To chińskie danie ma wszystko co powinien mieć zdrowy obiad. Cenne białko, zdrowe tłuszcze, sporo warzyw i zdrowe węglowodany.

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor zdrowego odżywiania

Jest całkowicie bezglutenowe, dość szybkie i smakuje całej rodzinie. Robię je dość często, zmieniając jedynie warzywa. Czasem dodaję też papryczki chilli, brokuły i orzeszki nerkowca. Jeśli lubisz chińszczyznę, to to danie na pewno Ci posmakuje.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

makaron_mung z kurczakiem

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

1 pierś z kurczaka (200 gramów)

1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 średniej wielkości czerwona cebula
15 cm kawałek pora (ta biała część)
1 średniej wielkości marchewka
2 garście świeżego groszku cukrowego (może być mrożony)

2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru pokrojonego w cieniutkie słupki

1 łyżka mąki gryczanej (może być ziemniaczana)

2 łyżki oleju kokosowego (może być  oliwa  z oliwek)
1 łyżka sezamu

makaron z fasolki mung 300 gramów (2 małe opakowania)

SKŁADNIKI NA SOS

1 i 1/2 czubatej łyżki miodu

10 łyżek sosu sojowego ( ja użyłam bezglutenowego)

7 łyżek wody

5 łyżek soku z limonki ( może być też cytryna, z tym, że jest ona nieco bardziej “wyrazista” w smaku i należy uważać z ilością, aby sos nie był za kwaśny)

makaronmung

WYKONANIE

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Mój należało najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a potem zalać gorącą. Sposób przygotowania jest ważny i należy trzymać się instrukcji, w przeciwnym razie makaron będzie mocno twardy i popsuje całe danie. Po przygotowaniu makaron staje się przezroczysty:).

Przygotować sos. Do miseczki włożyć wszystkie składniki i dokładnie je wymieszać.

Marchewkę i selera pokroić w cienkie paseczki, paprykę w kostkę, u mnie 1,5 cm x 1,5 cm. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w posiekać.

Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, u mnie około 2 cm na 2 cm i opruszyć je mąką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i usmażyć na niej kurczaka. Trwa to około 5 minut. Wyjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oleju kokosowego i smażyć kolejno: imbir, za kilka sekund czosnek, potem znowu cebulę i pora. Smażyć około 2-3 minut, kilka razy mieszając, a następnie dodać marchewkę, paprykę i zielony groszek. Smażyć kolejne 5-6 minut. Ja bardzo lubię, kiedy warzywa są chrupiące i nie są za bardzo “rozciapane”. Jeśli takie lubisz, można podsmażyć je nieco dłużej.

Dodać usmażone mięso i dodać sos. Całość dokładnie wymieszać i smażyć aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, można go wcześniej nieco “pociąć” nożyczkami lub nożem, aby kawałki makaronu było nieco krótsze ( sprawdza się to w przypadku dzieci). Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 minuty aż smaki dobrze się wymieszają. Na koniec posypać danie uprażonym na patelni bez tłuszczu sezamem.

Jeśli szukasz innych ciekawych przepisów, koniecznie zobacz moje książki kucharskie:

gp

 

 

 

 

 

przepisy na chleb bezglutenowy

 

 

 

Comments

komentarze