Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi
Nadmiar tłuszczu to poważne zagrożenie dla Twojego zdrowia – może przyczyniać się do pogorszenia metabolizmu, nowotworów oraz zwiększonego ryzyka chorób serca. Wiele osób naraża się na otyłość z powodu niewłaściwych nawyków zdrowotnych. W tym artykule przedstawię najważniejsze z nich.
Cukier i słodzone napoje
Bardzo poważną przyczyną otyłości jest jedzenie zbyt dużej ilości cukru. Każdy produkt, który zawiera cukier (niezależnie od tego, czy producent określił go, jako jako zdrowy), wpływa niekorzystnie na stan organizmu. Istnieje prosta zależność między otyłością, a częstym jedzeniem węglowodanów. Szkodliwe działanie na organizm ma także jedzenie fruktozy pochodzącej z owoców oraz syropu glukozo-fruktozowego.
Cukier wpływa także na spowolnienie spalania tłuszczu oraz zwiększa apetyt. Szczególnie groźne jest picie napojów słodzonych, które nie dają uczucia sytości, a wręcz przeciwnie – wywołują chęć zjedzenia czegoś.
Alkohol
Jedynym alkoholem, który ma korzystny wpływ na organizm człowieka, jest niewielka ilość czerwonego wina.
Pozostałe alkohole powodują stan zapalny, zwiększają ryzyko powstania chorób wątroby oraz innych problemów zdrowotnych.
Szczególnie niekorzystne działanie na organizm ma picie piwa, po którym chce się jeść (ze względu na wysoki indeks glikemiczny) i zawiera ono dużo kalorii.
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans należą do najbardziej niebezpiecznych tłuszczów na świecie, z uwagi na ich nienaturalną budowę. Producenci je uwielbiają, ponieważ wydłużają one trwałość produktów i poprawiają ich smak. Badania na temat tłuszczów trans przeprowadzone na zwierzętach wskazują na to, że prowadzą one bezpośrednio do otyłości. Przeciwne działanie ma natomiast jedzenie tłuszczów nienasyconych.
Brak aktywności fizycznej
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na zwiększone ryzyko chorób serca, jest brak aktywności fizycznej. Siedzący styl życia wpływa na zwiększenie ilości tłuszczu brzusznego, szczególnie niebezpiecznego dla stanu zdrowia. Można łatwo zauważyć, że osoby wykonujące pracę siedzącą, muszą bardziej uważać na to co jedzą – wszelkie niedociągnięcia w ich diecie, mogą szybko przerodzić się w nadmiar kilogramów. Rozwiązaniem tego problemu, jest regularna aktywność fizyczna. Wiedzą o tym dobrze na przykład korporacje, które obecnie w standardzie oferują swoim pracownikom kartę wstępu do siłowni. Łącz zarówno wysiłek aerobowy, jak i ćwiczenia z ciężarami.
Dieta uboga w proteiny
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest prawidłowe dobieranie makroskładników w diecie. Duża ilość białka w diecie wpływa na zmniejszenie apetytu i pozwala ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii. Pozytywne działanie białka na nasz apetyt wynika z tego, że wpływa ono na wydzielanie neuropeptydu Y. Osoby, które jedzą mniej białka, mają niski poziom neuropeptydu Y.
Menopauza
Menopauza to czas, w którym szczególnie należy zwracać uwagę na to, co jemy. Zmniejszone wydzielanie hormonów płciowych wpływa na zwiększenie apetytu oraz poważne spowolnienie metabolizmu.
Nieprawidłowa flora bakteryjna
W naszych jelitach żyją miliony bakterii, które odpowiadają w dużym stopniu za zdrowie organizmu. Dzięki nim, nasz układ pokarmowy działa prawidłowo, a jeśli ich brakuje, wpływa to na zwiększone ryzyko otyłości.
Co ciekawe, dzięki wszczepieniu myszom odpowiednich bakterii jelitowych, można wpłynąć na to, że zaczną one tyć, lub przeciwnie – schudną.
Soki owocowe
Soki owocowe to jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych, jakie można znaleźć w sklepach. Z jednej strony, uzupełniają dietę w witaminy i nieco minerałów, z drugiej zaś, są bardzo bogatym źródłem niepotrzebnego cukru. Dotyczy to także soków niesłodzonych. Picie soków wpływa na zwiększenie poziomu glukozy we krwi, co może przekładać się na ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz zwiększenie apetytu.
Stres i zbyt duży poziom kortyzolu
Kortyzol to hormon niezbędny do przetrwania, jednak w wielu przypadkach, jego wydzielanie wiąże się ze szkodą dla organizmu. Kortyzol sprawia, że nasz organizm produkuje więcej tłuszczu, szczególnie w rejonie brzusznym. Stres dodatkowo wpływa na przejadanie się, co w oczywisty sposób przekłada się na otyłość. To właśnie ten hormon jest odpowiedzialny za figurę typu jabłko, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Dieta zawierająca zbyt mało błonnika
Błonnik to składnik, który koniecznie musi się znaleźć w naszym pożywieniu – w przeciwnym przypadku, dieta jest niezbilansowana i może przyczyniać się do otyłości. Błonnik zwiększa uczucie sytości i sprawia, że jemy mniejsze porcje, pod względem ilości kalorii. Z tego powodu, lepiej wybierać produkty nierafinowane i pełnoziarniste, zamiast oczyszczonych. Błonnik dostarczamy, jedząc także ciemny ryż, kupując otręby i przede wszystkim – dużo warzyw.
Czynniki genetyczne
Wiele osób uważa, że do otyłości dochodzi z powodu czynników genetycznych, a nie dlatego, że się przejadają. Jest to po części prawda, ponieważ geny odpowiadają za regulowanie poziomu kortyzolu oraz leptyny. Jeśli należysz do tej grupy osób, które muszą uważać na każdą nadmiarową kalorię, nie poddawaj się. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków zdrowotnych, utrzymasz prawidłową wagę.
Brak snu
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na naszą wagę, jest odpowiednia ilość snu. Jeśli śpisz zbyt mało, w dzień podejmujesz gorsze decyzje zdrowotne i jesz więcej tych produktów, których nie powinieneś. Szczególnie groźne dla zdrowia jest spanie krócej niż 5 godzin dziennie, które może doprowadzić do poważnego zwiększenia masy ciała. Oprócz bezsenności, na zwiększone ryzyko otyłości może wpływać także bezdech senny i chrapanie. Niestety, ale pojawia się on częściej u tych osób, które są otyłe.