Dziś jest piątek, dlatego tradycyjnie od wielu, wielu lat przyrządzam rybę. Wczoraj udało mi się kupić piękne pstrągi tuszki, więc dziś zjemy je na obiad. Przepis jest zgodny z zasadami diety proteinowej i Alchemii Odchudzania.
Składniki: (dla 3 osób)
3 pstrągi (może być inna ryba także filet)
2 cm imbiru
1 pęczek kolendry
1 mała papryczka chilli
2 cytryny
4 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Pstrągi opłukać i odciąć głowy. Natrzeć rybę solą, na zewnątrz trochę mniej (polejemy rybę sosem sojowym, który jest słonawy), wewnątrz więcej. Obrać imbir i pokroić go w cienkie paseczki. Do środka ryby włożyć pokrojony imbir, kilka gałązek kolendry i plasterek cytryny. Polać pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i sosem sojowym. Na koniec posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Piec w naczyniu żaroodpornym w zależności od wielkości ryby ( im większa, tym troszkę dłużej) około 30 minut w temp. 180 stopni.
Zostały mi jeszcze głowy z ryby. Może jutro zrobię zupę rybną? Podzielcie Cię ze mną dobrym przepisem na zupę, bo nigdy jej nie gotowałam. Myślicie, że warto?
Smacznego:)