Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania

Autorka Diety Venus

Lubię ten przepis, bo tę sałatkę robi się w 5 minut. Po prostu wrzucasz warzywa, które masz pod ręką, dodajesz sos, mieszasz i sałatka gotowa. W dodatku jest naprawdę zdrowa, pyszna i ma mało kalorii.

Idealna na drugie śniadanie do pracy, a jeśli dodasz do niej kawałek pieczonej ryby albo jakieś dobre mięso, może stać się całkiem porządnym obiadem. Sos, który proponuję jest super bogaty w naturalne źródło wapnia, a to dzięki temu, że zawiera pastę sezamową zwaną tahini. Sezam jest też świetnym źródłem cynku, który poprawia gęstość kości i chroni przed osteoporozą. Ponadto sezam, ma działanie przeciwzapalne i może zmniejszać ból np. w   reumatoidalnym zapaleniu stawów.

sałatka z pastą sezamową Kasi Gurbackiej

Nasionka sezamu są bogate w lignany, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Sezam, jest też doskonałym źródłem fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które również obniżają cholesterol i wspierają pracę serca.

sałatka z sosem tahini_2

Powiązane: 6 hormonów odpowiedzialnych za tłuszcz na brzuchu, udach, biodrach i pupie (czy masz je w normie?)

Szybka sałatka warzywna Kasi  z sosem z pasty sezamowej i jajkiem

SKŁADNIKI NA SOS

1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
2 łyżki wody źródlanej
1 mały ząbek czosnku
3 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Uwaga: jeśli nie masz pasty sezamowej, można ją zrobić w domu. Wystarczy szklankę sezamu, włożyć do malaksera i miksować, aż powstanie pasta.

Tahini, wodę i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Czosnek rozgnieść nożem, drobno posiekać i dodać do pasty. Dokładnie wymieszać, aby smaki się połączyły. Odstawić na 30 minut aby sos nabrał smaku. Można też przygotować go wcześniej, przełożyć do szklanego słoiczka i przechować w lodówce.

sałatka KASI Gurbackiej z sosem tahini

SKŁADNIKI NA SAŁATĘ

2 garści dowolnych sałat
( u mnie był mix gotowych sałat z torebki)
2 garści młodego szpinaku
1 spora marchew, obrana i pokrojona na cieniutkie niteczki
1 marchew żółta pokrojona na cieniutkie plasterki
1/2 małej, czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie talarki
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko ugotowane na twardo

sałatka Kasi Gurbackiej
sałatka_kasi_gurbackiej

WYKONANIE

Wszystkie składniki na sałatę włożyć do miski, polać sosem z tahini i dokładnie wymieszać, aby sos przykrył każdy listek sałaty. Odstawić na 20 minut aby smaki „przegryzły się”, a warzywa delikatnie zmiękły. Podawać z chlebem.

Życzę wszystkim smacznego, a jeśli sałatka Ci posmakuje zapraszam do dzielenia się przepisem  z rodziną i znajomymi.

Przeczytaj też:

6 hormonów odpowiedzialnych za tłuszcz na brzuchu, udach, biodrach i pupie (czy masz je w normie?):

 

jak schudnac z brzucha ud pupy bioder