Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka prostej i skutecznej Diety Venus
Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami

Uwielbiam  odchudzać przepisy. Te ciasteczka możesz jeść nawet na diecie.

Zrobiłam także wersję dla dzieci, z kolorowymi groszkami i to był również strzał w dziesiątkę! Dodatki można dobierać samemu według swoich upodobań. Jak najbardziej można udekorować je owocami, żurawiną czy orzechami, króluje tu dowolność 😉

ciasteczka bezglutenowe

Zielona dynia?

Cukinia jest odmianą dyni, której nie brakuje właściwości odżywczych. Głównie jest bogata w żelazo, potas, magnez oraz witaminę C, A, K oraz beta karoten. Ma jedynie 16 kcal, dlatego można się nią śmiało zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂 Warzywo to można wszechstronnie wykorzystać w kuchni – jako danie główne, przekąska (przepisy na potrawy z jej wykorzystaniem znajdziesz na dole strony), a nawet desery! Słyszałam, że niektórzy robią z niej lody 🙂 Jeśli ktoś próbował – koniecznie podzielcie się wrażeniami i przepisem.

Cukinia ze względu na małą ilość węglowodanów i niski indeks glikemiczny polecana jest cukrzykom. Jej spożywanie świetnie odkwasza organizm, pomaga w trawieniu. Z racji, że zawiera duże ilości kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży.

Ważne: Chcesz w łatwy i szybki sposób oczyścić organizm z toksyn i zrzucić zbędne kilogramy? Ten plan jest dla Ciebie!

ciastka bezglutenowe

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobno startej cukinii
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych

ciastka-bezglutenowe

Popularne: Chcesz schudnąć nie rezygnując z deserów? To możliwe! To najczęściej wybierana dieta

Wykonanie

W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao, cukier i sól. Do osobnej wbij jaja, dodaj cukinię, mleko kokosowe, olej i ekstrakt z wanilii i również dokładnie wymieszaj. Następnie połącz mokre i suche składniki, mieszając je gumową szpatułką do połączenia się składników, nie miksuj! Wielkość ciastek jest dowolna 😉

Uformuj ciastka i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez około 12-15 minut do tak zwanego suchego patyczka (nakłuj ciasteczko np. wykałaczką – jest gotowe, kiedy jej końcówka będzie czysta i sucha). Odstaw ciastka do wystygnięcia. Możesz polać je gorzką czekoladą, którą roztopisz w kąpieli wodnej.

 

ciastka bezglutenowe

Smacznego! 😉

Jeśli zdecydujesz się zrobić ciasteczka z tego przepisu, koniecznie podziel się swoimi wrażeniami! Jestem bardzo ciekawa, czy zasmakują Ci tak samo jak mi i mojej rodzinie 😉 Czekam na relacje!

Zobacz także inne przepisy z wykorzystaniem cukinii

Makaron z cukinii z bazyliowym sosem pesto – przepis

Pyszne, chrupiące cukiniowe tacos z awokado

Prosta zupa krem z cukinii