Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi, dołącz też do naszej społeczności, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

muffinki z malinami

Te przepyszne babeczki robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni 🙂 Są idealne na śniadanie, ale także deser, który można serwować nawet bardzo wymagającym gościom! Co najlepsze, są małokaloryczne, bo jedna, BARDZO SYTA babeczka ma zaledwie 100 kcal. Jak tu się nie skusić? 🙂

Dlaczego wybrałam maliny?

Jeżeli poszukujesz słodkich owoców, które są sprzymierzeńcami odchudzania – maliny zdecydowanie powinny stać się Twoim faworytem.

Naukowcy są właśnie w trakcie badań nad tymi owocami w zwalczaniu prawdziwej, globalnej epidemii, jaką jest otyłość. Ich właściwości wspomagające odchudzanie, to nie tylko kwestia wysokiej zawartości błonnika. Zawarte w malinach fitoskładniki, jak dowodzą naukowcy z Japonii, bezpośrednio wzmagają metabolizm tkanki tłuszczowej – sprawiając, że z łatwością spalisz tłuszcz z brzucha.

Popularne: Chcesz schudnąć, ale nie możesz oprzeć się deserom? Te dwie rzeczy można połączyć!

W 100 gramach malin znajdziemy 6,1 g. błonnika. Maliny są znanym środkiem przeciwgorączkowym, mają też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce. Maliny zawierają dużą ilość witamin i wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Zawarte w malinach polifenole chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia.

Mają równie silne działanie jak kapsaicyna, odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, często stosowana jaki suplement na diecie. Uważaj jednak na maliny, które nie pochodzą z ekologicznych upraw – jak wykazało jedno z nowszych badań, pochodzące z czasopisma Food Chemistry, mają one znacznie mniej cennych antyoksydantów, oraz innych składników odżywczych. To chyba dobry argument, by sięgać po organiczne owoce, hodowane w małych, lokalnych sadach – nie wspominając o ich znacznie bardziej bogatym smaku i aromacie.

Składniki na 16 babeczek

  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 3 banany
  • 1/2 szklanka malin
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki masła migdałowego

Wartość odżywcza babeczki:

Białko: 3,1 g
Tłuszcze: 
Węglowodany: 14,2 g
Błonnik: 2,2 g
Kalorie: 115 kcal

Popularne: Czy wiesz jakich 5 produktów unikać, aby schudnąć?

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na babeczki naoliw.

Do miski dodaj mąkę owsianą wraz z wiórkami kokosowymi, przyprawami: solą, proszkiem do pieczenia, imbirem oraz płatkami migdałów i dokładnie wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.

Do drugiej miski dołącz rozgniecione widelcem banany, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy i masło migdałowe. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania gładkiej masy. Na koniec dodaj maliny. Wyłóż wykonaną masę do formy do pieczenia muffinek i każdą z nich posyp dodatkowo malinami i płatkami migdałowymi.

Piecz przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj ciepłe lub lekko schłodzone – w obu tych formach smakują obłędnie 🙂

babeczki-z-bananem-i-malinami

przepis-na-babeczki-z-malinami

Smacznego!

Zobacz także

Przepis na ciasteczka z masła migdałowego. Musisz ich spróbować!

Przepis na pyszne, kakaowe ciastka bezglutenowe z cukinii

Pyszny śniadaniowy koktajl brownie z awokado i mleka migdałowego – przepis