bezglutenowy placek ze śliwkami

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Wycieczki na targ po świeże warzywa i owoce to już mój stały zwyczaj. W letnim sezonie pysznych i zdrowych produktów jest naprawdę sporo, dlatego nie będę ukrywać, że w trakcie zakupów mam zawsze spory dylemat, co tym razem wybrać. Na szczęście, co kilka tygodni pojawiają się jakieś nowości. I tak, po regularnym przynoszeniu do domu kilogramów truskawek, na mojej liście sezonowych owoców pojawiły się śliwki.

Sezon na te przepyszne i słodkie owoce trwa w najlepsze, dlatego grzechem byłoby z nich nie skorzystać i nie przygotować z nich czegoś dobrego. Pomysłem może być właśnie bezglutenowy placek ze śliwkami, w którego składzie znajdziemy m.in. mleko kokosowe oraz mąkę migdałową.

Ciasto wykonasz w szybki i prosty sposób. Takie wypieki to idealny pomysł na niedzielny deser do kawy. Zobacz, jak je zrobić.

BEZGLUTENOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

bezglutenowy placek ze śliwkami

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej

2/3 szklanki + 3 łyżki mąki z tapioki

1/3 szklanki + 1 łyżka mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 szklanki syropu klonowego

2 duże jajka

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego lub kremu kokosowego

1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

garść śliwek (pokrojonych na ćwiartki)

3 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175° C. Formę do ciasta posmaruj cienką warstwą tłuszczu. W misce wymieszaj ze sobą syrop klonowy, jajka, mleko kokosowe, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszane mokre składniki połącz z suchymi. Gotową miksturę na ciasto przenieś do formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta połóż śliwki oraz posyp wszystko cukrem kokosowym. Placek ze śliwkami piecz przez około 40-45 minut (co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy jest dobrze wypieczony). Kiedy już ciasto się upiecze, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga A Healthy Life For Me

Zobacz także:

Comments

komentarze