Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!
Myślę, że ten przepis idealnie sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad. Bardzo często przyrządzam jagnięcinę własnie w ten sposób, a więc klasycznie, ale wyjątkowo smacznie. Zioła dodają niesamowitego aromatu, który uwalnia się podczas pieczenia, a to mój ulubiony, niedzielny zapach! 🙂
Do tego pasują miękkie, idealnie przypieczone warzywa. Udziec możesz podać także z ulubionymi dodatkami, np. surówką z czerwonej kapusty.
Popularne: Jakich 5 produktów musisz unikać, jeśli chcesz schudnąć?
Dlaczego warto jeść jagnięcinę?
Mięso to, jest bogate w białko, witaminy z grupy B, cynk, a także żelazo. Dzięki zawartości kwasu linolowego jest świetnym przeciwutleniaczem oraz chroni przed złym cholesterolem! Jagnięcina jest jednym z najzdrowszych mięs, a lekarze wręcz nakłaniają, aby je jeść. Zawiera ona wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezmiernie cenne dla naszego zdrowia.
Warto wiedzieć, że udziec to najchudsza część tuszy. Pamiętaj, aby każde mięso kupować jedynie ze sprawdzonych źródeł!
Składniki
- 1 kg udźca jagnięcego
- ulubione zioła
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 cebule
- 5 marchewek
- 6-7 ziemniaków
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Natrzyj mięso oliwą z oliwek, a następnie solą i pieprzem.
Wzdłuż udźca zrób nacięcie, do którego włóż czosnek oraz ulubione zioła. Może być to rozmaryn, tymianek, bazylia lub mięta.
Zawiń w papier do pieczenia i włóż do piekarnika na około godzinę.
W tym czasie pokrój marchewkę, ziemniaki i cebulę. Po godzinie pieczenia dodaj je do mięsa i piecz przez kolejne 1,5 godziny.
Udziec jest gotowy! Wyjątkowo soczysty i aromatyczny.
Popularne: Pozbądź się uciążliwych fałdek na brzuchu w łatwy sposób!
SMACZNEGO!
Zobacz także
Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z cukinii na słono
Co to jest gęsi smalec i dlaczego warto go jeść?
Jak wybierać zdrowe produkty i jakich błędów unikać przy zakupach?