieważ jem jaja codziennie, staram się urozmaicać ich smak. Dziś dodałam łyżeczkę musztardy francuskiej, jajecznica wyszła genialna!

jak zrobić jajecznicę

SKŁADNIKI na 1 porcję

2 jajka z wolnego wybiegu
1/4 małej cebulki
1 łyżeczka musztardy francuskiej (to ta z kuleczkami)
1 łyżeczka oleju kokosowego

WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jajka rozbić w miseczce, dodać musztardę i dokładnie „roztrzepać”. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć i wylać jajka. Lubię kiedy są one tylko delikatnie ścięte, wówczas są kremowe, wilgotne i pyszne. Trwa to około 2 minut. I gotowe.