Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Kiedyś mówiono o grzybach, że są ciężkostrawne i nie mają wartości odżywczych, natomiast dziś, docenia się ich niewielką zawartość węglowodanów, sporą ilość witamin i minerałów, oraz substancji wpływających na zmniejszenie stanu zapalnego.

W moich rodzinnych stronach, jedną z potraw wigilijnych są smażone grzyby podawane z chrzanem.

Znacie to danie? Koniecznie dajcie znać w komentarzu! 😉

Jeśli nie słyszeliście nigdy o tej potrawie – musicie jej wypróbować.

Popularne: Ta roślina powoduje problemy z trawieniem i pogarsza stan skóry!

Składniki na 4 porcje:

  • 16 kapeluszy grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 jajko
  • woda
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

grzyby smażone

Wykonanie:

To danie warto wykonać tuż przed podaniem, najlepiej smakują na ciepło 🙂

Grzyby zalej wodą i mocz je przez noc.

Na drugi dzień do garnka wlej wodę i ugotuj grzyby. Następnie je wyjmij, przecedź i dokładnie osusz i odstaw.

Do miseczki wbij jajko, a na talerz wysyp mąkę owsianą. Obtocz grzybki w jajku i mące, a następnie usmaż z dwóch stron na patelni.

Podawaj z chrzanem.

Zobacz także:

6 najlepszych przepisów na śledzie – idealne na Święta!

Zupy wigilijne – 5 tradycyjnych świątecznych przepisów

6 najlepszych przepisów na świąteczne pierniczki