Potas to pierwiastek, który może uratować Ci życie-zobacz dlaczego?
Jest mikroelementem i nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek liczone jest w miligramach dziennie. Pomimo to potas musi być stale dostarczany z pożywieniem – jego niedobory mogą mieć bowiem bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Potas dla organizmu jest niezbędny – wpływa na nasze mięśnie, układ nerwowy i krwionośny, a także bierze udział w transportowaniu składników odżywczych. Jest też niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie. Co więcej – reguluje też naszą gospodarkę wodną, pobudza wytwarzanie insuliny, kontroluje skurcze mięśni i utrzymuje na właściwym poziomie pH wewnątrz komórek. Można więc sobie wyobrazić, jakie spustoszenie może wywołać niedobór potasu utrzymujący się przez dłuższy czas.
Objawy niedoboru potasu są dość charakterystyczne. Co powinno Cię zaniepokoić?
2. Do tego dochodzi ogólne osłabienie, drażliwość i nadmierna senność.
3. Szybko zaczyna szwankować także układ mięśniowo-szkieletowy, mogą pojawiać się bóle i nieprzyjemne skurcze mięśni.
4. Brak potasu odpowiada też za obrzęki i opuchnięcia, szczególnie nóg.
5. W przypadku dłuższego niedoboru mamy problemy ze snem, pojawiają się omdlenia, a także jesteśmy w stanie ciągłego rozdrażnienia i irytacji.
Jeśli choć kilka z tych objawów zaobserwujemy u siebie, warto zadbać o to, by zwiększyć podaż potasu w codziennej diecie. Owszem, możemy też suplementować potas w pigułkach czy kapsułkach, jednak ten naturalny, zawarty w produktach żywnościowych, jest przez nasz organizm dużo lepiej przyswajalny.Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej szacuje się na 4700 mg, a u dzieci i młodzieży – 4500 mg.
Gdzie w jedzeniu znajdziemy najwięcej potasu?
Bataty
Bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Jeden średni batat to prawie 700 mg tego cennego pierwiastka. Oprócz sporej dawki potasu, w batatach znajdziemy też sporo skrobi, beta-karotenu, błonnika oraz witamin A i E. Jedząc bataty zapewnimy sobie na długo uczucie sytości, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy stan skóry oraz zaspokoimy zapotrzebowanie na potas.
Zobacz też: 12 OWOCÓW I WARZYW BOGATYCH W BŁONNIK (IDEALNIE LECZĄ ZAPARCIA I WSPIERAJĄ ODCHUDZANIE)
Botwinka
100 gramów ugotowanej botwinki to aż 900 mg potasu, można więc nazwać botwinkę prawdziwą bombą potasową. Oprócz potasu w botwince znajdziemy sporo witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, który na długo zapewni uczucie sytości. Warto też zwrócić uwagę na jej niewielką kaloryczność – w 100 gramach ma zaledwie 27 kilokalorii, jest więc idealna nie tylko dla osób dbających o zdrowie i urodę, ale też dla tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.
Sok z marchewki
Szklanka soku z marchewki zawiera ponad 300 mg potasu, warto więc wziąć ten sok pod uwagę, jeśli chcemy zwiększyć zawartość potasu w codziennej diecie. Sok z marchwi zawiera prawie wszystkie witaminy oraz mnóstwo minerałów: wapń, żelazo, sód kobalt, a także wiele związków flawonowych. Pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny i nerwowy, a także opóźnia procesy starzenia i powstawanie pierwszych zmarszczek. Poprawia też koloryt cery i pozytywnie wpływa na kondycję i elastyczność skóry i włosów.
Ryby
Bardzo bogatym, źródłem potasu są ryby, w szczególności tuńczyk –440 mg/100 g, łosoś-370 mg/100 g, dorsz0-230 mg/100g. Również inne świeże ryby mają sporą zawartość potasu. Warto je jeść kilka razy w tygodniu, co są bogate w liczne mikroelementy oraz dobre tłuszcze, które obniżają cholesterol, wzmacniają serce i układ krwionośny oraz pozytywnie wpływają na układ nerwowy.
Dynia
Banany
Jeden banan to prawie 500 mg potasu, warto więc zadbać o to, by był na stałe obecny w naszej codziennej diecie. Oprócz potasu, banan jest cennym źródłem innych substancji odżywczych, witamin i minerałów: wapnia, magnezu, selenu, cynku, beta-karotenu, witaminy C oraz wielu witamin z grupy B. Ma korzystne działanie na wiele narządów wewnętrznych, oczyszcza organizm, zapewnia na długo uczucie sytości i spowalnia procesy starzenia.
Śliwki
Najwięcej potasu znajdziemy w śliwkach suszonych – ponad 800 mg w 100 gramach. W przypadku świeżych śliwek jest to około 200 mg. To sporo, warto więc śliwki świeże lub suszone włączyć do codziennej diety. Oprócz sporej zawartości potasu, śliwki mają sporo oczyszczającego organizm i układ pokarmowy błonnika, mnóstwo witamin i minerałów oraz dużą dawkę polifenoli, które niwelują wolne rodniki i utrzymują organizm w dobrej kondycji.
To jest popularne: 7 PRODUKTÓW DZIĘKI KTÓRYM BĘDZIESZ WYGLĄDAĆ MŁODZIEJ
Sos pomidorowy lub gęsta pomidorówka
Sos pomidorowy zawiera olbrzymią ilość potasu – około 1100 mg w 100 gramach. Warto więc używać go w dużych ilościach w sytuacjach, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze oznaki niedoboru tego pierwiastka. Przecier ma też wszystkie pozytywne składniki, jakie znajdziemy w świeżych pomidorach – sporo likopenu, błonnika oraz dobrych kwasów, które odmładzają nasz organizm, chronią przed chorobami i poprawiają samopoczucie.
Sok pomarańczowy
To bardzo bogate źródło potasu, pod warunkiem, że wybierzemy własnoręcznie wyciskany sok z pomarańczy, a nie gotowy napój z kartonika. Szklanka soku pomarańczowego to ponad 400 miligramów potasu, który jest doskonale przyswajany przez nasz organizm. Ale to nie wszystko – w soku z pomarańczy sporo jest witaminy C, która zwiększa naszą odporność oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Co więcej, zawiera też inne witaminy, minerały oraz wiele przeciwutleniaczy, które wspomagają nasz organizm w walce z pierwszymi oznakami starzenia.