5 przepisów na dania z kokosem, moje ulubione to # 1 i # 4, a Twoje?
Mówi się, że kokos to drzewo życia i „mocarny” owoc. Dlaczego powinniśmy spożywać go jak najwięcej? Jak dotąd, żadne laboratorium nie stworzyło czegoś tak doskonałego i wartościowego jak naturalna żywność Matki Natury. Ziemia oferuje nam kilkaset rodzajów owoców i warzyw, które są bogactwem witamin, oraz minerałów. Wszystkie te składniki odżywiają twoje ciało od środka. Pozwól, że zadam ci teraz pytanie. Czy dostrzegasz różnicę między odżywianiem, a przyjmowaniem suplementów?
ZOBACZ TO: 1 łyżka tego oleju przed śniadaniem, pomoże Ci spalić więcej tłuszczu, szczególnie z brzucha
Oto tylko kilka ze wspaniałych właściwości kokosa:
- kokos pomaga zrzucić zbędne centymetry w talii i kilogramy (nie, to nie jest to samo!)
- wzmocnia kości
- polepsza pamięć
- zwalcza infekcje w tym wirusowe i grzybicze
- poprawia stan skóry i paznokci (idealny na łupież, rozstępy i na porost włosów i rzęs)
- przynosi ulgę w bólach zębów, paradontozie i chorobach przyzębia
- potrafi wyleczyć bóle uszu
- pomaga leczyć niedowagę i niedożywienie
- pomaga wyleczyć zaparcia nawet te trudne i nawet u dzieci
- pomaga wyleczyć kaszel
- wspomaga leczenie grypy
- oczyszcza zatoki, pomaga odblokować nos i jest niezastąpiony przy katarze i alergii
Oto moje smaczne sposoby, aby jeść więcej kokosa
1. KOKOSOWE CURRY Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI NA 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
500 g fileta z indyka (może być kurczak bez kości np. podudzia wówczas około pół kilograma)
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 cm kawałek pokrojonego w paski świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
1/2 posiekanej papryczki chilli
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
*kolendra nada całemu daniu, bardziej orientalnego smaku
Warzywa:
1 mała cukinia, 1 opakowanie warzyw mrożonych (u mnie brokuł, groszek, marchewka, kalafior) Można użyć też świeżych warzyw z tym, że trzeba je najpierw „uparować” lub delikatnie obgotować.
WYKONANIE
1. Mięso pokroić na małe kawałki, takie o boku 2 cm na 2 cm.
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli i krótko podsmażyć (około 1 minuty). Dodać pokrojonego indyka i podsmażyć około 5 minut.
3. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa, cukinię i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i pozostawić, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Doprawić solą i posiekaną kolendrą. To danie najlepiej smakuje z dobrej jakości ciemnym ryżem, a nawet pieczywem pełnoziarnistym.
2. CZEKOLADA Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI
1/4 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki migdałów
1 czubata łyżka niesolonych i obranych pistacji
2 czubate łyżki oleju kokosowego (lub 1/2 szklanki)
1/2 szklanki dmuchanego amarantusa
3 czubate łyżki ciemnego kakao bez cukru
1/2 szklanki syropu klonowego
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać migdały i orzechy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Ważne, aby się nie przepaliły, bo czekolada wyjdzie gorzka. Mniej więcej po około 5 minutach, można wyjąć blachę i zamieszać orzechy. Proszę tylko uważać, bo będą bardzo gorące.
Po około 10 minutach wyjąć orzechy. Z laskowych można zdjąć skórkę, choć ja byłam bardzo leniwa, i tylko te, w których skórka „sama zeszła”m były obrane.
Odstawić, aby lekko ostygły i posiekać, w dowolne kawałki. Ja lubię kiedy w czekoladzie są duże orzechy, ale jeśli mają ją jeść także dzieci, lepiej posiekać orzechy na mniejsze kawałki.
W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa bez grudek.
