Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy! Pamiętaj, że w mojej diecie jest miejsce na przepyszne desery. Nie musisz się głodzić i odmawiać sobie przyjemności!

Uwielbiam ten przepis na domową czekoladę z malinami i chrupkami.  Na pewno będę ją przygotowywać częściej, ponieważ mam do tego swoją pomocnicę, czyli córeczkę Zosię, która uwielbia ze mną gotować i piec 🙂

czekolada-bez-cukru-przepis

Popularne czekolady, które kupujemy w sklepach mają niewielką ilość kakao, za to zbyt dużo cukru, lecytyny sojowej, innych niedobrych dla nas składników, które nasz organizm postrzega jako toksyny. Nie trzeba być ekspertem żeby wiedzieć, jak bardzo jest on szkodliwy dla naszego zdrowia. Jak zatem przygotować deser, aby był smaczny, zdrowy, a do tego nie zawierał ani grama cukru?

Popularne: Chcesz schudnąć, ale nie potrafisz oprzeć się smacznym deserom? Na mojej diecie to możliwe!

Pewnie pomyślisz, że taki nie istnieje… oczywiście, że istnieje, a ja mam na nią sposób. Jej głównym składnikiem jest kakao, które ma mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Warunkiem jest tylko to, że powinno to być prawdziwe, surowe kakao. Tylko takie zapewni nam najwięcej tych cennych składników. Mówię o ty, że prawdziwe kakao, to takie, które zawiera ziarno kakaowca.

Dlaczego warto spożywać kakao i jakie są jego właściwości dla zdrowia?

Jednym z jego właściwości, jest to, że może poprawić Twoje samopoczucie. Zawiera mnóstwo związków, w tym alkaloidów, białka, beta-karotenu, leucyny, lipazy, lizyny i teobrominy, które mają ogromny wpływ na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne.

Na przykład, teombromina pomaga stymulować centralny układ nerwowy, zrelaksować mięśnie gładkie i rozszerzyć naczynia krwionośne, dając organizmowi zastrzyk energii. Inne związki zawarte w kakao pomagają zwiększyć krążenie i dostępności serotoniny oraz innych neuroprzekaźników w mózgu, co bardzo poprawia nastrój i zwalcza depresję. Ponadto kakao zawiera substancje chemiczne takie jak fenyloetyloamina i serotonina, które mają działanie przeciwdepresyjne. Działają jak stymulant podobnie jak dopamina i adrenalina. Czy wiesz, że te substancje wykryto w mózgach ludzi, w momencie gdy są szczęśliwi, bardziej zrelaksowany i zabawni.

  • zawiera mnóstwo antyoksydantów, a więc chroni przed wolnymi rodnikami,
  • jest to cenne źródło magnezu, który korzystnie wpływa na nasze serce, ale także kości i mięśnie,
  • występujące w nim żelazo przeciwdziała niedokrwistości, czyli anemii,
  • jak poprawić humor? okazuje się, że wystarczy zjeść coś z dużą zawartością kakao! dzięki temu podniesiesz poziom serotoniny,
  • … warto, prawda? 🙂

Składniki na 2 tabliczki czekolady

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 2 łyżki nasion chia

Śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najzdrowszych czekolad jakie kiedykolwiek jadłam. Zresztą zobacz sam jakie składniki: kakao, maliny, kasza jaglana i nasionka chia (szałwi hiszpańskiej)

Wartość odżywcza całej czekolady:

Białko: 10 g
Tłuszcze: 41 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 12 g
Kalorie: 591 kcal

 

przepis-na-czekolade

preparowana kasza jaglana…

czekolada-przepis

ziarenka szałwi hiszpańskiej (chia)

deser-czekoladowy-przepis

Popularne: Ania schudła 25 kg bez głodówek i restrykcyjnych diet! Zobacz, jak sobie poradziła

Wykonanie

W małym rondelku, na małym ogniu dokładnie wymieszaj kakao, syrop klonowy, olej kokosowy i pastę z wanilii. Wszystkie składniki powinny całkowicie się połączyć, bez grudek, a masa powinna być lejąca. Następnie dodać preparowaną kaszę jaglaną, chia i maliny. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki doskonale się połączyły.

czekolada-z-malinami-przepis

 

czekolada-domowa-przepis

Pyszny przepis na domową, pyszną i bardzo zdrową czekoladę. Idealny przepis do włączenia w gotowanie dzieci:)

jak-zrobic-czekolade

przepisy-na-czekolade

Naszykować blaszkę, którą najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na blachę i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie, czekolada jest gotowa do jedzenia. Czas już się nią rozkoszować i delektować. Cudownie rozpuszcza się w ustach, a zapach wanilii, kokosa i malin delikatnie rozpieszcza podniebienie.

czekolada-bez-cukru

Z tej porcji wychodzą dwie tabliczki czekolady. Po jej przygotowaniu należy przechowywać ją w zamrażalniku, gdyż dość szybko się rozpuszcza.

domowa-czekolada-przepis

deser-czekoladowy

Kawałek, domowej czekolady z malinami, chia i kaszą jaglaną…

czekolada-bez-cukru-przepis

SMACZNEGO! 

Zobacz także:

Prosta dieta, na której Basia schudła 12kg w niecałe 4 tygodnie

Odchudzanie w cukrzycy – to jest możliwe!

Przepis na kokosowe czekoladki z herbatą matcha bez pieczenia