Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor zdrowego odżywiania
Autorka pysznego planu jedzenia na odchudzanie Diety Venus
Wyrzucanie skorupek od jaj to niesamowite marnotrawstwo. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać cudowną moc wapnia ze skorupek…
- WŁASNY SUPLEMENT WAPNIOWY
Skorupka ze średniego jajka zawiera w sobie ok. 800 mg wapnia, który, jak wszyscy wiemy, jest cennym budulcem zdrowych kości i zębów. Zamiast brać tabletki z apteki, polecane zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy ze względu na ryzyko osteoporozy, można samodzielnie przyrządzić sobie preparat wzmacniający. Ze skorupki z jednego jajka można przyrządzić 1 łyżeczkę proszku, zawierającego, obok wapnia, także magnez, bor, miedź, fluor, mangan, siarkę, cynk i krzem. Jak przyrządzić preparat?
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu skorupki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika na 8-10 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu mielimy w blenderze na miałki proszek, gotowy do bezpośredniego spożycia, np. jako dodatek do koktajlu.
- WZMACNIAJĄCA PASTA DO ZĘBÓW
Minerały zawarte w skorupkach od jajek to także panaceum dla zębów, które codziennie narażone są na działanie substancji niszczących szkliwo, zwłaszcza kwasów i cukrów. Zamiast więc kupować gotowe pasty, które bogate są nie tylko w substancje wzmacniające zęby, ale także w parabeny i niepotrzebną organizmowi chemię, możemy przyrządzić własnoręcznie alternatywną, zdrową pastę. Badania naukowe potwierdzają jej skuteczność w przypadku ubytków w emalii zębowej i słabo zmineralizowanego szkliwa. Jak zrobić pastę ze skorupek?
Z ugotowanych jaj zdejmujemy skorupki i miksujemy je razem z olejem kokosowym i sodą spożywczą. Otrzymaną pastę przechowujemy w lodówce w szklanym słoiku i używamy do czyszczenia zębów. - MASECZKA DO TWARZY
Bogactwo minerałów przyda się także skórze, aby odzyskała blask i młody wygląd, a także szybciej regenerowała się w przypadku blizn. Aby przygotować tanią i efektywną maseczkę, łączymy w blenderze skorupki od jajek oraz jedno białko, a następnie całość nakładamy na umytą skórę twarzy. Zmywamy po 15 minutach ciepłą wodą. - MAŚĆ PRZECIWBÓLOWA
W skorupkach od jajek znajdują się także substancje odpowiedzialne za prawidłowe działanie chrząstki stawowej – chondroityna oraz glukozamina. Aby przyrządzić mazidło na bolące stawy, wystarczy połączyć pogniecione skorupki ugotowanych jajek z octem jabłkowym. Taki roztwór odstawiamy w zamkniętym słoiku na 2 dni, aby cenne związki rozpuściły się. Następnie smarujemy obolałe miejsca płynem ze słoika. - NAWÓZ DLA ROŚLIN
Wapń i inne minerały obecne w skorupkach jajek są niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin domowych i ogrodowych, w szczególności zaś pomidorów i papryki. Zamiast inwestować w nieobojętne dla środowiska nawozy sztuczne, można wykorzystać skorupki do przygotowania cennego nawozu. W tym celu mielimy ugotowane i wysuszone skorupki z większej ilości jajek (min. 12), a następnie wsypujemy je do ziemi i mieszamy za pomocą grabi. Dla lepszego efektu należy w okresie nawożenia zwiększyć częstotliwość podlewania roślin.
- DODATEK DO KAWY
Wielu miłośników kawy ma problem z jej kwaśnym posmakiem, który nie tylko przeszkadza na języku, ale może powodować dolegliwości żołądkowe. Skorupki mają odczyn alkaliczny i mogą stanowić doskonały sposób na złagodzenie smaku kawy. W tym celu dodajemy pokruszone skorupki od jajek (niekoniecznie gotowanych) do kawy przed rozpoczęciem procesu parzenia (wrzątek wyeliminuje ewentualne bakterie). - NATURALNY ŚRODEK CZYSZCZĄCY
Wreszcie, ze skorupek da się także wyczarować skuteczny i całkowicie wolny od toksycznej chemii środek do czyszczenia, który sprawdzi się doskonale w przypadku mocno zabrudzonych garnków i kubków, a także trudnych do mycia wazonów z wąską szyjką czy termosów. Aby przyrządzić środek czyszczący wrzucamy zgniecioną skorupkę od jajka do ciepłej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń i tym roztworem szorujemy lub płuczemy brudne naczynia. Skorupki będą w tym przypadku działać jako naturalny środek ścierający.
Zobacz też:
21 warzyw, które warto jeść w pierwszej kolejności
5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć
Czy olej kokosowy jest taki zdrowy ?(naukowe wyjaśnienie)
Źródła:
http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/why-you-should-not-throw-away-eggshells.html
http://naturalsociety.com/the-1-weird-way-to-remineralize-teeth-and-heal-cavities/
http://www.livestrong.com/article/478447-how-to-use-eggshells-in-coffee/
http://www.onegoodthingbyjillee.com/2013/06/15-surprising-uses-for-eggshells.html