Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus
Wielokrotnie wspominałam już o pożywieniu, które chroni przed rakiem. Niestety, w naszej codziennej diecie nie brakuje też produktów mogących wywołać lub przyspieszyć zmiany nowotworowe. Sprawdź, najbardziej rakotwórcze pokarmy.
Jest wiele rodzajów raka, które są czysto dziedziczne lub których przyczyn do końca nie znamy. Niestety, znaczna część nowotworów w sposób udowodniony naukowo ma ścisły związek z niezdrowym stylem życia – promieniowanie UV, palenie papierosów, ekspozycja na toksyczną chemię oraz niewłaściwa dieta to najbardziej kluczowe czynniki ryzyka, które dawkujemy sobie z niewiarygodną systematycznością. Tymczasem zdrowy rozsądek i ostrożność, polegające m.in. na uważniejszym komponowaniu jadłospisu, mogą naprawdę zaoszczędzić wielu cierpień sobie i rodzinie…
1.Wędliny
Proces produkcji wędlin związany jest wykorzystaniem pokaźnej dawki soli oraz związków chemicznych. Najgroźniejsze z nich to związki azotowe, które łączone są z występowaniem raka mózgu, żołądka oraz jelit. Według amerykańskich badań, już jeden hot-dog dziennie zwiększa o 20% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zaś ogólnie wysoki poziom konsumowanych wędlin nawet o 68% zwiększa groźbę rozwinięcia raka trzustki, jednego z najbardziej śmiertelnych nowotworów. Inne studia pokazują, że spożywanie już 160 g szynki i kiełbasy dziennie znacząco obniża oczekiwaną długość życia. Najzdrowszym rozwiązaniem byłoby całkowite wyłączenie wędzonych mięs z jadłospisu i zastąpienie ich pieczonym i gotowanym mięsiwem.
Popularne: Plan jedzenia (dzień po dniu) na którym schudniesz nawet 7 kg w 14 dni!
2. Pryskane warzywa i owoce
Prawie każdy artykuł o zdrowym żywieniu podkreśla znaczenie spożywania warzyw i owoców pięć razy dziennie. Niestety, marchewka marchewce nierówna i podczas gdy jedna jest kopalnią witaminy A i betakarotenu, druga jest jeszcze bogatsza w… pestycydu i herbicydy. Pod tym względem najbardziej chemiczne rośliny jadalne to jabłka, truskawki, winogrona, szpinak, seler i zielona sałata. Naukowcy są zgodni – regularny kontakt z pestycydami oznacza zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki, nerek i układu limfatycznego, a także na rozwinięcie bezpłodności. Niestety, mycie i obieranie, choć obniżają ryzyko ekspozycji na toksyczne związki, nie eliminują ich całkowicie. Najlepszym sposobem na spożywanie naprawdę bezpiecznej zielenizny jest samodzielna hodowla, bądź kupowanie organicznych, nie pryskanych płodów rolnych.
3. Żywność modyfikowana genetycznie
Niestety, spora część regularnie spożywanych pokarmów pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie, nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy. Soja, fasola, kukurydza czy rzepak to surowce wykorzystywane do wyrobu wielu naszych codziennych dań, a znaczna część z nich pochodzi właśnie z upraw GMO. Kontrola żywności pod tym względem praktycznie nie istnieje, a jedynie nieznaczna część producentów zastrzega samodzielnie, że ich produkty nie zawierają zmodyfikowanych genów. Dlaczego to takie ważne? Według badań z 2012 roku dieta ograniczona do pokarmów z GMO powoduje pojawianie się guzów nowotworowych u szczurów. Także świnie karmione modyfikowanymi ziemniakami zaczęły znacznie częściej chorować na raka żołądka. GMO może być obecna nawet w mleku, bowiem geny w paszy zwierzęcej przenikają łatwo do DNA bakterii, które pasożytują w przewodach pokarmowych zwierząt i człowieka.
4.Biała mąka i cukier
Wiecie dlaczego mąka jest taka biała? Nie tylko dlatego, że została oczyszczona ze cennych części całych ziaren, ale dlatego, że w procesie produkcji wybiela się ją chemicznie gazowym chlorem, związkiem który zabija w niej wszystko co wartościowe. Co pozostaje to bezwartościowa biała mąka, czyli czyste węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które zaburzają wydzielanie insuliny i powodują wysoki poziom cukru we krwi. Naukowcy udowodnili już ponad wszelką wątpliwość, że to najlepszy sposób na karmienie raka, którego komórki z zadziwiającą zdolnością wychwytują z krwi komórki fruktozy i rosną w siłę…
W jednym z Kalifornijskich studiów okazało się, że spośród ponad 2,5 tysiąca kobiet, które przeżyły raka piersi, te, które w okresie remisji odżywiały się wysokowęglowodanową dietą, miały znacznie większe ryzyko rozwinięcia nowych guzków… To chyba mówi samo przez siebie. To samo oczywiście odnosi się do cukru oraz syropu gluzkowo-fruktozowego, które są bardzo szybko metabolizowane i dają nowotworowi najlepsze paliwo do rozwoju.
Popularne: Zobacz czym zastąpić białą mąkę, poznaj przepisy, które na pewno przypadną Ci do gustu!
5. Napoje gazowane
Nie tylko cola, ale wszystkie słodzone i gazowane napoje są przyjemnym urozmaiceniem życia, ale niestety, przyczyniają się do rozwoju wielu rodzajów nowotworów. Karmelowy barwnik odpowiadający za brązową barwę łączony jest z rakiem tarczycy, podczas gdy sztuczne słodziki wykorzystywane do produkcji napojów typu „light” mogą powodować raka pęcherza moczowego, trzustki lub mózgu. Zależności te potwierdza szereg studiów z całego świata, a jeśli dodać wspomnianą wyżej rakotwórczą rolę samego cukru, napoje gazowane powinny całkowicie zniknąć z naszego menu.
6. Alkohol
Problem z napojami alkoholowymi polega na tym, że ludzie chętnie czytają o korzyściach wynikających z umiarkowanej konsumpcji wina czy piwa, ale przymykają całkowicie oko na negatywne aspekty wynikające z ich nadużywania. Mało kto tymczasem potrafi zachować zdrowy umiar i powstrzymuje się od większych ilości procentów. Światowa Organizacja Zdrowa przestrzega, że nadmierna i częsta konsumpcja alkoholu jest odpowiedzialna nie tylko za udary i zawały serca oraz marskość wątroby, mogącą prowadzić do raka, ale także za nowotwory przełyku, jelit, żołądka, jamy ustnej, odbytu oraz piersi.
7. Popcorn
Jeśli przygotowujesz popcorn w garnku na oleju, możesz się martwić tylko nadmiernymi kaloriami. Niestety, gotowe paczki przeznaczone do przygotowywania popcornu w mikrofalówce zawierają w sobie PFOA, czyli kwas perfluorooktanowy, który podgrzany do wysokich temperatur jest silnie kancerogenny. Częsta konsumpcja popcornu przygotowywanego w mikrofalówce może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby, jąder, pęcherza moczowego, nerek i trzustki.
8. Pokarmy w puszkach
Pomidory, kukurydza, fasola czy zielony groszek najczęściej lądują w naszych spiżarniach w postaci puszek, które są tańsze i trwalsze niż słoiki. Okazuje się jednak, że warto przepłacić za opakowanie – wszystkie puszki zawierają w sobie bisfenol A (BPA), który ma niesamowitą zdolność przenikania do pokarmu. BPA w organizmie odpowiedzialny jest nie tylko za problemy z płodnością czy alergiami, ale może być także kancerogenny. Najbardziej niebezpieczne w tym kontekście są pomidory i przeciery z nich, ponieważ ich naturalny kwaśny odczyn znacznie zwiększa przenikanie BPA ze ścianek opakowania.
Ważne: Po przeczytaniu tego artykułu odstawisz mleko. Uwierz! Zrobiło to już tysiące moich czytelników…
9. Chipsy i frytki
Na cenzurowanym znajdują się także wszystkie pysznie chrupiące chipsy z ziemniaków czy bananów. Okazuje się bowiem, że pieczone w bardzo wysokich temperaturach (niezbędnych do uzyskania pożądanej kruchości) węglowodany skrobiowe wyzwalają akrylamid – niezwykle szkodliwy i rakotwórczy związek chemiczny. Niestety, także pieczone lub smażone w domu frytki oraz ziemniaki stwarzają w tym zakresie zagrożenie – bardzo wysokie temperatury obróbki cieplnej ogólnie nie sprzyjają zdrowiu.
10. Orzeszki ziemne
Same w sobie orzeszki ziemne nie są specjalnie odżywcze i jeszcze powodują często dość gwałtowne reakcje alergiczne. Ale to nie jedyny powód, aby wyłączyć je z diety – otóż, arachidy bardzo często zawierają w sobie aflatoksyny, będące rodzajem pleśni, niestety niewidocznej dla oka i niewyczuwalnej w smaku. W jednym z badań rynkowych w USA okazało się, że nawet 25% wszystkich marek maseł orzechowych zawiera wysoki poziom aflatoksyn, a w przypadku sypkich orzechów, przechowywanych nie wiadomo jak długo w różnych warunkach może być jeszcze gorzej. Tymczasem aflatoksyny, które mogą występować także w innych orzechach i suszonych owocach (zwykle w znacznie mniejszym nasyceniu) są rakotwórcze i mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu wątroby.
Zobacz także:
- Olej konopny w walce z rakiem
- 10 objawów raka szyjki macicy
- Lecznicza Zupa Hipokratesa, pomocna w leczeniu raka i innych dolegliwości
Źródła:
http://www.healthydietbase.com/6-carcinogenic-foods-that-you-eat-every-day/4/
http://naturalon.com/10-of-the-most-cancer-causing-foods/
https://thetruthaboutcancer.com/cancer-causing-foods-2/
http://www.naturalnews.com/039970_cancer_junk_food_carcinogens.html