Powody dla których należy unikać suplementów wapnia.

suplementy wapnaPrzy dzisiejszym postępie medycyny coraz więcej chorób i dolegliwości można wyleczyć. Choć nie ma jeszcze „złotego środka” na wszystkie choroby zaczynamy przyzwyczajać się do tego ze istnieje pigułka na każdą dolegliwość . Czasami trzeba się jednak dwa razy zastanowić zanim coś łykniemy, ponieważ może nam to przynieść więcej złego niż dobrego. Mowa tu o suplementach wapnia, niektórzy mylnie sądzą iż łykając je uzupełnią niedobory wapnia i tym samym poprawią swój stan zdrowia.

Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka, to pierwiastek niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania . Wapń to przede wszystkim podstawowy budulec kości i zębów(około 99%), pozostała jego ilość zawarta jest w tkankach miękkich oraz płynach ustrojowych. Wapń bierze udział w procesach przemiany materii, skurczu mięśni oraz krzepnięcia krwi. Pierwiastek ten ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Wapń odrywa tez istotną role w budowie hormonów, prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca, oraz zapobiega nadciśnieniu. Niedobór wapnia prowadzi do wielu nieprawidłowości z funkcjonowaniu organizmu. Zbyt mała ilość wapnia w organizmie skutkuje odwapnieniem kości, osteoporozą, krzywicą oraz próchnicą.Niedobór wapnia w diecie dzieci i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu może doprowadzić do zmniejszenia szczytowej masy kostnej. U osób dorosłych niedobór wapnia może się przyczyniać do demineralizacji kości, powodując ich zmiękczenie i deformację. Jak zatem widać jego rola w organizmie jest bardzo istotna dlatego należy zadbać o jego odpowiedni poziom tak, aby wszystkie procesy w jakich wapń uczestniczy przebiegały w sposób prawidłowy.

Zobacz też: Zdrowe mleko, którego 1 mały kubeczek pokrywa aż 30% dzienne zapotrzebowania na wapń

Zapotrzebowanie na wapń w organizmie uzależnione jest od wieku oraz płci i wynosi:

  • u niemowląt 600-800 mg/dobę
  • w momencie intensywnego wzrostu u dzieci i młodzieży 800-1200 mg wapnia/dobę
  • w czasie ciąży i karmienia piersią 1500 mg/dobę
  • dla kobiet i mężczyzn w wieku 19–50 lat 1000 mg/dobę
  • dla osób po 50. rż. 1500 mg/dobę

Podstawowym i najlepszym źródłem wapnia dla człowieka jest żywność. Właściwie skomponowana dieta pozwala na pokrycie zapotrzebowania na wapń i zawiera składniki odżywcze zwiększające jego wchłanianie. Wiele jednak osób próbuje iść „krótszą drogą” i potrzebny organizmowi wapń dostarczyć zażywając suplementy wapnia.

Nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ zażywanie suplementów wapnia niesie ze sobą spore ryzyko zarówno dla zdrowia jak i życia. Jak bowiem wskazują badania zażywanie suplementów wapnia może zwiększać ryzyko zawału serca.

Badania przeprowadzone przez National Institutes of Health, sugerują że mężczyźni, którzy przyjmują suplementy wapnia są bardziej narażeni na śmierć z przyczyn sercowo-naczyniowych niż ci, którzy nie otrzymywali dodatkowego wapnia w formie suplementów. Zespół Qian Xiao z National Cancer Institute wyselekcjonował grupę mężczyzn, którzy przyjmowali 1000 lub więcej mg wapnia dziennie. Byli oni o 20 proc. bardziej narażeni na śmierć sercową, niż ci, którzy nie stosowali suplementów wapnia.

Natomiast przyjmowanie wapnia zawartego w pożywieniu nie miało wpływu na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badania wykazały iż istnieje prawdopodobieństwo że nadmiar wapnia odkłada się w tętnicach i żyłach u osób przyjmujących suplementy i w ten sposób może mieć wpływ na zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Wyniki przeprowadzonej przez Bollanda i wsp. metaanalizy , w której oceniano wpływ suplementacji wapnia na układ sercowo naczyniowy wykazały na 30% wzrost częstości występowania zawału u osób przyjmujących suplementy wapnia.

W analizie danych 8151 pacjentów biorących udział w 5 badaniach stwierdzono, że suplementacja wapnia zwiększa ryzyko zawału serca o około 30% oraz prawdopodobnie zwiększa ryzyko innych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania wykazały iż stosowanie preparatów wapnia nasila uwapnienie naczyń oraz zwiększa śmiertelność chorych z niewydolnością nerek.

Reasumując suplementacja wapnia zwiększa ryzyko zawału serca i innych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, dlatego wapń powinno się przyjmować jedynie z pożywieniem, a codzienna dieta powinna być bogata w składniki zawierające wapń tak, aby był on dostarczony do organizmu w odpowiedniej ilości.

