Podchwyciłam temat o tej „diecie” z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych i od razu pomyślałam, że to jest TO, czego szukałam dla moich czytelniczek.

Bo czego najbardziej brakuje Ci do tego, aby zdrowo się odżywiać i schudnąć?
Jeśli jesteś taka jak ja, to na pewno brakuje Ci CZASU na zdrowe gotowanie. Idealnym rozwiązaniem jest więc dieta słoikowa. W Ameryce dieta ta bije rekordy popularności. Tam spacery ze słoikiem w ręku są modne!!!

Moje Drogie, słoiki w dłoń!

dieta słoikowa przepisy Katarzyna Gurbacka

Już NIKT nie może powiedzieć, że nie ma czasu na zdrowe gotowanie, bo z tą dietą, każdy da radę schudnąć i jeść zdrowo.

Na czym polega dieta słoikowa?

Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego jedzenia: płukanie, krojenie, siekanie, pieczenie, duszenie… Po co robić to codziennie, skoro można TYLKO raz lub dwa w tygodniu.Jedzenie można przechowywać w słoiku nawet do 5 dni. Sałata nie ciemnieje jest krucha, warzywa chrupiące, a mięsko soczyste.

Co można wkładać do słoika?
Niemalże wszystko. Mięso, warzywa, nawet te gotowane. Kasze, ciemny ryż, a nawet placki z otrębami.
Świetnie przechowują się owoce z jogurtem bez laktozy.

Ta dieta lub raczej sposób jedzenia, to idealne rozwiązanie dla osób, które pracują, są poza domem cały dzień, albo wracają głodni z siłowni i nie mają czasu na przygotowanie czegoś zdrowego.

Poza tym, dieta słoikowa ma same plusy:
-nie marnujemy jedzenia,bo całe zakupy od razu możemy „przerobić” i zamknąć w słoiku
-mamy porządek w lodówce, bo słoiki można ustawiać, nawet jeden na drugim
-zawsze zjemy odpowiednią porcję, bo słoik ma ograniczoną pojemność
-nie musimy używać plastikowych toreb ani pojemników, jesteśmy EKO:)
-słoiki łatwo dostępne, ma je prawie każdy, łatwo się je myje, można w nich mrozić, a nawet używać w mikrofali
-możemy jeść urozmaicone posiłki, bo w słoiku można zamknąć każde danie, a nawet desery
-dieta słoikowa jest tania, zdrowa i smaczna bo przyrządza się ją we własnym w domu.

Jak zacząć dietę słoikową?

Od dużego słoika z szerokim otworem i dobrego przepisu.
W słoiku układamy warstwami, zaczynając od najcięższych składników: mięsa, ryb, owoców morza, potem warzywa, a na końcu różne gatunki sałat.
Podobnie można przygotować desery. Najpierw owoce, potem np. jogurt i jako posypka uprażone migdały, płatki owsiane, orzechy, rodzynki.

Serdecznie Pozdrawiam
Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany Dietetyk
Ekspert od zdrowego jedzenia
Autor Alchemii Odchudzania oraz książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

Przeczytaj też: Ziemniaki-przyjaciel czy wróg odchudzania?
1 ZASADA zdrowego grillowania
To czynu CUDA i rośnie w każdym parku

Katarzyna Gurbacka