Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Nie od dziś wiadomo, że winogrona działają korzystnie na serce. Winogrona, a raczej wytwarzane z nich wino, jest jednym z najważniejszych elementów tak zwanej diety śródziemnomorskiej. Okazuje się jednak, że to nie koniec korzystnych działań winogron – zawierają one także składniki, które wspomagają odchudzanie. Dzięki winogronom, szybciej spalamy tłuszcz i możemy zachować łatwiejszą sylwetkę. Aby osiągnąć ten efekt, lepiej jest sięgnąć po winogrona w zwykłej formie lub tabletki zawierające ekstrakt z winogron, natomiast picie codziennie butelki wina, prawdopodobnie przyniesie odwrotny skutek.

zalety ciemnych winogron

Składniki aktywne w winogronach

Winogrona zawdzięczają swoje wyjątkowe działanie substancjom, nazywanym polifenolami. Występują one bardzo obficie w skórce winogron. Inne źródła polifenoli, to między innymi:

  • piwo (!)

  • oliwa z pierwszego tłoczenia

  • yerba mate

  • kakao

inne owoce o ciemnym kolorze

Popularne: Na tej diecie schudnie każdy! Nawet największy leń

Najważniejszym polifenolem występującym w winogronach, jest kwas elagowy. To silny antyoksydant, który między innymi obniża poziom cholesterolu i stymuluje spalanie komórek tłuszczowych. Inne działania kwasu elagowego, to:

  • przyśpieszanie metabolizmu

  • wspieranie spalania kwasów tłuszczowych w komórkach wątroby

  • poprawianie odporności organizmu

  • zmniejszanie ryzyka występowania nowotworów

Ta substancja naturalnie występuje w żółci, która jest odpowiedzialna głównie za trawienie tłuszczów.

W jaki sposób winogrona będą się przyczyniały do spalania tłuszczu?

Jedną z przyczyn otyłości, jest nieprawidłowy metabolizm tłuszczu, wynikający z niedoboru kwasu elagowego. Jedząc więcej winogron, uzupełniamy niedobór tego składnika i w rezultacie, z czasem przyśpieszamy jego spalanie.

Popularne: Pijesz mleko? Zobacz, jakie poważne choroby Ci grożą…

Resweratrol – cudowny dar natury

Drugim polifenolem, który występuje w dużej ilości w winogronach, jest resweratrol. Jego działanie jest podobne, do kwasu elagowego, a badania przeprowadzone na gryzoniach wskazują na to, że pozwala on zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych i otyłości. Inne korzystne działania resweratrolu, to między innymi:

  • poprawienie metabolizmu glukozy i zmniejszenie insulinooporności

  • zmniejszenie odkładania się tłuszczu w organizmie

  • zmniejszenie negatywnych, długofalowych efektów wywoływanych przez cukrzycę

  • zwiększenie wydatku energetycznego organizmu

  • zmniejszenie ryzyka występowania stłuszczenia wątroby

Ilość resweratrolu jest większa w niewielkich winogronach o ciemnej skórce.

Podsumowując – walka z otyłością, to kolejny powód, dla której warto jeść więcej winogron.

Zobacz także:

7 powodów, dla których warto pić czerwone wino

5 przepisów na pyszne koktajle oczyszczające, które pomogą Ci schudnąć

Najlepsza salsa z ananasem – sprawdź jak ją zrobić