Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 30 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!
Naleśniki z mąki gryczanej-z jakim nadzieniem najbardziej lubicie?
To jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak nie jest do końca gryczany, ponieważ użyłam także mąki migdałowej, a dzięki przyprawom ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z domową nutellą (przepis) słodką, mocno orzechową:)
PORCJA NA 25 NALEŚNIKÓW
SKŁADNIKI
5 czubatych łyżek mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki migdałowej (można dodać owsianej)
1 łyżka oleju kokosowego
1 szklanka mleka migdałowego
2 jajka
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki cynamonu
Jeśli ciasto jest gęste można dodać nieco wody.
domowa nutella- tutaj jest przepis
olej kokosowy do smażenia (zobacz, dlaczego użyłam oleju kokosowego?)
WYKONANIE
1. Do miski wsypać przesianą mąkę gryczaną, dodać mąkę migdałową i wszystkie pozostałe składniki, kolejność nie ma znaczenia.
2. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Można to także zrobić mikserem lub blenderem. Ważne jedynie aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Jeśli robisz je po raz pierwszy, najlepiej usmażyć jednego nalesnika na próbę i ewentualnie dodać więcej mleka. Ilość mleka zależy też od rodzaju mąki. Najlepiej po prostu sprawdzić to na własnych produktach. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać więcej mleka. Zawsze kupuję mąkę gryczaną od tego samego producenta i szklanka mleka pasuje idealnie.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i wylać porcję ciasta. Dokładnie rozprowdzić je po patelni, tak aby ciasta było mało (lubię kiedy naleśniki są cieniutkie) i smażyć na rumiany kolor z obu stron.