Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Dlaczego powinniśmy zwiększyć spożycie warzyw szczególnie tych zielonych?

Z pewnością każdy z nas zdaje salata_endywiasobie sprawę, że zielone warzywa posiadają wiele odżywczych substancji, dostarczają nam witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Właściwie w każdej piramidzie żywienia znajdują się na samym dole co oznacza, że powinien to być bazowy produkt w naszej diecie.

Niektóre z warzyw będą przynosić nam szczególne korzyści zdrowotne, na przykład te zielone, których wspólną cechą jest duża zawartość chlorofilu.

Co to jest chlorofil?

Chlorofil jest zielonym pigmentem w roślinach umożliwiającym przeprowadzanie fotosyntezy. Bywa on nazywany „krwią roślin” i to porównanie jest bardzo zasadne. Przede wszystkim roślina dzięki niemu może czerpać energię ze słońca i odżywiać się. Poza tym cząsteczki chlorofilu są zbudowane niemal identycznie jak cząsteczki naszych czerwonych krwinek. Jedyną różnicą jest obecność pierwiastka magnezu, zamiast żelaza, które znajduje się w naszej kwi.

Popularne: 21 warzyw, które naprawdę warto jeść?

Po co jest nam potrzebny?

Spożywanie produktów bogatych w chlorofil może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Jest to składnik mocno zasadowy, dzięki czemu stanowi dobrą przeciwwagę dla wielu produktów o pH kwasowym, które obecne są w naszej diecie jak, chociażby kawa, mięso czy przetworzone jedzenie. Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym warunkiem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, powinniśmy szczególną uwagę przykładać do spożywania produktów o właściwościach alkalizujących, którymi są zielone warzywa.

Chlorofil pełni także ważną funkcję w detoksyfikacji organizmu. Jego cząsteczki dosłownie wymiatają z naszego ciała toksyny. Jest to szczególnie ważne obecnie, kiedy środowisko jest zanieczyszczone i naszych organach odkładają się pierwiastki metali ciężkich. Możemy też liczyć na oczyszczające właściwości chlorofilu w stosunku do układu pokarmowego, pomoc przy odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej czy regeneracji wątroby.

Wskazuje się także na inne, ważne dla naszego zdrowia właściwości chlorofilu takie jak:

  • łagodzenie nieprzyjemnego zapachu potu czy oddechu
  • wspomaganie układu krwionośnego i zmniejszenie żylaków czy obrzęków
  • łagodzenie bólu związanego ze stanami zapalnymi
  • przyspiesza gojenie ran
  • działanie antymiażdżycowe
  • obniżanie i stabilizację poziomu cukru we krwi

Chlorofil zawiera duże ilości witaminy A, C i E – są to bardzo silne antyoksydanty, więc będzie on zwalczał wolne rodniki i działał przeciwzapalnie. Pomaga to utrzymać organizm w dobrej kondycji, zwiększa sprawność układu immunologicznego. Zielona cząsteczka jest także przedmiotem badań nad nowotworami. Dzięki swoim właściwościom detoksyfikującym i przeciwzapalnym może skutecznie ograniczać wpływ środowiskowych czynników kancerogennych.

Spożywając produkty bogate w chlorofil dostarczamy sobie także wielu niezbędnych minerałów takich jak magnez, potas czy żelazo. Zielone warzywa doskonałym źródłem wszelkiego rodzaju witamin w szczególności witaminy C, K oraz kwasu foliowego i luteiny. Nie można także zapomnieć o dużej zawartości błonnika i wody w warzywach. To sprawia, że ich trawienie jest łatwe, nie obciążają naszego układu pokarmowego, wręcz przeciwnie pomagają w regulowaniu jego pracy.

dieta venus efekty opinie

Zielone warzywa obecne w diecie

Dlatego powinniśmy dbać, aby dostarczać sobie duże dawki zielonych warzyw. Najwięcej chlorofilu zawierają go te, których barwa jest ciemnozielona na przykład brokuły, szparagi, szpinak, zielony groszek, nać pietruszki, kolendra czy algi. Jeśli nie przepadamy za smakiem zieleniny produkty o delikatniejszym smaku, na przykład szpinak czy jarmuż możemy dodać do owocowych koktajl – nie będą praktycznie wyczuwalne.

Zielone warzywa liściaste są oczywiście także świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek.
Warto dodawać zieleninę do każdego naszego posiłku, spożywać ją w dużych ilościach i głównie na surowo – gotowanie niestety nie sprzyja zachowaniu składników odżywczych, w temperaturze 42 stopni Celsjusza większość witamin i minerałów zostaje zniszczona.

Zobacz też:

baner_zdrowa i szczupla

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038065

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1974202/?page=3

http://www.insidershealth.com/article/chlorophyll_how_it_cleanses_purifies_and_heals_your_body/3679

http://ahha.org/selfhelp-articles/amazing-power-of-live-green-foods/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-chlorophyll.html

http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1101Bolonkowska/Bolonkowska.html