Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Figi to bakalie, które zadomowiły się w naszej świadomości, jednak dość rzadko pojawiają się na stołach. Być może wynika to z ich wysokiej ceny oraz mniejszej dostępności w sklepach, niż w przypadku rodzynków czy suszonych śliwek.
Te owoce pojawiały się na stołach już w czasach starożytnych, natomiast dziś, naukowcy potwierdzili ich niesamowite działanie na organizm człowieka. Figi wpływają korzystnie między innymi na:
-
trawienie
-
układ sercowo-naczyniowy
-
układ płciowy
-
odporność
-
stan kości
Popularne: Pij ten napój codziennie rano przez miesiąc, a zauważysz zaskakujący efekt!
Najważniejsze składniki odżywcze, które znajdziemy w figach, to między innymi:
-
wapń (to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł tego minerału)
-
żelazo
-
miedź
-
selen
-
cynk
Działanie odchudzające fig
Składniki, które znajdziemy w figach, przyśpieszają rozpad komórek tłuszczowych. Jeśli dodatkowo uprawiamy ćwiczenia, szybciej zauważymy ich efekty w postaci mniejszej wagi i obwodu w talii. Figi zawierają także dużą ilość błonnika, który zaspokaja apetyt oraz chroni nas przed zaparciami. To szczególnie ważne w przypadku stosowania restrykcyjnych diet. Suszone figi, podobnie jak śliwki, po zjedzeniu tworzą w żołądku żel, który opóźnia jego opróżnianie i dzięki temu, odczuwamy mniejszy apetyt.
Wspieraj stan jelit
Flora bakteryjna jelit jest jednym z kluczowych elementów, wpływających na nasze z13rowie. Dzięki figom, można zwiększyć ilość bakterii acidophilus, które wpływają między innymi na prawidłowe trawienie oraz odporność. Nie zapominajmy, że flora bakteryjna produkuje także różne witaminy i kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do naszego zdrowia.
Jednocześnie, figi mają działanie przeciwbakteryjne na te bakterie, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. Korzystne działanie fig, wynika między innymi z dużej zawartości błonnika.
Popularne: Ten produkt jest niezbędny, podczas gdy masz podwyższony cholesterol!
Wzmacniaj swoje zęby
Figi są wyjątkowo bogate w wapń, który wspiera stan zębów i kości. Coraz częściej się mówi, że wapń pochodzenia zwierzęcego słabo się wchłania, dlatego warto zastanowić się, nad jego suplementacją z owoców, takich, jak właśnie figi. Będą one dobrym rozwiązaniem także dla osób, które są na diecie wegetariańskiej i z tego powodu, są bardziej narażone na niedobór wapnia.
Uzupełnij niedobór potasu
Powszechnym problemem w XXI wieku jest spożywanie zbyt dużej ilości sodu i zbyt małej potasu. Figi odwracają ten stosunek, z uwagi na to, że zawierają łatwo wchłanialny potas, który obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza obrzęki. Szczególnie wartościowy jest sok z fig.
Zmniejsz stres
Kolejnym minerałem, który znajdziemy w figach, jest magnez. Magnez wpływa korzystnie na układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu. Jeśli intensywnie się uczysz lub pracujesz umysłowo, jedz więcej fig, które pozwolą Ci się bardziej skupić. Duża zawartość magnezu poprawia także jakość snu.
Zobacz także
Kiedy warto sięgać po owoce? Fakty i mity na temat jedzenia owoców
26 dietetycznych przepisów, dzięki którym schudniesz, tak jak Karolina!