Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Wycieczki na targ po świeże warzywa i owoce to już mój stały zwyczaj. W letnim sezonie pysznych i zdrowych produktów jest naprawdę sporo, dlatego nie będę ukrywać, że w trakcie zakupów mam zawsze spory dylemat, co tym razem wybrać. Na szczęście, co kilka tygodni pojawiają się jakieś nowości. I tak, po regularnym przynoszeniu do domu kilogramów truskawek, na mojej liście sezonowych owoców pojawiły się śliwki.
Sezon na te przepyszne i słodkie owoce trwa w najlepsze, dlatego grzechem byłoby z nich nie skorzystać i nie przygotować z nich czegoś dobrego. Pomysłem może być właśnie bezglutenowy placek ze śliwkami, w którego składzie znajdziemy m.in. mleko kokosowe oraz mąkę migdałową.
Ciasto wykonasz w szybki i prosty sposób. Takie wypieki to idealny pomysł na niedzielny deser do kawy. Zobacz, jak je zrobić.
BEZGLUTENOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
2/3 szklanki + 3 łyżki mąki z tapioki
1/3 szklanki + 1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki syropu klonowego
2 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego lub kremu kokosowego
1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść śliwek (pokrojonych na ćwiartki)
3 łyżki cukru kokosowego
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175° C. Formę do ciasta posmaruj cienką warstwą tłuszczu. W misce wymieszaj ze sobą syrop klonowy, jajka, mleko kokosowe, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszane mokre składniki połącz z suchymi. Gotową miksturę na ciasto przenieś do formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta połóż śliwki oraz posyp wszystko cukrem kokosowym. Placek ze śliwkami piecz przez około 40-45 minut (co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy jest dobrze wypieczony). Kiedy już ciasto się upiecze, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga A Healthy Life For Me