Chcesz szybciej schudnąć z brzucha, jedząc pyszne dania, dołącz do programu Płaski Brzuch w 12 dni
Jak zrobić pyszne ogórki małosolne, ile soli i jaka zalewa? Tu się wszystkiego dowiesz?
Ogórki są idealnym dodatkiem do dań głównych i idealną przekąską. Mają mało kalorii, są chrupiące i pyszne. Dla mnie najlepsze, takie dwudniowe…Teraz jest sezon na te pyszności. Choć sama rzadko kiedy je robię, bo zawsze robi je dla mnie mój tata:) Przepis pochodzi od niego, choć dokładnych proporcji nie pamięta, bo robi je na „oko”.
Zapisz się na moją specjalną listę, osób które chcą szybko schudnąć z brzucha>>
Zdjęcie pochodzi ze Smaczne I Zdrowe Wyroby Domowe
Zapisz się na moją specjalną listę, osób które chcą szybko schudnąć z brzucha>>
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków gruntowych
- ok. 2 l wody
- 2 łyżki soli kamiennej nieoczyszczonej
- 4 całe gałązki kopru wraz z „baldachimami”
- duża główka czosnku
- 3 liście chrzanu
- 1 korzeń chrzanu obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka gorczycy
WYKONANIE
Mój tata zawsze robi ogórki małosolne w dużym, gliniany garnku. Potrzebny będzie też talerz, który zakryje garnek i ciężki kamień. Ogórki najlepiej jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła, u mnie zawsze te z ogrodu Taty, lub od wujka Tadka z działki. Tata zawsze moczy je około godziny w zimnej wodzie. Potem płucze i wyjmuje z wody.
Na dnie garnka ułożyć liście i korzeń chrzanu, koper, nasiona gorczycy i nieobrany czosnek. Na tę warstwę ułożyć ogórki. To czy postawimy je na „sztorc” czy jakkolwiek inaczej nie ma znaczenia. Pamiętam, że u Taty zawsze były powrzucane, w totalnym nieładzie. W garnku należy zagotować wodę z solą i jeszcze gorącą zalać ogórki. Nakryć je pozostałym liściem chrzanu, nakryć talerzem i ułożyć na nim ciężki kamień i czekać, czekać, czekać…aż intensywny zielony kolor zniknie…
Najbardziej smakują mi takie dwudniowe, kiedy jeszcze czuć w nich delikatny smak słodkich ogórków.