Uwielbiam sałatki i mogłabym je jeść na okrągło. Można też przy nich poszaleć, bo składniki mogą być dowolne. Są zdrowe, świetne jeśli jesteś na diecie, albo dbasz o figurę. Mają wiele  witamin, minerałów i cenny  błonnik, który dba o nasz układ pokarmowy.

O smaku sałaty decyduje ostatecznie sos. Założę się, że to część sałatki, którą wszyscy najbardziej lubią i nigdy nie żałują, polewając sałatę. Ponieważ mamy sezon na moje ukochane truskawki, postanowiłam zrobić z nich sos do sałaty.
Wyszedł pyszny. Słodki z lekko kwaśną nutą octu. Powiedziałabym, że słodko-wytrawny. Wspaniale komponuje się z sałatą rzymską i rukolą.

dressing truskawkowy Katarzyna Gurbacka

Dresing truskawkowy do sałaty

Składniki na 6 porcji

1 szklanka świeżych truskawek
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Wykonanie:

Truskawki opłukać i usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować.
Przelać do słoiczka.
Sos truskawkowy można przechowywać w lodówce co najmniej tydzień.

Smacznego:)