Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

owsianka-przepis

Chyba mało kto z nas ma rano dużo czasu na przygotowywanie super śniadań. Każda mama na pewno zna zabiegane poranki, w których często zapomina o sobie i jedyne po co sięga rano to kawa. Wychodzę temu naprzeciw!

Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być wartościowy i musi dostarczyć nam dużo energii. Jeśli jesteś zabiegana, masz na głowie dom, rodzinę, a do tego pracę, jeszcze bardziej musisz o siebie zadbać!

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

Dlatego też, chcę podzielić się z pomysłem, który naprawdę mnie urzekł! Sama się dziwię, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? Przygotowuję owsiankę z ulubionych produktów, zalewam mlekiem roślinnym, mieszam, zamykam, wkładam do lodówki na noc i gotowe! Rano wyjmuję i od razu jest ona gotowa do spożycia 🙂

Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego sposobu 🙂 Przed położeniem się spać, wystarczy 5 minut na przygotowanie tego prostego, ale jakże pysznego śniadania.

W mojej owsiance królują orzechy laskowe, które są niezwykle bogate w witaminę E (ok. 30 g orzechów pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę E), która należy do przeciwutleniaczy i usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Jest to cenne źródło błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, tym samym niweluje zaparcia i poprawia przemianę materii. Błonnik daje poczucie sytości, hamuje apetyt co chroni nas przed nadmiernym podjadaniem. Są także źródłem cennych minerałów miedzy innymi: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu oraz folanów.

Składniki na 1 porcję

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych (uprzednio przepłukanych)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
  • 2 posiekane daktyle
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego

Wartość odżywcza owsianki:

Błonnik: 9,7 g
Tłuszcze: 21,5 g
Węglowodany: 30,4 g
Błonnik: 4,1 g
Kalorie: 328 kcal

Popularne: Poznaje nowe przepisy na 100% bezglutenowe chleb

Wykonanie

Wszystkie składniki włóż do słoika, dokładnie wymieszaj, wstrząśnij, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na całą noc. Ja użyłam do tego szklanego słoika, ale równie dobrze sprawdzi się plastikowy pojemnik, typu lunchbox.

Zobacz także:

Sprawdź, dlaczego gluten wyniszcza Twoje zdrowie!

Schudnij 7 kg w 2 tygodnie bez efektu jojo

Przepis na przepyszne i proste kokosanki o nieziemskim smaku