Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus
Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami
Zaawansowane leki, operacje plastyczne czy nawet najdroższe zabiegi nic nie dadzą, jeśli będziesz źle się odżywiać. Podstawą diety powinno być naturalne, zdrowe pożywienie, które nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych. Niestety, ale producenci żywności dążą przede wszystkim do zmniejszenia kosztów, a chemikalia dodawane do żywności, często nie są przedstawione na etykiecie produktu.
Dobrym przykładem jest pieczywo. Uprawa pszenicy znacznie zmieniła się w ostatnich latach, dlatego chleb i bułki są całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, a gluten i ogólnie węglowodany, uważa się za jedną z przyczyn epidemii otyłości.
Podobnie jest z owocami i warzywami, które zawierają coraz więcej nawozów i pestycydów, a coraz mniej witamin i minerałów.
W tym tekście przedstawię podstawowe zasady zdrowej diety, które pozwolą Ci dłużej zachować zdrowie. Wróćmy do podstaw, dbając o dobrą dietę.
Po pierwsze – pij jak najwięcej wody
Znam wiele osób, które zamiast wody, piją napoje gazowane, słodkie soki lub słodzoną kawę i herbatę. Wiąże się to z ryzykiem odwodnienia, które prowadzi do zmarszczek, zagęszczenia krwi, pogorszeniem pracy mózgu i wydajności pracy mięśni. Wiele osób cierpi na przewlekłe odwodnienie, które może mieć efekty podobne, do stanu po wypiciu alkoholu.
Jeśli brakuje Ci siły, jesteś ociężały i cierpisz na obrzęki, prawdopodobnie pijesz za mało wody.
Oprócz wody, warto pić także zieloną herbatę, która zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Zielona herbata ma także działanie odchudzające.
Kawie często przypisuje się szkodliwe działanie (ma między innymi działanie odwadniające), ale nie wolno zapominać o tym, że jest to źródło antyoksydantów i innych substancji, o pozytywnym wpływie na organizm. Szkodliwa jest przede wszystkim kawa typu „3 w 1”, która zawiera cukier, sztuczne słodziki, mleko i śmietankę i nie ma nic wspólnego z naturalną kawą.
Badania wskazują na to, że kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, problemów z myśleniem w starszym wieku oraz niektórych odmian nowotworów. Poprawia także funkcjonowanie układu pokarmowego i zwiększa ilość pozytywnych bakterii Bifidobacteria.
Najlepsze działanie ma kawa organiczna, która uprawia się bez użycia pestycydów. Ostatnio popularność zdobyła odchudzająca, zielona kawa, jednak kawa czarna zawiera więcej substancji, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.
Czerwone wino pozwala obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz hamuje starzenia. Jeśli nie możesz pić wina z uwagi na zawartość alkoholu, lepszym rozwiązaniem będzie rosweratrol w formie tabletek. To silny antyoksydant, który poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i chroni układ nerwowy. Można go znaleźć także w skórkach winogron.
Rosweratrol jest szczególnie cenny dlatego, że spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Dzięki niemu można zmniejszyć odkładanie się amyloidu-beta (czyli substancji uszkadzającej włókna nerwowe) w mózgu.
Popularne: Moje czytelniczki chudną 7 kg w 2 tygodnie! To idealny sposób na oczyszczenie swojego organizmu
Orzechy i jagody – naturalnie wspomagaj zdrowie mózgu
Długoterminowe badania na temat orzechów potwierdzają, że znacznie zmniejszają one ryzyko występowanie różnych chorób, takich, jak nowotwory, choroby serca i choroby układu oddechowego. Dzięki jedzeniu orzechów uzupełniamy niedobór zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Orzechy są wysokokaloryczne (ale są to zdrowe kalorie) i dzięki nim można uzupełnić brak energii, pojawiający się w ciągu dnia.
Bardzo dobry skład mają orzechy włoskie, orzechy macadamia i pekan.
W Twojej diecie powinny znaleźć się także jagody, które wspomagają odporność, chronią wzrok i naczynia krwionośne. Wpływają także korzystnie na poziom insuliny we krwi i dostarczają błonnika. Im bardziej kolorowe, tym lepsze!
Ciemna czekolada – czy znasz jej działanie?
Ciemna czekolada to produkt, który wpływa pozytywnie na florę bakteryjną, ma działanie przeciwzapalne i wydłuża życie. Substancją aktywną w czekoladzie jest oczywiście kakao, dlatego należy wybierać tę czekoladę, która zawiera go jak najwięcej, a jednocześnie nie dostarcza zbyt dużo cukru i mleka. Jeszcze lepiej jest wybrać naturalne kakao, najlepiej w formie niemielonych łusek kakaowca.
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze mogą mieć zarówno negatywne, jak i pozytywne działanie – wszystko zależy od tego, jakie produkty wybierzesz. Najlepszym wyborem są kwasy omega-3 i omega-6, które znajdziemy między innymi w:
-
Łosoś z dzikich hodowli – ta ryba znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na dolegliwości związane z układem krążenia. Unikaj za to taniego łososia hodowlanego, który może zawierać szkodliwe substancje.
-
Awokado – to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w organizmie zamieniają się nie w tłuszcz, a w energię. Awokado zawiera bogactwo składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Jedną z korzyści jedzenia awokado, jest to, że obniża ono poziom cholesterolu we krwi.
-
Olej kokosowy – znajdziesz w nim kwas laurynowy o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwpierwotniakowym. Zawiera także kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, które zmieniają się w energię bez rozkładania w wątrobie. Można używać go w kuchni zamiast oleju czy masła.
Popularne: Czy znasz wszystkie właściwości tego produktu? Jest niezbędny podczas odchudzania!
Nie zapominaj o jedzeniu warzyw
Warzywa są tak cenne z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych i eliminują substancje, które mogą przyczynić się do powstania nowotworów. Dzięki jedzeniu warzyw zwiększasz ilość komórek odpornościowych. Oto kilka najważniejszych warzyw:
-
Brokuły – jeśli nie lubiłeś ich jako dziecko, czas zmienić swoje podejście. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wpływają korzystnie na odporność i mają działanie przeciwnowotworowe. Można jeść je na surowo (na przykład z jogurtem) lub po ugotowaniu. Jeszcze lepsze właściwości mają kiełki brokułów, bogate w sulforafan.
-
Pomidory – to źródło likopenu, substancji o działaniu przeciwnowotworowym i zmniejszającej ryzyko zawału. Pomidory po obróbce termicznej zawierają jeszcze więcej tej substancji.
-
Kiełki – znajdziesz w nich antyoksydanty i enzymy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kiełki charakteryzują się wyższym stężeniem korzystnych substancji od całych roślin i zawartością unikalnych składników.
-
Fermentowane warzywa – są zdrowe dlatego, że poprawiają stan Twojej flory jelitowej, odtruwają organizm i usuwają z niego toksyny. Uwaga na dużą zawartość soli!
-
Cukinia – jest niedocenianym warzywem, jednak w jej skład wchodzą substancje o działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydanty. Można ją jeść po krótkiej obróbce termicznej.
-
Quinoa – ta kasza obniża ryzyko przedwczesnej śmierci wywołanej przez nowotwory, choroby serca i układu oddechowego. Quinoa to bliska krewna polskiej lebiody i szpinaku. Jej działanie wynika z dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka i antyoksydantów.
-
Czosnek to jedna z najbardziej wartościowych roślin – wpływa korzystnie na ciśnienie, obniża cholesterol, chroni przed nowotworami. To tylko część z jego 150 zalet. Aby skorzystać w pełni z jego właściwości, najlepiej jeść go na surowo.
Jaka jest najważniejsza przyczyna wszystkich chorób?
Stan zapalny towarzyszy większości poważnych chorób – pojawia się między innymi przy otyłości, cukrzycy i chorobach serca. Aby zmniejszyć go, należy zacząć od prawidłowej diety. Zacznij od wyeliminowania z diety syropu glukozo-fruktozowego, cukru i tłuszczów trans. Nie kupuj przekąsek, takich, jak chipsy, ciastka czy krakersy, ponieważ zawierają one akrylamid i inne substancje, które pojawiają się w czasie obróbki w wysokiej temperaturze.
Ogranicz ilość sztucznych napojów, zastępując je wodą lub ziołami. Dzięki temu, szybko zobaczysz, że poprawia się Twoje samopoczucie i mniej chorujesz.
Zobacz także
Najważniejsze i najbardziej skuteczne produkty przeciwzapalne
10 produktów, które warto jeść chorując na cukrzycę
Dieta Dr Budwing – czyli jak w naturalny sposób pokonać raka?