Na blachę, w której będziemy przygotowywać czekoladę położyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią orzechy i nasionka amarantusa. Zalać masą czekoladową, odczekać aż delikatnie ostygnie i wstawić do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie można rozkoszować się jej słodko-czekoladowo-orzechowo-kokosowym smakiem…
Czekoladę należy przechowywać w lodówce, zawiniętą w pergamin. Jeśli nie zostanie wcześniej zjedzona, może poleżeć w lodówce nawet 2 tygodnie.
3. KOKTAJL Z MLEKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI
SKŁADNIKI
2 szklanki mleka kokosowego ( 2 łyżki gęstego mleka+woda źródlana 1,5 szklanki)
1 szklanka mrożonych owoców (u mnie truskawki, jagody, jeżyny)
1 dojrzały banan
WYKONANIE
Wszystkie składniki zmiksować i przelać do szklanek. Koktajl można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku do 24 godzin.
4. BATON KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA około 20 batoników
Czas przygotowania: 15 minut plus około 1h na mrożenie

1 łyżka kakao
15 słodkich daktyli bez pestek
250 g masła migdałowego (ja użyłam firmy Primavika)
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki ziarek dyni
1/2 szklanki grubo siekanych
migdałów
1 szklanka amarantusa
ekspandowanego 15 łyżek (dmuchany)
szczypta grubej soli morskiej ( u mnie różowa himalajska)
100 gramów czekolady o zawartości 70% kakao
jeśli taka czekolada jest dla Ciebie „za gorzka” możesz dodać 2 łyżki mleka kokosowego do polewy z czekolady
Popularne: Czy to prawda czy fałsz o oleju kokosowym? (czy naprawdę ma takie właściwości?)
WYKONANIE
Daktyle namoczyć w gorącej, przegotowanej wodzie (tak,aby woda zakryła daktyle) i pozostawić na około 15 minut. Następnie całość wraz z wodą zmiksować na gładką masę.W niewielkim garnuszku roztopić olej kokosowy, dodać pastę z daktyli, kakao, starty imbir i masło migdałowe. Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek i pozostawić 1-2 minutki, aby całość trochę się podgotowała. Chodzi przede wszystkim o to, aby smaki i aromaty się dokładnie połączyły. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Masa powinna być ciepła.
Dodać do niej ziarka dyni, amarantus i migdały. Dokładnie wymieszać. Blachę ( u mnie blacha 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Całą masę wyłożyć na blachę i dokładnie ją rozprowadzić. Masa będzie dość twarda, dlatego można pomóc sobie ręką. Ja właściwie użyłam wyłącznie ręki…
Włożyć blachę do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie można ją wyjąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w małym rondelki, dodać 1 łyżeczkę oleju
kokosowego (i ewentualnie 2 łyżki mleka kokosowego, jeśli chcesz mieć bardziej mleczną czekoladę) i dokładnie wymieszać. Batony polać masą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na kawałki i delektować się smakiem pysznych batoników… Batony można przechowywać w lodówce w szklanym lub metalowym pojemniku przez kilka dni.
5. GULASZ KOKOSOWY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI
1 pierś kurczaka
1 czerwona papryka
1 opakowanie mrożonych warzyw (marchew pomarańczowa i żółta, zielony groszek, fasolka, kalafior, brokuły)
1 szklanka wody
2 czubate łyżki mleka kokosowego
2 cm kawałek imbiru
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Na patelnię wlać wodę, dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony imbir, pokrojonego drobno kurczaka i warzywa. Raz jeszcze zagotować, zmniejszyć ogień i nakryc pokrywką. Dusić aż sos nieco wyparuje, a kurczak i warzywa będą miękkie:) Na 2 minuty przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Zobacz też:
5 powodów, aby używać oleju kokosowego zamiast pasty do zębów
Rób to codziennie rano, przed śniadaniem (prosty TRIK na poprawę zdrowia)