Oto jak możesz poprawić swoje zdrowie i schudnąć, zapisz się na darmowy 3-DNIOWY WITALNY DETOKS
Arbuz to idealny o każdej porze roku. Fantastycznie orzeźwia i wspaniale gasi pragnienie. W 92% składa się z wody. Jest bardzo smaczny, słodki i kruchy. Ma mało kalorii bo 100 gramów (około 1 średniej wielkość kawałek) ma tylko 36 kcal. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Dzieje się tak ponieważ zawiera odpowiedni zestaw witamin. Na 100 gramów Wit.C-8 mg, Wit.A (beta-karotenu)-569 I.U., 112 mg potasu oraz witaminy z grupy B.
Powiedziałabym nawet, że arbuz to samo zdrowie, bo zawarte w nim składniki obniżają ciśnienie krwi. Jest świetną przekąska dla diabetyków, bo ma niski ładunek glikemiczny.Dzięki dużej zawartości wody, arbuz działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Arbuza można jeść na deser, lub na „wytrawno” z serem feta i bazylią. Sałatka sam raz na upały.
Lekka, orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera fety i bazylii. Robi się w 3 minuty, wygląda bardzo efektownie i jest po prostu pyszna.Soczysty i słodki arbuz przełamany smakiem bazylii i świeżo mielonego czarnego pieprzu, to idealne danie na lekki lunch lub kolację.
Składniki na 2 porcje sałatki
Ćwiartka arbuza około 500 gramów
2 plasterki sera feta ja użyłam fety migdałowej
4 liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie
Odciąć skórkę z arbuza. Miąższ pokroić na dowolne kawałki. Ja pokroiłam je na trójkąty i potem raz jeszcze na pół.
Przełożyć arbuza do miseczki, posypać posiekaną bazylią, dodać na wierz ser feta i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Na koniec posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kasia Gurbacka
Autor książki kucharskiej Sekrety Odchudzania
Przeczytaj też:
3 produkty, które PRZYSPIESZAJĄ starzenie (nigdy ich NIE jedź!!!)
Jeśli podobał Ci się ten wpis i smakuje Ci tort, podziel się nim proszę ze znajomymi i przyjaciółmi, klikając poniżej: