Jeśli się odchudzasz to musisz jeść odpowiednie jedzenie, oto „25 przepisów spalających tłuszcz” zastosuj je i schudnij szybko.

Jajka to jeden z najpopularniejszych przepisów na śniadanie. Można je przyrządzać na milion sposób, oto jeden z moich ulubionych. Jeden z moich ulubionych to szakszuka. Uważa się, że szakszuka pochodzi z Tunezji. Jest to półmisek jajek zapieczony z warzywami i przyprawiony pysznym sosem.

Szakszuka przepis na pyszne śniadanie

Składniki na 2-3porcje

6 jajek
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1/2 średniej wielkości bakłażana
1 świeży pomidor pokrojony w kostkę
400g pomidorów krojonych w zalewie (ze słoika)
3 kostki mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty pomidorowej (passaty)
1 łyżeczka sosu harissa
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki suszonej

sól morska i czarny pieprz
1/4 szklanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

zakwaszenie organizmu

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 °C.
Paprykę i bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, włóży pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana i podsmaż je na średnim ogniu, aż nieco zmiekną.
Dodaj pomidory, pastę pomidorową, sos harissa, kminek, paprykę, sól, pieprz i wodę i gotuj na małym ogniu przez 10 do 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Tuż przed końcem gotowania dodaj mrożony szpinak. Zamieszaj i pozostaw na kilka minut aż szpinak rozmarznie.

Jesli masz patelnię w którą można włożyć do piekarnika, to pozostaw na patelni warzywa z sosem i wbij do nich 6 jajek. Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż jajka lekko się zetną.

Jeśli nie masz patelni w której można zapiekać, przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, wbij jajka i zapiekaj 10-15 minut.

Zdjęcie pochodzi z bloga toriavey.com

Zobacz także:

Comments

komentarze