Koktajl na anemię, który Ci pomoże

Anemia, to stan, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek. W leczeniu anemii, najważniejszą sprawą jest odpowiednia diagnoza i rozpoznanie przyczyn choroby. To kluczowe i najważniejsze objawy anemiizadanie zanim zaczniemy przyjmować leki.  Przyczyny możemy podzielić na cztery kategorie:

1) Niewystarczająca produkcja czerwonych krwinek
To najczęstszy powód anemii, który powiązany jest z niedoborami np. żelaza, kwasu foliowego, B12 lub B6, preleukemia czy anemia na skutek chronicznego stanu zapalnego
2) Nadmierny rozpad czerwonych krwinek
3) Utrata krwi, której przyczyną może być jakiś stan chorobowy
4) Nadmiar płynów (przez spożycie lub zatrzymanie). Występuje często w ciąży lub gdy zaburzymy gospodarkę wodno-elektrolitową.

Najczęściej spotykana jest anemia na skutek niedoborów kwasu foliowego, B6 lub B12. Te niedobory łatwo uzupełnić stosując odpowiednią dietę.

Zobacz też: Dobre połączenia żywieniowe, produkty na dobrą morfologię

Przy anemii ważne jest dostarczenie 4 głównych składników:

Witaminy B12
Witaminy B6
Żelaza
Kwasu foliowego

Aby zwiększyć wchłanianie żelaza, nasz organizm potrzebuje jeszcze witaminy C.

Oto koktajl, który może okazać się pomocny w leczeniu niedokrwistości

SKŁADNIKI

1 łyżka miodku z mniszka lekarskiego (przepis jest tutaj)
1 szklanka świeżo zaparzonej herbaty z pokrzywy
1 jabłko ze skórką
1/2 szklanki truskawek
sok z połowy cytryny
1 garść świeżego szpinaku lub innych zielonych liści (botwinka, jarmuż)

*zamiast miodku z mniszka można użyć herbatki z mniszka.

*zamiast herbatki można przygotować w sokowirówce sok z młodej pokrzywy jeśli jest dostępna.

WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodać miodek mniszkowy, dokładnie wymieszać i gotowe.

Co jeszcze możesz zrobić, aby lepiej się odżywiać?

Proponuję przepisy, które są tak skomponowane, aby dostarczać mnóstwa cennych składników odżywczych. Znajdziesz je tutaj.