Jednak do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia przez organizm człowieka niezbędna jest odpowiednia ilość witamin K2 oraz D.

Naturalna witamina K obecna jest w dwóch formach:

witaminy K1 (filochinon) znajdziemy ją w liściastych, zielonych warzywach

witaminy K2 (menachinon), która występują w podrobach zwierzęcych, żółtku jajka i nabiale. Bogatym źródłem witaminy K2 w diecie jest fermentowana żywność (tylko przez bakterie) jak na przykład sery.

Obecność witaminy K2 jest konieczna do zapewnienia funkcji białek wiążących i transportujących wapń. Bez witaminy K2, organizm nie potrafi kierować wapnia do kości, gdzie jest potrzebny, zamiast tego wapń dostaje się do tkanek miękkich np. tętnic, co prowadzi do bardzo tragicznego w skutkach połączenia osteoporozy i miażdżycy. Najnowsze badania pokazują, że witamina K2 ma istotny wpływ na kierowanie metabolizmem wapnia w organizmie dlatego powinna być dostarczana w odpowiednich ilościach.

Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego odbywa się przy współudziale aktywnej postaci witaminy D. Wchłanianie wapnia odbywa się w głównej mierze w jelicie cienkim i jest uzależnione od prawidłowego stanu śluzówki przewodu pokarmowego, a także obecności tzw nośników, czyli związków niezbędnych do transportu wapnia przez ściankę jelit do krwioobiegu. Najważniejsze nośniki to aktywna witamina D, oraz parathormon (związek wytwarzane przez gruczoły przytarczyczne), który zwiększa wytwarzanie głównego nośnika czyli aktywnej witaminy D.

Dlatego dla efektywnego wchłaniania wapnia potrzebna jest obecność obu nośników w odpowiedniej ilości. Niedobór aktywnej postaci witaminy D hamuje wchłanianie wapnia, pomimo jego dużej ilości w treści jelita cienkiego. Witamina D powstaje w skórze z cholesterolu pod wpływem światła słonecznego. Pokarmowe źródła tej witaminy znajdziemy natomiast w tłustych rybach morskich, tłuszczu rybim (tranie), żółtku jaj, a także wątrobach ssaków i ptaków.

Produkty bogate w wapń, witaminy D i K2

Witamina K2, która konieczna jest do zapewnienia funkcji białek wiążących i transportujących wapń znajduje się w jogurcie naturalnym, szpinaku, brokułach, rybach i kapuście. Produkty te są jednocześnie bogate w wapń oraz inne witaminy w tym witaminę D.

Jogurt naturalny -100g tego produktu zawiera aż 183 mg wapnia, 0,2 mcg witaminy K oraz 1IU witaminy D. Zawarte w jogurcie bakterie, odnawiają mikroflorę jelit, pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami. Ponadto jogurt poprawia biodostępność innych składników odżywczych, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i może zwiększyć odporność organizmu.

Szpinak zawiera prawie 100mg wapnia oraz 400µg witaminy K w 100gramach produktu. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak, jest on bowiem źródłem magnezu, ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Kolejnym produktem bogatym w wapń i witaminy są brokuły. 100gram tych warzyw zawiera 48mg wapnia, oraz 101,6 µg witaminy K. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku. Brokuły przez swoje właściwości uznawane są za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie .



Dużą ilość wapnia zawierają również ryby, a zwłaszcza ryby w konserwach zjadane z ośćmi. I tak szproty zawierają około 800-1000mg wapnia, a sardynki w oleju 400-500 mg w 100gramach produktu, ryby bogate są również w witaminę D (średnio 25,3 µg/100g). Ryby i rybi tran to również bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych omega-3.

Kapusta biała to kolejny produkt bogaty w wapń i witaminy. 100gram kapusty zawiera 67mg wapnia, oraz 59 µg witaminy K. Kapusta zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Regularne jedzenie kapusty obniża ryzyko raka, szczególnie jelita grubego i żołądka.

Jak ustrzec się przed zawałem serca i chorobami układu krążenia?

Codzienna dieta może być bogata w wapń i dostarczać go do organizmu w odpowiedniej ilości. Prawidłowa dieta pozwala na pokrycie zapotrzebowania na wapń i zawiera składniki odżywcze zwiększające jego wchłanianie. TYLKO wapń pochodzący z pożywienia będzie przez organizm odpowiednio wykorzystany nie powodując żadnych skutków ubocznych w przeciwieństwie do suplementacji wapnia, która jak pokazują badania zwiększa ryzyko serca i innych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Właściwą dietę wraz z przepisami, które pomogą Ci zachować zdrowie znajdziesz na następnej stronie. 

Zobacz też dania, które pomogą Ci zachować zdrowie i wspomóc leczenie wielu dolegliwości: