Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>
Chyba mało kto z nas ma rano dużo czasu na przygotowywanie super śniadań. Każda mama na pewno zna zabiegane poranki, w których często zapomina o sobie i jedyne po co sięga rano to kawa. Wychodzę temu naprzeciw!
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być wartościowy i musi dostarczyć nam dużo energii. Jeśli jesteś zabiegana, masz na głowie dom, rodzinę, a do tego pracę, jeszcze bardziej musisz o siebie zadbać!
Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>
Dlatego też, chcę podzielić się z pomysłem, który naprawdę mnie urzekł! Sama się dziwię, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? Przygotowuję owsiankę z ulubionych produktów, zalewam mlekiem roślinnym, mieszam, zamykam, wkładam do lodówki na noc i gotowe! Rano wyjmuję i od razu jest ona gotowa do spożycia 🙂
Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego sposobu 🙂 Przed położeniem się spać, wystarczy 5 minut na przygotowanie tego prostego, ale jakże pysznego śniadania.
W mojej owsiance królują orzechy laskowe, które są niezwykle bogate w witaminę E (ok. 30 g orzechów pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę E), która należy do przeciwutleniaczy i usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Jest to cenne źródło błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, tym samym niweluje zaparcia i poprawia przemianę materii. Błonnik daje poczucie sytości, hamuje apetyt co chroni nas przed nadmiernym podjadaniem. Są także źródłem cennych minerałów miedzy innymi: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu oraz folanów.
Składniki na 1 porcję
- 2 czubate łyżki płatków owsianych (uprzednio przepłukanych)
- 1 łyżka posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
- 2 posiekane daktyle
- 1 łyżeczka kakao
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
Wartość odżywcza owsianki:
Błonnik: 9,7 g
Tłuszcze: 21,5 g
Węglowodany: 30,4 g
Błonnik: 4,1 g
Kalorie: 328 kcal
Popularne: Poznaje nowe przepisy na 100% bezglutenowe chleb
Wykonanie
Wszystkie składniki włóż do słoika, dokładnie wymieszaj, wstrząśnij, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na całą noc. Ja użyłam do tego szklanego słoika, ale równie dobrze sprawdzi się plastikowy pojemnik, typu lunchbox.
Zobacz także:
Sprawdź, dlaczego gluten wyniszcza Twoje zdrowie!
Schudnij 7 kg w 2 tygodnie bez efektu jojo
Przepis na przepyszne i proste kokosanki o nieziemskim smaku